Paylaş
Ganimet ne demek? İslamda Ganimet hakkında bilgi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Ganimet kısaca nedir?
Dinde Ganimet kavramı
“el-Ğanîme” sözlükte, zorluk çekmeden kazanılan şey demektir. Çoğulu “ganâim” ve “meğânim”dir. Terim olarak İse ganimet “harbîden zorla, kuvvet kullanarak alınan mal”ı ifade eder.
Bedir Savaşı’na kadar ele geçen ganimetler önemli bir miktarda değildi ve bunlarla ilgili bir vahiy de gelmemişti. Konu ile ilgili ilk dinî düzenleme bu savaşta elde edilen ganimetler üzerine yapılmıştır. Şöyle ki: Bedir Savaşı’nı takiben bunların “Allah ve Rasûlüne” ait olduğunu bildiren Enfâl sûresi (8) ı. âyeti nazil oldu. Hz. Peygamber de ganimetleri kendi görüşüne göre savaşa iştirak edenlere taksim etti. Bu savaştan kısa bir süre sonra ganimetlerin “humus”unun (1/5) “Allah’a, Rasûlüne, onun akrabalarına, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara” ait olduğunu belirten âyet nazil oldu. Hz. Peygamber de bu hükmü ilk defa aynı yıl (Beni Kaynuka yahudilerinden alınan ganimetlere uyguladı. İslâm hukukçuları ganimetleri dört kısma ayırırlar. Bunlar:
1- Savaş esiri erkekler.
2- Savaş esiri kadın ve çocuklar. Bunlar hakkında siyasi otorite -müslümanların yararını gözeterek- karar verir. Onlar ya karşılık beklemeden, yahut bir karşılık (fidye) alınarak serbest bırakılır veya esir olarak kalırlar. Sadece esir erkekler için ölüm kararı da verilebilir.
3- Arazi (ganâim-i gayr-ı ma’lûfe).
4- Menkul mallar (ganâim-i me’lûfe).
Fakİhler savaşta ele geçen esirleri ve toprakları, menkul mallardan ayırmışlar ve bunları ayrı başlıklar altında incelemişlerdir.[77]
Savaştan sonra devlet başkanı (yahut onun yetkili kıldığı komutan) her askere, öldürdüğü düşmanın mallarını (Bk. Seleb) ve üstün başarı gösterenlere de vaadettiği mallan (Bk. Enfâl) verir; geriye kalanı 5 eşit parçaya ayırır ve bunun 4/5 ini savaşa iştirak edenlere, kalan 1/5’i de âyette zikredilen hak sahiplerine dağıtmak üzere alır. Ebû Hanîfe’ye göre ganimet dağıtımında süvariye -biri atına olmak üzere- iki hisse, piyadeye bir hisse verilir. Diğer fakihlere göre ise süvari üç, piyade bir hisse alır.
Savaş birliklerinde yer alıp ta fiilen harbetmeyen kadınlar, çocuklar ve Gayri müslimler ganimete hak kazanamazlar. Onlara “radh” denilen hediyelerverilir.
Ganimetlerin 1/5’i -âyette zikredildiği üzere, Allah’a ve Rasûlüne, hısımlarına, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara aittir. Buna göre bazı fakihler 1/5’in 6 paya ayrılacağını ve bunlardan Allah hakkının Kabe hizmetlerine harcanacağını ileri sür-müşlerse de; çoğunluğa göre bu âyette Allah’ın ismi sadece söze başlamak amacıyla zikredilmiştir, zaten herşeyin sahibi O’dur.
Hanefîler, Hz. Peygamber’in vefatından sonra gerek ona gerekse akrabasına ait hisselerin düştüğünü, böylece 1/5’in yetim, yoksul ve yolda kalmışlara dağıtılması gerektiğini ileri sürerler.
Şâfiîler ve Hanbelîler 1/5’in beş eşit parçaya ayrılacağını, bunlardan Allah’ın ve Rasûlünün paylarının Haşimoğulları’na, diğerlerinin de yetim, yoksul ve yolda kalmışlara verileceği görüşünü benimserler.
İmâm Mâlik ise 1/5’in devlet başkanının yetkisi dahilinde kamu hizmetleri için harcanacağını, Enfâl sûresi 41. âyette zikredilenlerin Öncelikli hak sahibi olduklarını iddia ederler.
Ganimetler savaş sona ermeden dağıtılamaz. Ebû Hanîfe ganimet malları darulislâma getirilmedikçe mücahitlerin onlar üzerinde hak sahibi olamayacakları görüşündedir. Çünkü darulharpte düşmanın bu malları geri alma ihtimali vardır. Ayrıca askerler mallan taksimle uğraşırken düşman “bu fırsattan yararlanarak onlara hücum edebilir ve müslümanlara zarar verebilir. Ancak devlet başkanı gerekli görürse aksine de karar verebilir,
Fakihlerin çoğunluğuna göre İse mücahitler ganimetleri ele geçirdiklerinden itibaren ona mâlik olurlar. Bu itibarla ganimetler darulharpte askerlere dağıtılabilir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Fakihlerin çoğunluğuna göre bir kimsenin ganimete hak kazanabilmesi için savaşa katılmış olmasının yanı sıra kural olarak da tam eda etmesi gerekmektedir. Bu sebeple savaş birliklerinde yer alıp fiilen savaşmayan kadın, erkek ve kölelere ganimetten pay değil de bir miktar hediye verilmektedir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da “ganimet” terimi, savaş esnasında düşmanın malı veya kaynaklarının ele geçirilmesini ifade eder. İslam dini, savaş durumunda ganimetlerin nasıl ele geçirileceğini, nasıl bölüşüleceğini ve nasıl kullanılacağını düzenlemiştir.
İslam’a göre, savaş hukuku çerçevesinde yapılan savaşlarda ele geçirilen ganimetler, Müslümanların ortak malıdır. Bunlar, savaşta kazanılan düşmanın malları, silahları, hayvanları, toprakları ve diğer değerli eşyaları olabilir. İslam dini, ganimetlerin adil bir şekilde bölüşülmesini ve dağıtılmasını emreder.
Ganimetlerin bölüşümü genellikle savaş lideri veya devlet yetkilileri tarafından yapılır. İslam hukukuna göre, ganimetlerin beşte biri (1/5) devlete aittir ve genel olarak toplumun ihtiyaçları için kullanılır. Geri kalan kısmı ise savaşa katılan askerler ve diğer Müslümanlar arasında adaletli bir şekilde dağıtılır.
Ganimetlerin kullanımı, savaşın amacına ve İslam hukukuna uygun olmalıdır. İslam dini, ganimetlerin zulme yol açacak şekilde kullanılmasını, haksızlık yapılmasını veya insanların haklarına tecavüz etmeyi kesinlikle yasaklar. Aksine, ganimetler adaletle kullanılmalı, ihtiyaç sahiplerine yardım edilmeli ve toplumun refahını artırmak için kullanılmalıdır.
Ganimetlerin ele geçirilmesi ve kullanımıyla ilgili detaylar İslam hukukunda belirlenmiştir ve İslam devletlerinin yönetiminde bu kurallar çerçevesinde hareket edilir. Savaş durumunda ganimetlerin adil bir şekilde kullanılması ve adaletin sağlanması İslam’ın temel prensiplerinden biridir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Dini kavram olarak Ganimet
Dini kavram olarak “ganimet” terimi, savaşta düşmanın malı, toprakları veya diğer kaynakları üzerindeki hakların İslam toplumu tarafından elde edilmesini ifade eder. Ganimet, İslam’ın erken dönemlerinde savaş durumunda elde edilen mal ve kaynaklardır. İslam’ın hükümlerine göre, savaşta elde edilen ganimetler adil bir şekilde paylaşılmalıdır.
İslam’da ganimetlerin alınması ve paylaşılması belli kurallara tabidir. Ganimetler, savaşın sonunda elde edildiğinde adaletli bir şekilde dağıtılmalıdır. İslam’ın hükümlerine göre, ganimetlerin beşte biri (1/5) Allah’a ve Resulüne aittir ve bu pay, genel olarak fakirler, yoksullar, yetimler, miskinler ve Allah yolunda cihad edenlere verilir.
Ganimet alma ve paylaşma konuları İslam hukukunun bir parçasıdır ve İslam’ın erken dönemlerinde savaş koşullarında ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise ganimet alma kavramı, modern devletlerin uluslararası hukuk ve savaş hukuku kuralları çerçevesinde ele alınır. İslam’ın temel prensipleri olan adalete, merhamete, yardımlaşmaya ve fakirlerin korunmasına dayalı olarak ganimetlerin adil bir şekilde paylaşılması önemlidir.