Paylaş
Gayr-i İlahi Vahiy ne demek? Kısaca
Question
Gayr-i İlahi Vahiy Nedir? Kısa bilgi
İlâhî olmayan, cin ve insanlar arasında cereyan eden vahye denir. Zekeriya (a.s.)’ın kavmine vahyi gibi (Meryem, 19/11), bu vahiy, imâ ve işâret etmek anlamındadır. Şeytanın şeytana vahyi gibi (En’âm, 6/121); bu vahiy, fısıldamak ve gizli konuşmak anlamındadır.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
BENZER KONULR:
Answers ( 2 )
Şeytanın vahyi, Gayri ilahi vahiy
Bakara suresinde de şöyle buyurulmuştur: “Onlar kendi şeytanlarıyla başbaşa kaldıklarında muhakkak biz sizinle birlikteyiz” derler.” (Bakara, 2/14).
Daha sonra Yüce Allah şeytanların peygamberlere düşmanlığının özelliğini söz konusu etmektedir ki bu da onların Allah’ın davet ve hidayetine karşı direnmeleridir. Yüce Allah “Onlardan kimi kimine aldatmak için yaldızlı sözler fısıldarlar…” diye buyurmaktadır. Yani kimi diğerine o süslü püslü, yaldızlı sözleri telkin eder. Bu tür sözlerden kasıt, dinleyenleri, işin iç yüzünü bilmeden aldatarak söyleyenlerin görüşlerine meylettiren, şeytanların teşviki ve kışkırtmasıyla masiyetlere düşüren sözlerdir. Burada geçen “fısıldamak (vahiy )”tan kasıt ise işaret etmek ve hızlı söz söylemek demektir. Yaldız (zuhruf) ise dış görünüşü itibariyle süslü ve aldatıcı, içi ise batıl olan demektir.
Gayr-ı ilahi vahiy kelimesini şu şekilde açıklayabiliriz;
İlahi olmayan vahiy, cin ve insanlar arasında olan vahye gayr-ı ilahi vahiy denmektedir. Zekeriya (a.s.)’ın kavmine vahyi gibi (Meryem, 19/11), bu vahiy, imâ ve işâret etmek anlamındadır.