Paylaş
Gayrimüslim olan kişinin kestiği kurbanın eti yenir mi? Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Müslüman olmayan kişinin kestiği kurbanın eti yenir mi?
Eti yenen hayvanların etlerinin helal olması için, hayvanı kesecek kimsenin, akıl ve temyiz gücüne sahip, müslüman veya ehl-i kitaptan olması gerekir. Ehl-i kitaptan olmayan mecûsî, putperest veya ateistin kestiği hayvanın eti helal değildir. Bunların kestiği hayvan da kurban olmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 229; el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 370; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 474) Diyanet
Cevap:
Müslüman olmayan kişi derken kitap ehli dışında olan kişilerin yani müşriklerin kesmiş olduğu kurban eti yenilmez haramdır. Bunun dışında ehli kitabın kestiği hayvan yenilebilir.
Benzer Konular:
- Taksitle Kurban almak caizmi? Kısaca
- Satın alınan Kurbanlığın ölmesi durumunda ne yapılmalıdır? Kısaca
- Kurban edilecek hayvanlar hangi nitelikleri taşımalıdır? Kısaca
- Kurbanlık olarak satın alınan hayvana, daha sonra başkaları ortak edilebilir mi? Kısaca
- Vekil kılınan kişinin Kurbanı kesmediği öğrenilirse ne yapılması gerekir? Kısaca
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da, kurban kesiminde dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır. Kurban kesimi, Müslümanlar arasında bir ibadet ve Allah’a yakınlaşma amacıyla gerçekleştirilen bir eylemdir. Kurban kesmek için belirli kriterlere uyulması gerekir.
Müslüman olmayan bir kişinin kesmiş olduğu kurbanın etinin yenip yenmemesi konusunda farklı görüşler vardır. İslam’ın çoğunluk görüşüne göre, Müslüman olmayan bir kişinin kurban kesmesi durumunda, kesilen hayvanın eti yenilebilir. Bu durumda, hayvanın İslam’da kurban kesimine dair şartları taşıması, doğru kesim şekline uygun olarak kesilmesi ve usulüne uygun bir şekilde İslam inancına göre kesilmesi önemlidir.
Ancak, bazı İslam hukukçuları, Müslüman olmayan bir kişinin kesmiş olduğu kurbanın etinin yenilip yenmemesi konusunda daha kısıtlayıcı bir görüşe sahip olabilir. Bu görüşe göre, Müslüman olmayan bir kişinin kesmiş olduğu kurbanın eti, yalnızca zaruri bir durumda, yani yiyecek bulunmadığı veya başka seçenek olmadığı durumlarda yenilebilir.
Sonuç olarak, Müslüman olmayan bir kişinin kesmiş olduğu kurbanın etinin yenip yenmemesi konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. İslam’da bu konuda net bir hüküm bulunmamaktadır ve bu konuda yerel dinî otoritelerin veya İslam hukukuna vakıf olan alimlerin görüşlerine başvurmanız önerilir