Gayrimüslimin kestiği hayvan yenir mi

Question

Gayrimüslimin kestiği yenir mi

Gayrimuslimin kestigi hayvan yenir mi

Gayri Müslimin Kestikleri Hayvan

SORU: Gayr-i müslimin kestiği yenir mi? Yenirse delili nedir?

CEVAP: Gayr-i müslim yahudi veya hristiyan ise onun kestiği yenir. Ancak kestiğinin de bizim şeriatimizin helal kıldığı hayvanlardan olması gerekir. Delili ise, Allah’ın (c.c) şu sözüdür:

Kendilerine kitap verilenlerin (yahudi ve hristiyanların) yiyeceği size helaldir. (Maide/5)

Buradaki yiyecekten kasıt, kesilen hayvanlardır. İbn Abbas ve müfessirlerin çoğu bu görüştedirler. Allah’ın isminden başka isimleri anıp anmadıkları meselesine gelince bu Allah’ın ilmindedir. Allah daha iyi bildiği halde bunu bize helal kılmıştır.

Bir kısım fakihler kitap ehli olanın da Allah’ın adını anmasını şart koşmuşlardır. Yoksa onun kestiği yenmez. Bir müslüman, gayr-i müslimin besmele çekip çekmediğini bilmese de onun kestiğini yiyebilir.

Zühri’den bir rivayete göre Sahih-i Buhartdz şöyle denilmektedir:

Arab hristiyanların kestiği yenir. Eğer Allah’tan başkasının ismini andığını görürseniz onun kestiğini yemeyin. Eğer ondan böyle bir şey duymazsanız o size helaldir. Çünkü Allah onların küfrünü biliyor.

Ama mecusiler gibi kitaplı olmayanların kestikleri hayvan müslüman için helal olmaz. Çünkü Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

Mecusilere ehl-i kitap gibi muamelede bulunun. Ancak onların kadınlarıyla nikâh yapmayın, onların kestiklerini de yemeyin.

Bu da gösteriyor ki ehli kitabın kestikleri yenir. Ancak mecusi ve benzerlerinin kestikleri haramdır.

Benzeri konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-13T10:42:59+03:00

    İslam dini, helal olan yiyeceklerin tüketilmesini emretmektedir. Helal yiyeceklerin tüketimi için kesim işleminin İslami usullere uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

    Kim tarafından kesildiği bilinmeyen bir etin helal olup olmadığı konusunda İslam alimleri arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Bu konuda çeşitli hükümler ve farklı mezhepler arasında farklı yorumlar mevcuttur. Ancak genel olarak kabul edilen görüş, bir hayvanın helal kabul edilebilmesi için kesimin İslami usullere uygun bir şekilde gerçekleştirilmiş olması ve etin helal kaynaklardan elde edilmiş olması gerektiğidir.

    Bir hayvanın kesim işlemi, İslami usullere göre yapılıp yapılmadığı bilinmiyorsa veya kesimi yapan kişi veya kurumun güvenilirliği konusunda şüpheler varsa, bu etin tüketimi konusunda tedbirli olmak önerilmektedir. Müslümanlar, helal sertifikası bulunan, İslami usullere uygun kesim yapılan ve güvenilir kaynaklardan temin edilen etleri tercih etmeyi tercih ederler.

    Bu nedenle, kim tarafından kesildiği bilinmeyen bir etin tüketimi konusunda daha kesin bir hüküm için yerel İslam alimlerine veya helal sertifikası sağlayan kuruluşlara başvurmanız önerilir. Bu şekilde, helal olup olmadığı konusunda daha sağlıklı bir bilgiye ulaşabilirsiniz.

    En iyi cevap

Cevapla