Paylaş
Gazap ne demek? Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Gazap Nedir? Kısa bilgi
Sözlükte “kızmak, öfkelenmek; kızgınlık, öfke duygusu” anlamına gelen gazap genellikle rızâ ve hilim kavramlarının karşıtı olarak kullanılmaktadır. Bir ahlâk kavramı olarak ise acı veren kötü bir davranışın kişinin ruhunda uyandırdığı kızgınlık, intikam alma duygusu ve cezalandırma isteği anlamında kullanılmaktadır. Gazap kavramı Kur’ân’da ve hadislerde hem Allah’a hem Peygamber’e ve hem de diğer insanlara nispet edilerek kullanılmıştır. Bir kutsî hadise göre Allah, “Rahmetim gazabımı geçmiştir (kuşatmıştır)” buyurur (Buhârî, Tevhid, 15, 22, 28, 55; Müslim, Tevbe, 14-16). Kur’ân’da mü’minlerin üstün nitelikleri sayılırken öfkelendikleri zaman bile kusurları bağışladıklarından övgüyle söz edilmektedir (Şûrâ, 42/37). Dinî, ahlâkî ve içtimaî konularda görülen yanlışlıklar ve haksızlıklar karşısında tutum ve davranışlarında aşırılığa yol açmasa bile Hz. Peygamber’in kızdığı ve bu durumun yüzünün kızarması gibi fizyolojik belirtilerden anlaşıldığı rivâyet edilmektedir (Buhârî, Edeb, 75; Müslim, Fezâil, 127). “… Yiğit, öfkelendiği sırada kendine hâkim olan kimsedir” (Buhârî, Edeb, 76, 102; Müslim, Birr, 107, 108) hadisinde vb. hadislerde gazab duygusunun fıtrî olması hasebiyle yok edilmesi değil, bu duygunun etkisiyle yanlış hüküm veya iş yapılmasından kaçınılması gerektiği üzerinde durulmaktadır. Ilımlı bir öfke duygusuna “şecaat” veya “hamiyet” denilir. İnsanın onurunu, haklarını ve değerlerini koruyabilmesi için hamiyet sahibi olması gerekir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Gazap kelimesinin lügatta bulunan anlamı; kızmak, öfkelenmek; kızgınlık, öfke duygusu anlamlarına gelmektedir. Gazap kelimesi bir ahlak kavramıdır ve ahlak kavramı olarak gazap; acı veren kötü bir davranışın kişinin ruhunda uyandırdığı kızgınlık, intikam alma duygusu ve cezalandırma isteği anlamında kullanılmaktadır.
Gazap kelimesi Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette ve aynı zamanda Rasulullah (sav)’in birçok hadisinde geçmektedir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Boş şeyler Allah’ın gazabına mi sebeptir? Günahlar gibi midir?
Peygamberimiz “sallallâhü aleyhi ve sellem” buyuruyor ki: “Allahü teâlânın, bir kuluna rahmet etmeyeceğine, ona gazap ve azap edeceğine alâmet, dünyaya ve ahirete faydası olmayan şeylerle meşgul olması, zamanlarını lüzumsuz şeylerle öldürmesidir. Bir kimsenin ömründen bir saati, Allahü teâlânın beğenmediği bir şeyde geçerse, ne kadar çok pişman olsa, üzülse yeridir. Bir kimse 40 yaşını geçtiği hâlde onun hayırlı işleri, yani sevapları, kötü işlerinden, yani günahlarından ziyade olmadı ise, Cehenneme hazırlansın.” boyle bir nasihat ile karsilastim bu yazi hadis midir? Sahih midir?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Böyle bir hadis hiç duymadım ve okumadım.
Fakat şöyle de bir gerçek var ki; Müslüman, boş şeylerle uğraşmaktan uzak durmalıdır. Her halini Allah’a kullukta geçirmelidir.