Paylaş
Geç boşalma ve ihtilam
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Boşalma ve ihtilam sorusu
Selamün Aleyküm. Ben o esnada tam boşalamama rahatsızlığı olan biriyim. Uyuduktan yürüdükten idrara çıktıktan sonra ertesi gün içinde geri kalan meninin bir kismi sehvetsiz sekilde sonradan çıkabiliyor. Gece ihtilam olmamak için ettiğim çok fayda gördüğüm işe yaramadığını hiç yaşamadığım bir dua var. Ve o duayı on defa okuyup yattığımda aksini yaşadığım hiç olmadı mutlaka korundum ve ihtilam gibi bir sorun yaşamadım. Yine bu şekilde okuyup dua edip yattığım bir gecede gördüğüm tüm rüyaları hatırlıyorum ve en ufak bir ihtilama sebep olacak rüya görmediğime eminim. Uykuda kesinlikle bir zevk durumu yaşadığımı hatırlamıyorum. Fakat uyandığımda ufak bir yaşlık gördüm. Kendimce bunun geç boşalma olduğundan aslında eminim fakat ihtilam hükmü nedeniyle abdest almali miyim emin olamıyorum. Çünkü defalarca gün içinde geceden kalan meninin çıktığını hissetmiş ve sonra abdestimi almıştım. Yine böyle olduğunu biliyorum gün içinde gelse şüpheli bir durumda olmazdım. Fakat uykudan uyanmis olmak beni ne kadar şüpheye sokuyor. Yardımcı olursaniz çok sevinirim.
CEVAP:
Bu gibi durumlar vesvese yaratabilecek meselelerdir, ancak İslam’da cünüp olup olmadığınızı anlamak için net ölçütler vardır. Şehvetle gelen meni çıkışı ihtilam hükmüne girer ve gusül abdesti almayı gerektirir. Fakat eğer şehvetsiz bir şekilde meninin çıkışı söz konusuysa, bu durum gusül gerektirmez.
Uyandığınızda gördüğünüz ıslaklık eğer şehvetsiz bir şekilde meydana geldiyse ve rüyada ihtilam olduğunuza dair herhangi bir hatırlamanız yoksa, sizin belirttiğiniz gibi bu geç boşalmadan kaynaklı olabilir. Özellikle gün içinde meninin çıktığını düşündüğünüz için, bu yaşlığın geceden kalan bir akıntı olduğunu düşünüyorsanız, bu durumda gusül abdesti almak zorunlu olmayabilir. Ancak, şehvetle geldiğine dair bir şüpheniz olursa veya ihtilam olduğunuzu hatırlarsanız, gusül abdesti almak gerekir.
Vesvese konusunda da dikkatli olmak ve sürekli şüpheye düşmemek önemlidir. Eğer içsel bir rahatlama hissediyorsanız ve bu durumun meninin geç çıkmasından kaynaklandığını düşünüyorsanız, bu durumda gusül gerekmez.
Ancak bu konuda çok fazla vesvese yaşıyorsanız, bir hocadan birebir danışmanlık almanız faydalı olabilir. Allah hayrınızı versin ve size huzur versin.
BENZER KONULAR:
- Dini soru sor Cevap Al Sitesi Hakkında Bilgi
- Dini soru sor kimin?
- Dini soru sor imamlar cevaplıyor
- Dini soru sor Cevap Al
- Dini soru sorabileceğim site arıyorum ?
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Meninin çıkması ve meni çıktığı zaman kanalların da temizlenmesi gerekir ki gusül abdesti bu durumdan sonra olmalıdır. Geç boşalma hastalıktan dolayı olur. Meninin şehvetle çıkmış olması gerekmektedir gusül abdesti için. Bu sebepten dolayı uzman bir doktora görünmenizi sizlere tavsiye ederim.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sizin bahsettiğiniz durum vesveseye sebep olabilecek bir konu olabilir, ancak İslam fıkhında ihtilam ve gusül gerektiren durumlar açık bir şekilde belirtilmiştir. Eğer bir rüyada veya uykuda şehvetle gelen meni çıkışı olursa, bu durumda gusül abdesti gerekir. Fakat şehvet olmadan, uykudan uyandığınızda sadece meninin bir kısmının çıktığını fark ederseniz, bu geç boşalmaya bağlı olabilir ve gusül gerekmeyebilir.
Eğer yaşadığınız durumu meninin geç çıkmasına bağlıyorsanız ve uykuda ihtilam olduğunuza dair bir belirti (zevk, rüya vb.) hatırlamıyorsanız, bu şehvetsiz akıntı olabilir. Gün içinde meninin kaldığını fark etmeniz ve bu durumu yaşamanız da bunu destekleyebilir.
Vesvese konusunda dikkatli olmanızda fayda var, çünkü sürekli şüpheye düşmek sizi yıpratabilir. Vesvesenin önüne geçebilmek için Allah’a sığınıp rahatlamak en iyisi olacaktır. Kendinizi rahatsız eden bir durumla karşı karşıya kalırsanız, bir alimden ya da hocadan bu konuda birebir yardım almak da bir seçenek olabilir.
Rabbim sizlere huzur ve kolaylık versin.