Geçmiş hakkında yalan söylemek günah mı?
Selamun aleyküm. Ben daha ergenliğe girmediğim yaşlarda kuzenimle oyun oynarken çirkin şeyler yapmıştık. Sevgilimle uzun süredir birlikteyiz ciddi düşünüyoruz bana sorduğunda çok az bi yerini anlattım ve bazı yerlerini söyleyemedim. Yalan yere yemin etmek zorunda kaldım çok tövbe ettim ama içim rahat değildi. Aradan bir yıl geçtikten sonra artık dayanamadım dedim ama aklıma başka şeyler de geldi anlattıktan sonra ben onu yine diyemedim ama ve benden ayrıldı yaşam söylediğim için. Geçmişi anlatmak da günah değil midir. napmam lazım acaba lütfen cevap verin
Cevap:
Birinci kural; İslam’da sevgililik kavramı var mıdır? önce bunun üzerine konuşmak gerekir.
İkincisi; ne olursa olsun yalan yere kimsenin yemin etme hakkı yoktur. Yemin; söylenen sözde Allah’ı şahit tutmaktır. Bu yalan yere yemin olduğu zaman kişinin yemin keffareti ödemesi gerekmektedir. Son olarak; işlenmiş olan günahı bir başkasına anlatmak dinen doğru değildir. Ama bunu yaparken de kişi yalan yere yemin etmemelidir
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
İslam dini açısından, yalan söylemek genel olarak günah olarak kabul edilir. İslam, dürüstlük, doğruluk ve adalet ilkelerine büyük önem verir. Kuran’da pek çok ayette yalan söylemenin haram olduğu vurgulanmıştır. Örneğin, Kuran’da “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğru söz söyleyin” (Ahzab Suresi, 33:70) şeklinde bir ifade yer almaktadır.
İslam dininde yalanın bazı istisnai durumlarında affedici yaklaşımlar da bulunabilir. Mesela, hayat kurtarmak veya iki insanı barıştırmak gibi durumlarda, zaruret halinde yalan söylemek mümkün olabilir. Ancak bu tür durumlar dışında, yalan söylemek hoş görülmez ve dini açıdan ciddi bir suç olarak kabul edilir.
Dolayısıyla, İslam dininde geçmiş hakkında yalan söylemek de genel olarak günah kabul edilir. Müminler doğruluk prensibine uymaya teşvik edilir ve insanlar arasındaki ilişkilerde dürüstlük ve adaletin korunması önemlidir.