Paylaş
Geçmiş yılların oruç borcu nasıl ödenir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Geçmişe Dönük Kaza Oruçları Nasıl Tutulmalıdır
Oruç tutmakla yükümlü olduğu halde, her nasılsa hiç oruç tutmamış, ya da bir kısım oruçlarını tutmamış/tutamamış olan kimseler; öncelikle tutmadıkları oruçların sayısını belirler ve o günler sayısınca Ramazan dışındaki ve oruç tutulmasının yasak olduğu bayram günlerinin dışındaki günlerde kaza ederler.
Tutulacak her kaza orucuna, “zimmetimde borç kalan ilk orucun kazasına…” diye niyet edilmesi uygun olur. Zimmette kalan oruçların hesaplanması konusunda iki durum söz konusu olabilir:
a. Kişi mükellef olduğundan beri hiç oruç tutmamış olabilir. Bu durumda ergenlikten itibaren geçen her yıl itibarı ile bir kameri ay hesabı ile oruçlarını tutar. Dini hükümlerle mükellef olmak, büluğa (ergenlik çağına) ermekle başlar. Erkekler ihtilam olmakla, kadınlar da adet görmekle buluğa ermiş olurlar (Merğinânî, elHidâye, I, 16-17; Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 26).
b. Kişi mükellef olduktan sonra bazı oruçları kazaya bırakmış olabilir. Bu durumda mümkün mertebe tutulmayan oruçların sayısı hesaplanıp gününe gün kaza edilir.
Orucunu mazeretsiz olarak terk eden kimselerin kaza yanında tevbe ve isitiğfar etmesi de gerekir.
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kazaya Kalan Ramazan Oruçları Nasıl Tutulmalıdır
Ramazan ayında tutulamayan oruçların ve başlanıp da bozulan oruçların kaza edilmesi gerekir. Kur’an-ı Kerim’de; “İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günlerin sayısınca diğer günlerde tutar.” (Bakara 2/184) buyrulmaktadır.
Kaza oruçlarının aralıksız tutulması hakkında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu itibarla, kazaya kalan oruçlar, oruç tutulması yasak olan günler dışında, ardı ardına veya ayrı olarak tutulabilir. Ancak bu oruçların, geciktirilmeden bir an önce tutulması uygun olur. Çünkü bu bir borçtur, hemen ödenmelidir. Ayrıca insanın ne zaman
öleceği de belli değildir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Oruç borcu
Selamun aleyküm eşimin annesi vefat etti yaşlı ve hastalıklarından dolayı tutamadığı oruçları var maddi durumu olmadığı için para olarak bunu veremedi bu durumda bunu ödemek çocuklarına mi düşer
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ve aleyküm selam ve rahmetullah
Bu konudaki fetva şu şekildedir;
Borçlar, Allah’a karşı borçlar, kullara karşı borçlar olmak üzere iki kısma ayrılır. Bir kimse, üzerinde mesela oruç borcu olduğu halde vefat etmek üzere olup bu oruçlarını kaza etmekten aciz kalmış ise, bu Allah’a karşı bir borçtur. Oruç borcunun fidye verilerek ödenmesi için velisine vasiyet etmelidir (Merğinânî, el-Hidâye, II, 270). Zekât, keffâret gibi borçları için de vasiyet ederse varisleri bunu terekenin üçte birinden yerine getirmek zorundadırlar. Vasiyet etmemesi halinde ise varisler dilerlerse onun borcunu ödeyebilirler (Zeylaî, Tebyîn, VI, 230).