Gençlerin topluma kazandırılmasında dinî metinlerin nasıl bir fonksiyonu olabilir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Gençlerin topluma kazandırılmasında dinî metinlerin fonksiyonu

Gençlik; çocukluk ve erişkinlik arasında yer alan gelişme ve bağımsız yaşamaya hazırlanma ile birlikte bedensel, toplumsal ve ruhsal olgunlaşma dönemidir.

Kur’an-ı Kerim’de gençlerle ilgili övgü dolu sözler yer almakta ve onların itina ile yetiştirilmelerinin önemi vurgulanmaktadır. İslam’ın tebliğ edildiği ilk yıllarda da gençler, dinî, ilmî, askerî, idari, siyasi sosyal alanlarda çok önemli görev ve sorumluluklar üstlenerek önemli devlet görevlerinde bulunmuşlardır.

Kuranı Kerimde gençleri topluma kazandıracak örnek kıssalar vardır. İnançlarını açıkça dile getiren ve bunun için bedel ödeyen Rablerine inanmış gençler yani Ashabı Kehf’in ve Hz. İbrahim’in (as) kıssası, İffet ve haya timsali Hz. Yusuf ve Hz. Meryem kıssaları gençlerin için rol model kıssalardır.

Rahmet Peygamberi, gençlerle ilişkisinde onurlandırıcı, güven verici, cesaretlendirici, akılcı ve ılımlı bir tarz benimsemişti.
Resûlullah, gençlere bir iş verdiği zaman, tecrübesizlikten kaynaklanan ürkekliği yok etmek üzere muhatabına güven verir ve onu cesaretlendirirdi.
Hz. Peygamber, gençlik hevesleri konusunda delikanlılardan sadır olabilecek aşırılıkları, onları kırmadan, incitmeden, küçük düşürmeden engeller ve yanlışını görmesine yardımcı olurdu. Bir defasında, nefsine hâkim olamayıp artık zina etmek istediğini belirten bir delikanlı, Peygamberimize gelerek İslâm”ın haram kıldığı bu fiili işlemek için izin istemişti. Sahâbîler hemen onu susturmaya kalkışmışlardı. Ancak Resûlullah onlara müsaade etmemiş, genci yanına oturtmuş ve sırasıyla ona annesiyle, kızıyla, kız kardeşiyle, halasıyla ve teyzesiyle bir başkasının zina etmesine razı olup olmayacağını sormuştu. Genç her seferinde, “Hayır.” cevabını vermiş ve Resûlullah da her seferinde diğer insanların da buna razı olmayacağını sakin bir dille anlatmıştı. Sonra “Allah”ım, bu gencin günahını bağışla, kalbini temizle, ırzını koru!” diye dua etmiş ve delikanlı bu niyetinden vazgeçmişti.
Tüm bunlar gençleri topluma kazandırmayı amaçlayan önemli metinlerdir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2021-10-10T01:24:48+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rahmet Peygamberi, gençlerle ilişkisinde onurlandırıcı, güven verici, cesaretlendirici, akılcı ve ılımlı bir tarz benimsemişti.

    Rasulullah (sav) gençlere bir iş verdiği zaman, tecrübesizlikten kaynaklanan ürkekliği yok etmek üzere muhatabına güven verir ve onu cesaretlendirirdi.

    Rasulullah (sav)’in gençler ile olan ilişkisinin nasıl bir ilişki olduğunu öğrenmek gençleri gençleri topluma kazandıracak türden metinlerdir. Çünkü bizler Rasulullah (sav)’den gelen bilgileri hadis yolu ile öğrenmekteyiz.

Cevapla