Paylaş
Gençlik Kıymeti Ve Önemi
Question
Gençlik Kıymeti Ve Önemi
Bir milletin, varlığını devam ettirebilmesi, her bakımdan sağlam bir gençliğin bulunmasına bağlıdır. Gençler, bir toplumun taze filizleri; bir milletin vücudundaki kandır. Genç insan, iyinin ve kötünün karşısında duyarlı fakat aynı zamanda çabuk tepki vermeye meyyal bir yapıdadır. Bu sebeple gençlerimizin madde ve mana olarak donanımlı olarak yetişmeleri hayatî önem taşımaktadır. Devletinin ve ailesinin tam desteğine ve himayesine ihtiyacı vardır. Bunu yapabilen toplumlar gençlerini, geleceğin huzur ve güven kaynağı olarak görebilirler.
Gençlerimize sunacağımız en değerli armağan, onlara bırakacağımız en kıymetli servet güzel ahlâk, terbiye, insan sevgisi, din duygusu, iman ve İslâm şuurudur. Bu değerlere sahip olan gençler, Allah katında melekler derecesindedirler. Sevgili Peygamberimiz (S.A.S.): “Gençlerinizin en hayırlısı, olgunlukta yaşını-başını almış insanlar gibi davrananlardır” buyurur.
Hızlı bir toplumsal değişim yaşanan çağımızda elele vererek, gençlerimizin millî ve manevî değerlerimize sahip kişiler olarak yetişmelerini sağlamalıyız. Sonradan halimize ağlamanın; dizimizi dövmenin faydası olmaz. Bir misal anlatılır:
Ariflerden biri, kanunun idam ettiği bir adamı darağacında asılı görmüş, ağlamış.
-“Adaletin kestiği parmak acımaz. Neden ağlıyorsunuz” demişler. O da:
-“Ben adamın idamına değil, onun yetişmesiyle meşgul olamadığımıza, bunda geç kaldığımıza, dolayısıyla kendi kabahatimize ağlıyorum” demiş.
Çocukluk çağın, oyunla, oyuncakla geçti. Mükellef değildin. Ama şimdi bu gençlik çağını da eğlence uğruna bilgisiz ve donanımsız olarak elden kaçırırsan, dinin ve memleketin senden beklediği hizmet ve fedakarlığı nasıl göstereceksin?
Şunu unutma ki: Bir hayat gemisinde şehvet ve cehalet kaptan olursa, o gemi hadiseler tufanında sarsılır ve kaybolur gider. Çağımızın şımarıklığı, eğlencesi, uyuşukluğu ve yabancı kültür istilası kancasını atmış; acımadan kurbanlarını topluyor. İman ve irade gücünü kalkan yaparak, aklın ve ilmin ışığında topluma hayırlı bir hizmet vermek için hedefine yürümelisin ki, kıyamet günü de yüzünün akıyla Allah huzuruna çıkabilesin. Ogün sana sorulacakları bu gün sen kendine sorarsan, mutluluğunu garanti etmiş olursun.
Bir hadis-i şerifte belirtildiği gibi; “Kişi kıyamet günü dört şeyden sorguya çekilmedikçe, Allah huzurundan yüz akıyla- ayrılamayacak, Ömrünü ne ile tükettin? Bilginle neler yaptın? Malını nereden kazandın, nereye harcadın? Gençliğini ne ile yıprattın?” (1)
İslâm’ın istediği insanın; Allah’a kul olma zevkine erebilmesi için ibadeti olmalı,
Vicdan huzuru içinde yaşayabilmesi için insan haklarına saygılı olmalı, Saygın ve medenî bir insan olabilmesi için güzel ahlâkı olmalı.
1-Tirmizi, Kıyamet, 1.
2- Furkan 25/74.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Gençliğin değeri ve önemi, dünya çapında çeşitli toplumlarda ve kültürlerde yaygın olarak kabul edilmektedir. İşte gençlere çok değer verilmesinin bazı temel nedenleri:
Toplumların gençlerin potansiyelini tanıması ve beslemesi, onlara gelişmek için destek, fırsatlar ve platformlar sağlaması ve onları karar verme süreçlerine aktif olarak dahil etmesi önemlidir. Toplumlar, gençliği güçlendirerek herkes için daha iyi bir dünya yaratmak için onların yeteneklerini, fikirlerini ve enerjilerini kullanabilir.