Paylaş
Gıybet için helallik
Question
Gıybet helallik
Selamün aleyküm biri hakkında gıybet yapıldı ve o kişiyi çok iyi tanımıyorum ama diğer yapılan kişiyi tanıyorum o kişiyi araştırdım azcık bulamadım onun yerine biyere sadaka versem bu helalliğe girermi Allah razi olsun.
Answers ( 3 )
Gıybet bir insanı arkasından onu kötü demektir gıybet etmek büyük günahlardandır aynı zamanda kul hakkıdır.
gıybet eden kişi tövbe etmek için mutlaka gibet ettiği kişiden helallik almalı daha sonra Allah’a dua ederek tövbe etmelidir.
Helalleşme imkanı olmayan durumlarda hak sahibine dua edilir onun adına sadaka verilir.
İmam Gazali Allah rahmet eylesin gıybet zinadan kötüdür derler neden diye sordukları zaman çünkü zinadan tövbe eder fakat gıybet mutlaka helallik istemelidir şeklinde cevap verir
iyi günler. ben bir okulda çalışmaktayım. okulda bir etkinlik yaptık ve 2 saat snunda salon darmadağın oldu. güvendiğimiz öğrenciler bir öğrencimizin ismini verdi. ismi verilen öğrenci okulda abi diye hitap edilen öğrenciydi. ben de bir arkadaşıma olayı öğrenci yapmış diyrlar derken bir öğrenci duymuş ve o çcuğa söylemiş. o çocuk da küfürlü knuştu. bağırarak tabiki bana söylendi. başka bir öğretmenin arası bu öğrenci ile çok iyiydi. ancak bana bu davranışından dolayı bir tavır takınır diye düşündüm ama yapmadı. hala onunla ilgiliydi kırılmış ve üzülmüştüm aynı zamanda çok kızmıştım. sonra okuldan arkadaşımla sohbet ederken nasıl bu kadar düşkün ccuga nasıl sevebiliyr böyle zaafı mı var ne aşık mıdır nedir gibisinden konuştum. arkadasım da yok artık dedi. ancak ben bunu hangi arkadaşıma söyledim onu bile hatırlamıyorum . şimdi o öğretmenden helallik almalı mıyım gidip konuşmalı mıyım? Bu olay üç sene önce yaşandı daha snra onun bana bir yalanını yakaladım. bir de benimde 1 2 kez yardımım oldu bazı konularda.
Gıybet (ghībah) genellikle İslam’da yasak (haram) olarak kabul edilir. Birinin yokluğunda onun hakkında olumsuz konuşmak, onun kusurlarını veya eksikliklerini geçerli bir sebep olmaksızın ortaya koymaktır. İslam, inananları gıybetten kaçınmaya ve bireyler ve topluluklar arasında uyum, güven ve birliği geliştirmeye teşvik eder.
Ancak, gıybetin caiz (helal) ve hatta gerekli olabileceği birkaç özel durum vardır. Bu istisnalar, İslami öğretilerde özetlenmiştir ve şunları içerir:
Yardım veya tavsiye isteme: Bir kişi, başka bir kişinin neden olduğu bir sorunla başa çıkmak için tavsiye veya yardım isterse ve durumu doğru bir şekilde tanımlamanın tek yolu, kişinin kusurlarından bahsetmekse, o zaman çözüm aramak amacıyla sınırlı ifşaya izin verilebilir veya rehberlik.
Adalet aramak: Bir kişi haksızlığa uğramışsa ve durumu düzeltmek için yardım veya destek istiyorsa, adaleti sağlamak veya zararı önlemek için suç işleyen kişi hakkında ilgili makamlara veya kişilere ilgili bilgilerin verilmesine izin verilebilir.
Başkalarını uyarma: Başkalarını potansiyel zarar veya tehlikeden korumaya yönelik gerçek bir ihtiyacın olduğu bazı durumlarda, birinin zararlı davranışı hakkında bilgi paylaşımına izin verilebilir. Bu, örneğin, geçmişte sahtekârlık veya zararlı eylemlerde bulunan bir kişiye karşı yapılan uyarılar için geçerlidir.
Bu istisnaların dar bir şekilde tanımlandığını ve bilgilerin ifşa edilmesi için meşru bir ihtiyacın olduğu belirli durumları ele almayı amaçladığını belirtmek önemlidir. Bu istisnai durumların dışında, gıybet genellikle önerilmez ve günah olarak kabul edilir.
Genel olarak, Müslümanlar iyi bir karakter geliştirmeye, olumlu konuşmayı teşvik etmeye ve gıybet yapmaktan kaçınmaya teşvik edilir. İslami öğretiler çerçevesinde affetmeye, empati kurmaya ve sağlıklı ilişkiler sürdürmeye odaklanmak önemlidir.