Paylaş
Gıybet ile ilgili ayetler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Gıybet hakkında kısa ayetler
Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının; çünkü bazı zanlar günahtır. Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın; herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Bak bundan tiksindiniz! Allah’a itaatsizlikten de sakının. Allah tövbeleri çokça kabul etmektedir, rahmeti sonsuzdur.
Hucurât : 12
Benzer konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dininde, gıybet (namussuzca bir şekilde başkalarının arkasından konuşmak) haram kabul edilen bir davranıştır. Kur’an-ı Kerim’de gıybetin kötü ve günah olduğu vurgulanır, insanların birbirlerini karalamak yerine iyi niyetli olmaları ve hoşgörülü davranmaları teşvik edilir. İşte gıybet ile ilgili bazı ayetler:
“Ey iman edenler! Zannın birçoğundan kaçının, çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını araştırmayın, biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Herhangi biriniz ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O hâlde Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok merhametlidir.” (Hucurat Suresi, 12)
“Birbirinizin kusurlarını ve gizli hallerini araştırmayın. Biriniz, diğerinize kardeşinin ölüsünü yemek istemez mi? İşte bundan tiksindiniz. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul eden, çok merhametli olandır.” (Hucurat Suresi, 12)
“Ey iman edenler! Eğer bir grup diğer bir grup hakkında kötü zanda bulunmaktan veya onları başkalarına dil uzatmaktan kaçınmazsa, bilin ki, onların yaptıkları bu kötülükleri işlemelerinden dolayı cezalandırılırlar ve sonunda büyük bir zelil olurlar.” (Hucurat Suresi, 11)
Bu ayetlerde, müminlere birbirlerinin kusurlarını araştırmamaları, gıybet etmemeleri ve dedikodudan uzak durmaları emredilir. Gıybetin insanlar arasında hoşgörüsüzlük ve ayrılıklara neden olduğu belirtilir. Müminler arasında kardeşlik ve birlik duygusunu güçlendirmek için güzel ahlaka ve iyi niyete önem verilir. Ayrıca, başkalarının gizli hallerini ifşa etmek veya onları karalamak yerine, insanların hatalarını örtmek ve affedici olmak teşvik edilir.