Paylaş
Gıybet- Koğuculuk
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Gıybet ne demek ?
Yüce Allah insanı yaratılanların en şereflisi olarak yaratmış, O’ na akıl ve irade gücünü vermiş; bununla yetinmeyerek Peygamberleri önder ve ilahi mesajları içeren kitapları da rehber olarak göndermiştir.
Yaratılış itibariyle iyiliğe de, kötülüğe de meyledebilen insanoğlunun yapması gereken iyilik ve güzel âhlak türünden davranışların yapılması emredilirken, yapılmaması gereken kötü ve çirkin davranışları da yasaklanmıştır.
Allahu Tealâ: neyi emretmiş ise biliniz ki o insanlığın hayrınadır. Neyi yasaklamışsa, o da mutlaka insanlığın zararınadır.
Dinimizin yasakladığı haram kıldığı kötü huyların en yıkıcılarından biri de gıybet, yani ötekini berikini çekiştirmektir. Dargınlık, düşmanlık, küskünlük ve huzursuzlukların temeli gıybettir.
Kur’an-ı Kerimde “Ölü kardeş eti yemeğe” benzetilen gıybete aklı selim sahibi hiçbir Müslüman yanaşmamalıdır.
Peygamberimiz (s.a.v.) ashabına “Bilir misiniz gıybet nedir? diye sordu.
– Allah Resulu bilir dediler.
– Gıybet “Din Kardeşini, hoşlanmayacağı bir vasıf ile anmadır.” Buyurdular.
Bu arada Ashabdan birisi : Ey Allah’ın elçisi! Eğer söylediğim şey, din kardeşimde varsa ne burursunuz ? diye sordu.
Buyurdular ki ; “Eğer söylediğin şey, kendisinde varsa onun gıybetini yapmış olursun. Şayet yoksa o zamanda yaptığın iftiradır.” (1)
Yine Hümeze suresinin 1. ayetinde Yüce Allah; “arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi adet edinen herkesin vay haline!” buyurmuştur.
Biliyoruz ki gıybet dil ile yapıldığı gibi, kaş-göz işareti, yazı ve hareketlerle de yapılır. Hangi türden yapılırsa yapılsın dinen kesinlikle yasaklanmış bir durumdur.
Gönül kırmaktan, huzur bozmaktan, vakit öldürmekten, kardeşliği yıkmaktan, birlik ve beraberliği bozmaktan başka hiçbir şeye yaramayan gıybetten ve gıybet yapılan mekanlardan uzak duralım. Yapanları güzel bir dille uyaralım.
Akıllı Müslüman kendi kusurlarını düşünmekten, vicdan muhasebesi yapmaktan, başkalarıyla uğraşmaya vakit bulamaz.
Bizler “fitne ve fesatlık içeren sözler ve işlerle uğraşmak yerine, insanlara hoşgörüyle bakmak, sevgi ve kardeşlik duygularını yeşertmek” çabası içinde olmalıyız.
(1) Ebu Davut EDEP 35-Müslim,BIRR 70- Tirmizi,BIRR 23
(2) Hucurat 12
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da “gıybet” olarak da bilinen gıybet, bir kimsenin gıyabında onun hakkında kötü söz söylemek veya onun hakkında itibarını zedeleyecek olumsuz bilgileri paylaşmaktır. İslam, gıybeti şiddetle kınamakta, günah ve zararlı bir davranış olarak görmektedir. İşte İslam’da gıybet ile ilgili bazı önemli noktalar:
İslam’da güzel konuşma, olumlu iletişim kültürü geliştirmek ve gıybetten kaçınmak toplum içinde uyum, birlik ve saygıyı geliştirmek için gereklidir. Müslümanlar, kendi karakter gelişimlerine odaklanmaya, iyilik ve teşvik edici sözler söylemeye gayret etmeye ve gıybet etmekten veya dedikodu yaymaktan kaçınmaya teşvik edilir. Bunu yaparak bireyler, İslami öğretilerin ilkelerine dayanan daha şefkatli ve sağlıklı bir topluma katkıda bulunurlar.