Gıybet- Koğuculuk

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Gıybet ne demek ?

Giybet Koguculuk

Yüce Allah insanı yaratılanların en şereflisi olarak yaratmış, O’ na akıl ve irade gücünü vermiş; bununla yetinmeyerek Peygamberleri önder ve ilahi mesajları içeren kitapları da rehber olarak göndermiştir.

Yaratılış itibariyle iyiliğe de, kötülüğe de meyledebilen insanoğlunun yapması gereken iyilik ve güzel âhlak türünden davranışların yapılması emredilirken, yapılmaması gereken kötü ve çirkin davranışları da yasaklanmıştır.

Allahu Tealâ: neyi emretmiş ise biliniz ki o insanlığın hayrınadır. Neyi yasaklamışsa, o da mutlaka insanlığın zararınadır.

Dinimizin yasakladığı haram kıldığı kötü huyların en yıkıcılarından biri de gıybet, yani ötekini berikini çekiştirmektir. Dargınlık, düşmanlık, küskünlük ve huzursuzlukların temeli gıybettir.

Kur’an-ı Kerimde “Ölü kardeş eti yemeğe” benzetilen gıybete aklı selim sahibi hiçbir Müslüman yanaşmamalıdır.

Peygamberimiz (s.a.v.) ashabına “Bilir misiniz gıybet nedir? diye sordu.

Allah Resulu bilir dediler.

– Gıybet “Din Kardeşini, hoşlanmayacağı bir vasıf ile anmadır.” Buyurdular.

Bu arada Ashabdan birisi : Ey Allah’ın elçisi! Eğer söylediğim şey, din kardeşimde varsa ne burursunuz ? diye sordu.

Buyurdular ki ; “Eğer söylediğin şey, kendisinde varsa onun gıybetini yapmış olursun. Şayet yoksa o zamanda yaptığın iftiradır.” (1)

Yine Hümeze suresinin 1. ayetinde Yüce Allah; “arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi adet edinen herkesin vay haline!” buyurmuştur.

Biliyoruz ki gıybet dil ile yapıldığı gibi, kaş-göz işareti, yazı ve hareketlerle de yapılır. Hangi türden yapılırsa yapılsın dinen kesinlikle yasaklanmış bir durumdur.

Gönül kırmaktan, huzur bozmaktan, vakit öldürmekten, kardeşliği yıkmaktan, birlik ve beraberliği bozmaktan başka hiçbir şeye yaramayan gıybetten ve gıybet yapılan mekanlardan uzak duralım. Yapanları güzel bir dille uyaralım.

Akıllı Müslüman kendi kusurlarını düşünmekten, vicdan muhasebesi yapmaktan, başkalarıyla uğraşmaya vakit bulamaz.

Bizler “fitne ve fesatlık içeren sözler ve işlerle uğraşmak yerine, insanlara hoşgörüyle bakmak, sevgi ve kardeşlik duygularını yeşertmek” çabası içinde olmalıyız.

(1) Ebu Davut EDEP 35-Müslim,BIRR 70- Tirmizi,BIRR 23

(2) Hucurat 12

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da “gıybet” olarak da bilinen gıybet, bir kimsenin gıyabında onun hakkında kötü söz söylemek veya onun hakkında itibarını zedeleyecek olumsuz bilgileri paylaşmaktır. İslam, gıybeti şiddetle kınamakta, günah ve zararlı bir davranış olarak görmektedir. İşte İslam’da gıybet ile ilgili bazı önemli noktalar:

    1. Yasak: Gıybet İslam’da açıkça yasaklanmıştır. Peygamber (sav), “Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?” Ashab, “Allah ve Resulü daha iyi bilir” dediler. Bunun üzerine Peygamber, “Kardeşini onun hoşlanmadığı şekilde anmandır” buyurdu. (Sahih Müslim) Bu hadis, gıybetin haramlığını ve ciddiyetini vurgulamaktadır.
    2. Ahlaki ve Manevi Sonuçlar: Gıybet, birey ve toplum üzerindeki zararlı etkilerinden dolayı İslam’da büyük bir günah olarak kabul edilir. Gıybette bulunmak kişinin kendi karakterini zedeler, ilişkilere zarar verir, anlaşmazlığı yayar ve topluluklar içinde güvenin erozyona uğramasına yol açar. Aynı zamanda başkalarının haklarını ve onurunu da baltalar.
    3. Dili ve Aklı Korumak: İslam, Müslümanları konuşmalarına ve düşüncelerine dikkat etmeye teşvik eder. Müslümanlar dillerine hakim olmaya, sadece faydalı olanı konuşmaya ve gıybet ve dedikodudan uzak durmaya teşvik edilirler. Kuran, müminlere “birbirlerini gözetlememelerini, gıybet etmemelerini” (49:12), iyilik ve iyilik dolu sözler söylemelerini hatırlatır.
    4. İstisnalar: Gıybet genellikle yasak olsa da, birisinin gıyabında tartışmanın caiz olabileceği birkaç istisnai durum vardır. Bunlar, çatışmaları çözmek için tavsiye almak, başkalarını potansiyel zarar konusunda uyarmak veya adaletsizlik veya baskı konularında yardım istemektir. Bununla birlikte, bu gibi durumlarda bile, niyet kişisel kazanç veya kötü niyet için değil, tamamen durumu iyileştirmek için olmalıdır.
    5. Çareler ve Tevbe: Gıybet yaptıklarını anlayan kimse, istiğfar ve istiğfarda bulunur. Bu, hatayı kabul etmeyi, pişmanlık duymayı ve gelecekte gıybet yapmamaya karar vermeyi içerir. Ayrıca mümkünse gıybet edilen kişiden istiğfar edilmesi tavsiye edilir.

    İslam’da güzel konuşma, olumlu iletişim kültürü geliştirmek ve gıybetten kaçınmak toplum içinde uyum, birlik ve saygıyı geliştirmek için gereklidir. Müslümanlar, kendi karakter gelişimlerine odaklanmaya, iyilik ve teşvik edici sözler söylemeye gayret etmeye ve gıybet etmekten veya dedikodu yaymaktan kaçınmaya teşvik edilir. Bunu yaparak bireyler, İslami öğretilerin ilkelerine dayanan daha şefkatli ve sağlıklı bir topluma katkıda bulunurlar.

    En iyi cevap

Cevapla