Paylaş
Gıybet neden günah
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Dedikodu neden günah
İslam, bir kimsenin gıyabında onun maddi ve ruhi kusurlarından bahsedilmesini hoş görmemiş ve yasaklamıştır. Zira Allah’u Teala Kur’an-ı Kerim de şöyle buyurur. “Sizden bazınız diğerleri hakkında gıybet etmesin. Sizden biriniz ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı ? hayır, siz ondan iğrenirsiniz ve Allah’a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun. Şüphesiz Allah tövbeleri kabul ve merhamet edendir.” [1] Hucurat suresi 12. ayet
İslâm alimleri de, insan onurunu zedeleyen, toplumda dargınlık ve düşmanlıklara yol açan bir davranış olmasını dikkate alarak, gıybet haram olduğu hususunda ittifak etmiştir.
Gıybet, Bir kimsenin yüzüne söylenmesini istemediği bir özelliğini ya da davranışını arkasından söylemektir. Dinimize göre gıybet büyük günahlardan biridir. Çünkü bir insanın yüzüne söylenmesini istemediği şeylerin arkasından da söylenmesini istemez. Üstelik gıybet yapıldığında bir kişinin düşüncesi tüm çevrenin düşüncesi haline gelebilir. Bu da gıybeti yapılan kişinin toplumdan dışlanmasına sebep olabilir. Bu sebeple de gıybet dinimizce yasaklanmıştır. Her Müslümanın bu yasaktan uzak durması hatta gıybet yapılan ortamda bile durmaması en doğru olandır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 4 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İnsanların çoğu zaman hataya düşdüğü bir davranış hatasıda kişinin arkasından konuşuyor, ve kendisine yapma bu konuşman hoş değil dediğimizde yav olurmu ben yüzünede söylerim diye cevap veriyor bizde cevaben evet söylediklerin doğru olabilir çağırsak yüzünede söyleye bilirsin ama bu senin gıybet yaptığının gerçeğini değiştirmez zaten bu söylediklerin doğru değilse karşı tarafa iftira atmış olursun diyerek cevap veriyoruz sizce sayın hocam bu tür davranışlara verdiğimiz cevap doğrumudur?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Evet bu tür davranışlara bu şekilde vermiş olduğunuz tepki doğrudur. Sizin de söylediğiniz gibi evet insan yüzüne karşı söyleyebilir, bu insana yapılacak tek şey evet söyleyebilirsin ama bu söylediklerini bizim yanımızda iken bu kişi de yokken söyleme. Bu gıybettir. Zaten söylemiş olduğu şeyler o kişi de yok ise bunun adı gıybet değil iftira olur. Ne olursa olsun kişinin arkasından hoşlanmayacağı şekilde konuşmak gıybettir. Kişinin bundan sakınması gerekmektedir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Gıybet sadece kişinin arkasından konuşmak değildir aynı zamanda yüzüne karşı hoşlanmadığı bir şey söylemeniz de onun gıybetini yapmış olursunuz kim kardeşinin etini yemek ister ki giybet yapılan ortamlarda da durulmaması gerekiyor . Çünkü gıybeti dinleyen de bundan mesuldur. gıybet aynı zamanda kişinin günahını almaktir. Ya da gıybet yapan kişi sevabını gıybetini yaptığın kişiye verir . Dil insanları en çok günaha götüren ve cehennemliklerin birçoğunun dili yüzünden olduğu efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem tarafından bizzat söylenmiştir . Bundan dolayı dilimize sahip çıkmamız gerekir .
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Gıybet normal ismiyle dedikodu adı olan bir şey çok kötü bir şeydir milletin arkasından konuşmak onu yargılamak kötü konusmak iyi değildir sizin arkanızdan böyle şeyler yapılsa hoşunuza gider mi acaba hoşuna gitmez hoşuna gitmicek şeyleri başka kişilere de yapmayın kul hakkına da giriyorsunuz böylece de
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Gıybet dedikodu neden günah
Gıybet ve dedikodu, İslam’da günah kabul edilen davranışlardır. İslam, insanların itibarını korumayı, kardeşlik ve toplumsal ilişkileri sağlam temellere oturtmayı önemser. Gıybet ve dedikodu, bu temelleri zedeler ve insanlar arasında güvensizlik ve huzursuzluk yaratır. İşte gıybet ve dedikodunun günah kabul edilmesinin bazı sebepleri:
İnsanların Haklarına Saygı: İslam, insanların haklarına saygı göstermeyi ve onları korumayı emreder. Gıybet ve dedikodu, başkalarının itibarını zedeler, hatalarını açığa çıkarır ve kişilerin onurunu zedeler. Bu nedenle, İslam’da insanların hakkını koruma ve saygı gösterme önemlidir.
Kardeşlik ve İnsani İlişkilerin Bozulmaması: Müslümanlar arasında kardeşlik ve dayanışma duygusunun güçlü olması teşvik edilir. Gıybet ve dedikodu, bu kardeşlik bağlarını zayıflatır, insanlar arasında güvensizlik yaratır ve ilişkileri bozar. İslam, insanlar arasında sağlam ve dürüst ilişkilerin kurulmasını hedefler.
İnsanların Özel Hayatının Mahremiyeti: Her insanın özel hayatı vardır ve bu hayatın mahremiyetine saygı göstermek önemlidir. Gıybet ve dedikodu, başkalarının özel hayatına müdahale etmek anlamına gelir ve bu da kişilerin mahremiyetini ihlal eder. İslam, insanların özel hayatına saygı göstermeyi ve onları korumayı emreder.
İnsanların Hatalarını Araştırmama İlkesi: İslam, insanların hatalarını araştırma ve başkalarını kötüleme konusunda uyarır. Her insan hata yapabilir ve İslam, insanları hatalarından dolayı yargılamak yerine, hatalarını kapatmayı ve birbirlerini düzeltmeyi teşvik eder.
Gıybet ve dedikodu, insanların hakkını korumama, kardeşlik bağlarını zedeleme, mahremiyeti ihlal etme ve insanların hatalarını araştırma gibi olumsuz sonuçlar doğurduğu için İslam’da günah kabul edilen davranışlardır. Müslümanlar, gıybet ve dedikodudan uzak durmalı, insanların hakkına saygı göstermeli ve sağlam, dürüst ilişkiler kurmaya gayret etmelidir.