Paylaş
Gıybet yapılan ortamda bulunmak
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Selâmün aleyküm. Gıybet yapılan ortamda bulunmak ve gıybeti dinlemek de günahtır ve kul hakkıdır diye duydum. Peki bunda bizim suçumuz ne yanımızda gıybet yapılıyorsa ? Gidip ağızlarını kapayamayız herhalde.
Gıybet yapılan ortamda Müslümanın tavrı ne olmalıdır
Haram bir fiilin işlendiği zaman biz Müslümanlar elimizden geldiği kadar engel olmaya çalışırız
Günah işleyen kişiler uyarıldıkları halde hala gunah işlemeye devam ederlerse sorumluluk üzerimizden kalkar
- Toplu Gıybet Kul hakkı
- Gıybet Hadisi Arapça
- islamda Gıybet ne demek
- Gıybetin topluma zararları
- Gıybeti dinleyen Gıybeti yapan gibidir ne demek
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da gıybet (gheebah) günahkar bir eylem olarak kabul edilir ve şiddetle tavsiye edilmez. Gıybet, geçerli bir sebep olmaksızın bir kimsenin gıyabında onun hakkında olumsuz veya kötü söz söylemek, kusurlarını tartışmak veya özel meselelerini açıklamaktır.
Gıybet ortamında olmak, dindar bir Müslüman için zorluk teşkil edebilir. İşte böyle bir durumla başa çıkmak için bazı yönergeler:
Katılmaktan Kaçının: Bir Müslüman olarak, gıybet konuşmalarına girmekten kaçınmak önemlidir. Bu tür tartışmalara katılmayı reddederek gıybete katkıda bulunmaktan veya gıybeti teşvik etmekten aktif olarak kaçının. İslam’ın başkaları hakkında iyi konuşmayı ve insanlar arasında uyum ve birliği teşvik ettiğini hatırlamak çok önemlidir.
Konuyu Değiştirin: Kendinizi gıybet ortamında bulursanız, sohbeti daha olumlu ve yapıcı bir konuya yönlendirmeye çalışın. Tartışmayı nazikçe yararlı bir şeye yönlendirin veya anlayış, empati ve nezaketi teşvik eden konulara girin.
Tavsiye Edin ve Hatırlatın: Uygunsa, başkalarına nazikçe gıybet yasağını hatırlatın. Onları bu tür sohbetlere girmekten kaçınmaya teşvik edin ve başkaları hakkında iyi konuşmanın önemini onlara hatırlatın. Bununla birlikte, duruma bilgelik, incelik ve başkalarının duygularına saygı ile yaklaşmak önemlidir.
Kendinizi Uzaklaştırın: Gıybet ortamı devam ediyorsa ve ilgili kişilerin davranışlarını değiştirmek zorlaşıyorsa, katılımınızı sınırlamanız veya bu tür toplantılardan kendinizi uzaklaştırmanız gerekebilir. Kendinizi olumlu konuşmayı, karşılıklı saygıyı destekleyen ve iyi karakteri teşvik eden kişilerle çevreleyin.
Allah’ın Hidayetini Arayın: Namazda Allah’a yönelmeyi unutmayın ve gıybetten kaçınmak ve güzel ahlakı sürdürmek için O’nun rehberliğini ve yardımını isteyin. Gücünüzü imanınızdan arayın ve İslam ahlak ve ahlakının ilkelerini korumaya çalışın.
Gıybetten kaçınmaya ve olumlu konuşmayı teşvik etmeye çalışırken, başkalarının eylemlerini ve davranışlarını kontrol edemeyeceğinize dikkat etmek önemlidir. Kendi davranışınıza odaklanın ve başkalarıyla etkileşimlerinizde olumlu bir etki yaratmaya çalışın.