Paylaş
Gıybet yaptıktan sonra okunacak dua
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Gıybetten pişmanlık duyanın okuyacağı dua
BİR MÜ’MİNİN GIYBETİ YAPTIKTAN SONRA OKUNABİLECEK DUA
Gıybet, bir kimseyi gıyabında hoşlanmayacağı yönleriyle anmak ve onu çekiştirmektir. İslam’ın kesin olarak yasakladığı kötü huylardandır. Kur’an-ı Kerim’de gıybetin haramlığıyla ilgili bir ayet-i kerimede şöyle buyurulmaktadır:
وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ
Okunuşu:
“Yâ eyyuhâ-lleżîne âmenû-ctenibû keśîran mine-zzanni inne ba’da-zzanni iśm(un) velâ tecessesû velâ yaġteb ba’dukum ba’dâ(an) eyuhibbu ehadukum en ye/kule lahme eḣîhi meyten fekerihtumûh(u) vettekûllAllâh(e) innallâhe tevvâbun rahîm”
Meali:
Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.
Ölü insanın etini yemeye benzetilmekle, gıybetin ne kadar çirkin ve menfur bir huy olduğu yeterince açıklanmış olmaktadır. Sevgili peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem de, miraçta karşılaştığı ürküntü verici bir manzarayı anlatarak gıybetin tehlikeli sonuçlar getiren kötü bir huy olduğuna vurgu yapmıştır:
ولما عرج بي مررت بقوم لهم أظفار من نحاس يخمشون وجوههم وصدورهم فقلت: من هؤلاء يا جبريل؟ قال: هؤلاء الذين يأكلون لحوم النّاس ويقعون في أعراضهم *
Okunuşu:
“Lemmauricebimerredtubi kavmin lehumezfarunminnuhasinyeğmisunevucuhehum ve sudurehum fe kultu men heulai ya cibrilu kale heulaillezine ye kuluneluhumennasi ve yekeunefieradihim”
Anlamı:
“Miraca çıkarıldığımda bakır tırnaklı bir topluluğa uğradım. (Bu tırnaklarıyla) yüzlerini ve göğüslerini tırmalıyorlardı. “Bunlar kimdir ey Cebrail? Diye sordum. Bana dedi ki: Bunlar, insanların etlerini yiyen ve onların ırzına laf uzatanlardır.
Şu halde bilerek ve bilmeyerek bir mü’min kardeşinin gıybetini yapıp onu çekiştiren bir kimse, bu yaptığı günahtan kurtulmak için pişmanlık duyup Allah Teala’dan af ve mağfiret dilemeli, sonra da o kardeşi için şöyle dua etmelidir:
Dua okunuşu:
“Allahummegfirlena ve lehu“
Arapça:
اللهم اغفر لنا وله
Anlamı:
Allah’ım, bizi ve onu bağışla.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Gıybetin kefareti nedir Gıybet ettikten sonra hangi dua okunur Arapça hadis-i Şerifler
GIYBETİN KEFÂRETİ
۲۱۳ – حدثنا الترقفي، ثنا مُحَمَّدُ بْنُ حَرْبٍ، ثنا دَاوُدُ بْنُ الْمُحَبَّرِ، عَنْ عَنْبَسَةَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ الْقُرَشِي، عَن خالد بن يزيد الْيَمَامِي، عَنْ أَنَسٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وسلَّم: كفارة الاغتياب أَنْ تَسْتَغْفِرَ لِمَنِ اغْتَبْتَهُ.
213- Enes şöyle demiştir: Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Gıybetin kefâreti, gıybetini yaptığın kişi için istiğfarda bulunmandır.
٢١٤ – حَدَّثَنَا أَبُو بَدْرِ الْغَبي، ثنا أَشْعَثُ بْنُ شَبِيبٍ، ثنا أَبُو سُلَيْمَانَ الْكُوفِيُّ لَقِيتُهُ بِعَبَادَانَ حَدَّثَنَا ثَابِتٌ، عَنْ أَنَسٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ مِن كَفَّارَةِ الْعِيبَةِ أَنْ تَسْتَغْفِرَ لِمَنِ اغْتَبْتَهُ، تَقُولُ: اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَنَا وَلَهُ.
214- Enes şöyle demiştir: Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Gıybetini yaptığın kişi için istiğfarda bulunman gıybetin kefâretlerindendir. Şöyle dersin: Allahümmeğfir lenâ ve lehû: Allah’ım bizi ve onu bağışla. ”
Heysemi, Buğyetü’l-Bahis, II, 974; İbn Hacer, el-Metalibu’l-Aliye, X1, 726.
Beyhaki, Şuabu’l-Iman, V, 317.