Gıybet yaptıktan sonra okunacak dua

Question

Gıybetten pişmanlık duyanın okuyacağı dua

Giybetten pismanlik duyanin okuyacagi dua

BİR MÜ’MİNİN GIYBETİ YAPTIKTAN SONRA OKUNABİLECEK DUA

Gıybet, bir kimseyi gıyabında hoşlanmayacağı yönleriyle anmak ve onu çekiştirmektir. İslam’ın kesin olarak yasakladığı kötü huylardandır. Kur’an-ı Kerim’de gıybetin haramlığıyla ilgili bir ayet-i kerimede şöyle buyurulmaktadır:

وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ

Okunuşu:

Yâ eyyuhâ-lleżîne âmenû-ctenibû keśîran mine-zzanni inne ba’da-zzanni iśm(un) velâ tecessesû velâ yaġteb ba’dukum ba’dâ(an) eyuhibbu ehadukum en ye/kule lahme eḣîhi meyten fekerihtumûh(u) vettekûllAllâh(e) innallâhe tevvâbun rahîm

Meali:

Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.
Ölü insanın etini yemeye benzetilmekle, gıybetin ne kadar çirkin ve menfur bir huy olduğu yeterince açıklanmış olmaktadır. Sevgili peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem de, miraçta karşılaştığı ürküntü verici bir manzarayı anlatarak gıybetin tehlikeli sonuçlar getiren kötü bir huy olduğuna vurgu yapmıştır:

ولما عرج بي مررت بقوم لهم أظفار من نحاس يخمشون وجوههم وصدورهم فقلت: من هؤلاء يا جبريل؟ قال: هؤلاء الذين يأكلون لحوم النّاس ويقعون في أعراضهم *

Okunuşu:

“Lemmauricebimerredtubi kavmin lehumezfarunminnuhasinyeğmisunevucuhehum ve sudurehum fe kultu men heulai ya cibrilu kale heulaillezine ye kuluneluhumennasi ve yekeunefieradihim”

Anlamı:

“Miraca çıkarıldığımda bakır tırnaklı bir topluluğa uğradım. (Bu tırnaklarıyla) yüzlerini ve göğüslerini tırmalıyorlardı. “Bunlar kimdir ey Cebrail? Diye sordum. Bana dedi ki: Bunlar, insanların etlerini yiyen ve onların ırzına laf uzatanlardır.

Şu halde bilerek ve bilmeyerek bir mü’min kardeşinin gıybetini yapıp onu çekiştiren bir kimse, bu yaptığı günahtan kurtulmak için pişmanlık duyup Allah Teala’dan af ve mağfiret dilemeli, sonra da o kardeşi için şöyle dua etmelidir:

Dua okunuşu:

Allahummegfirlena ve lehu

Arapça:

اللهم اغفر لنا وله

Anlamı:

Allah’ım, bizi ve onu bağışla.

Gıybet, İslam dininde ciddi bir günah olarak kabul edilir ve başkaları hakkında kötü konuşmak anlamına gelir. Gıybetten pişmanlık duyan bir kişi, Allah’tan af dilemeli ve tövbe etmelidir. İşte gıybetten pişmanlık duyan bir kişinin okuyabileceği dua ve yapabileceği ibadetler:

  1. Tövbe Duası: “Estağfirullah el azîm el-kerîm ellezî lâ ilâhe illâ huve’l-hayyü’l-kayyûme ve etûbü ileyh.” Anlamı: “Büyük ve Kerim olan Allah’tan, kendisinden başka ilah olmayan, diri ve her şeyi ayakta tutan Allah’tan bağışlanma dilerim ve O’na tövbe ederim.”
  2. Kur’an’dan Dua: “Rabbena zalemna enfüsena ve in lem tağfir lena ve terhamna lenekûnenne minel hâsirîn.” (Araf Suresi, 23. Ayet) Anlamı: “Ey Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik, eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan, muhakkak ki ziyana uğrayanlardan oluruz.”
  3. İstiğfar Duası: “Allahumme inni es’eluke min hayri ma se’eleke minhu nebi yüke Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem. Ve euzü bike min şerri mestea’zeke minhu nebi yüke Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem. Entel müsteanu ve aleykel belağ. Ve la havle ve la kuvvete illa billah.” Anlamı: “Allah’ım, peygamberin Muhammed’in (s.a.v) senden istediği hayırdan istiyorum ve peygamberin Muhammed’in (s.a.v) sana sığındığı şerden sana sığınıyorum. Yardım senden, başarı sanadır. Güç ve kuvvet yalnızca Allah’tandır.”
  4. Bağışlanma ve Tövbe İstiğfarı: “Subhaneke Allahumme ve bi hamdike. Eşhedu en la ilahe illa ente estağfiruke ve etûbu ileyk.” Anlamı: “Allah’ım, seni eksikliklerden tenzih ederim ve hamd ederim. Senden başka ilah olmadığına şehadet ederim. Senden af diler ve sana tövbe ederim.”

Bu duaları içtenlikle okuyarak ve samimi bir tövbe ederek, kişi Allah’ın rahmetini ve bağışlamasını umabilir. Ayrıca, gıybet ettiği kişiden helallik istemek de çok önemlidir. Helallik almak, yapılan hatanın düzeltilmesi için önemli bir adımdır.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2024-11-01T06:41:31+03:00

    Gıybetin kefareti nedir Gıybet ettikten sonra hangi dua okunur Arapça hadis-i Şerifler

    GIYBETİN KEFÂRETİ

    ۲۱۳ – حدثنا الترقفي، ثنا مُحَمَّدُ بْنُ حَرْبٍ، ثنا دَاوُدُ بْنُ الْمُحَبَّرِ، عَنْ عَنْبَسَةَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ الْقُرَشِي، عَن خالد بن يزيد الْيَمَامِي، عَنْ أَنَسٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وسلَّم: كفارة الاغتياب أَنْ تَسْتَغْفِرَ لِمَنِ اغْتَبْتَهُ.

    213- Enes şöyle demiştir: Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

    “Gıybetin kefâreti, gıybetini yaptığın kişi için istiğfarda bulunmandır.

    ٢١٤ – حَدَّثَنَا أَبُو بَدْرِ الْغَبي، ثنا أَشْعَثُ بْنُ شَبِيبٍ، ثنا أَبُو سُلَيْمَانَ الْكُوفِيُّ لَقِيتُهُ بِعَبَادَانَ حَدَّثَنَا ثَابِتٌ، عَنْ أَنَسٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ مِن كَفَّارَةِ الْعِيبَةِ أَنْ تَسْتَغْفِرَ لِمَنِ اغْتَبْتَهُ، تَقُولُ: اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَنَا وَلَهُ.

    214- Enes şöyle demiştir: Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

    “Gıybetini yaptığın kişi için istiğfarda bulunman gıybetin kefâretlerindendir. Şöyle dersin: Allahümmeğfir lenâ ve lehû: Allah’ım bizi ve onu bağışla. ”

    Heysemi, Buğyetü’l-Bahis, II, 974; İbn Hacer, el-Metalibu’l-Aliye, X1, 726.

    Beyhaki, Şuabu’l-Iman, V, 317.

    En iyi cevap

Cevapla