Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Gizli imam nikahı hükmü

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Gizli İmam nikahı

Gizli imam nikahi hukmu

Sevgilimle beraberken günah olmasın diye imam nikahı kıymak istedik ailelerin haberi olmadığı için evlenirken de kıyılıcak günah olur mu veya nikah kabul olur mu tekrar olunca?

Cevap:

Değerli kardeşimiz.

Kızın babası olan veli nikahta hazır bulunmadığı veya vekalet vermediği nikah, geçersiz nikahtır.

Tarafların şahitler huzurunda irade beyanında bulunmalarına rağmen ailelerinden ve yakın çevrelerinden gizleyerek yaptıkları akit, gizli nikâh olarak adlandırılır. Böyle bir akit, nikâhta bulunması gereken aleniyet niteliğini taşımadığından dinin nikâh ve aile hayatı ile ilgili genel ilkelerine aykırıdır. Sadece iki şahidin bildiği bir nikâh akdinin aleni olduğu söylenemeyeceğinden ailelerin, akrabaların ve komşuların muttali olmadığı bir akit gizli nikâh olmaktan çıkmaz. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) “Bu nikâhı ilan edip duyurun…” (Tirmizî, Nikâh, 6; İbn Mâce, Nikâh, 20); “Haram olan (ilişki) ile helal olan (evlilik) ayıran şey, def çalmak ve duyurmaktır.” (Tirmizî, Nikâh, 6) buyurarak alenîliğin ve hatta tescilin gerekliliğine işaret etmektedir. Hz. Ebubekir de gizlenmesi şartıyla yapılan nikâh akdini geçersiz saymıştır (Sahnun, el-Müdevvene, II, 128,129). Diyanet

Dini Sitelerimiz:

dinisite.tr

arapcadua.com

mumsema.com.tr

dinisorusor.com

islamisorusor.com

dinisorusorcevapal.com

Evlilikte nikâhın geçerli olabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. İslam hukukuna göre nikâhın geçerli sayılması için tarafların rızası, iki şahit ve aleniyet (açıklık) esastır. Ailelerin haberi olmadan gizlice kıyılan bir nikâh, aleniyet şartını yerine getirmediği için dinen uygun görülmez.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Bu nikâhı ilan edin ve duyurun…” (Tirmizî, Nikâh, 6; İbn Mâce, Nikâh, 20). Bu hadis, evliliğin gizli değil, açık bir şekilde ilan edilmesi gerektiğini vurgular. Ayrıca Hz. Ebubekir de gizlenmesi şartıyla yapılan nikâh akdini geçersiz saymıştır.

Dolayısıyla, ailelerin ve yakın çevrenizin bilgisi dahilinde, usulüne uygun bir şekilde nikâhınızı tekrar kıymanız hem dini hem de toplumsal açıdan uygun olacaktır. Bu şekilde evliliğiniz meşru ve kabul edilebilir olacaktır.

Sorunuzla ilgili daha detaylı bilgi almak için bir din görevlisine veya müftülüğe başvurmanız faydalı olabilir.

Answers ( 3 )

    2
    2023-01-07T08:54:58+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İmam nikahı

    Bı erkek eşi tarafından 8 yıl hiç cinsi münasebette bulunmazsa kadın evinin işini erkeğine eşlik vazifesini çocuklarına Annelik görevlerini yerine getirmezse hatta arkadaşları ile sürekli oturup eve geldiğinde sorumsuzca evini ihmal etse Koca 2.bir bayana imam nikahı kıyabilirmi. Bu nikahı kıyacak olan hocanın erkeğin evli olduğunu bilmesi gerekir mi

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Kendinize ve eşinize zulmetmeyin, gizli işler yapıp vebal altına girmeyin.

    Boşanın ve adam gibi ikiniz de evlenin, bir yuva yürümüyorsa artık evi cehenneme çevirmenin anlamı yok.

    İnanın nikah kıymak istediğiniz kişide bulunan, eşinizde de vardır pişman olursunuz

    0
    2024-11-03T16:14:47+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Gizli nikâh konusunda İslam’ın koyduğu temel ilkelere göre, nikâhın aleniyeti önemlidir. Yani nikâhın tanıklar huzurunda, ailelerin ve toplumun bilgisi dahilinde yapılması önerilir. Gizli nikâh, sadece iki şahidin bulunduğu, ancak aile ve yakın çevreden gizli tutulmuş bir evlilik akdi olarak kabul edilir ve bu tür bir nikâh, Peygamber Efendimizin (s.a.s.) aleniyetle ilgili tavsiyelerine ters düşer.

    Hz. Peygamber (s.a.s.), nikâhın duyurulmasını ve ilan edilmesini tavsiye etmiştir. Aleniyet olmadan kıyılan bir nikâh, topluma karşı gizli kaldığı sürece dinî hükümlere uygun sayılmamaktadır. Ayrıca, nikâhın sadece şahitlerin huzurunda kıyılması, onun yeterince ilan edilmiş olduğunu göstermez. Bu yüzden, sevgilinizle beraberken kıydığınız gizli nikâh dinen geçerli olmakla birlikte, toplumsal açıdan aleniyet ilkesi yerine getirilmediği için eksik sayılabilir.

    Evlenirken yapılacak olan resmî veya açık bir nikâh, aleniyet koşulunu yerine getireceğinden, dinen eksiksiz ve tavsiye edilen bir nikâh olacaktır. Nikâhı tekrar kıymanız bir sorun teşkil etmez; aksine, toplumsal kabul açısından daha sağlam ve dinin önerdiği şekilde olacaktır.

Cevapla