Google adsense reklamı caiz mi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İnternet reklamlardan para kazanmak caiz mi

Google adsense reklami caiz mi

Google Adsense Reklamı ve Film içeriği

Genel blog sitesi kurmayı düşünüyorum, Forum veya blog sitelerinin çoğu Google adsense’ yi kullanarak reklamlardan kazanç sağlıyor. İddia ve Banka reklamlarının yanlış bilmiyorsam engellenebiliyor ancak bazı reklamda kadın fotoğrafı olabiliyor bu şekilde reklam helal mi?
Filmler ile alakalı içerik ( Yazı ) olmasının dinen sakıncası var mı? Bu içeriklerde aşk ile alakalı içerikler değil Psikoloji ve insan yaşamına katkı sunan filmler ancak filmlerde kadınların başı açık yani bir filme teşvikten dolayıda günaha girmek te istemem. Bir sitede ise filmlerde kadının gerçek görüntüsü olmadığı bu sebeble günah olmayabilecegi ve örnek olarakta kadının sudaki görüntüsünden yola çıkılıyor.

CEVAP:

İnternet reklamlardan para kazanmanın caiz olup olmadığı, reklamın içeriğine göre değişir.

Reklam, İslam’ın yasakladığı bir şeyi teşvik ediyorsa, o zaman internet reklamlarından para kazanmak caiz değildir. Örneğin, alkol, uyuşturucu, kumar, fuhuş gibi şeyleri teşvik eden reklamlardan para kazanmak caiz değildir.

Reklam, İslam’ın yasaklamadığı bir şeyi teşvik ediyorsa, o zaman internet reklamlarından para kazanmak caizdir. Örneğin, bir ürünü veya hizmeti tanıtan reklamlardan para kazanmak caizdir.

İnternet reklamlarından para kazanmanın caiz olup olmadığına karar verirken, aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir:

  • Reklamın içeriği: Reklam, İslam’ın yasakladığı bir şeyi teşvik ediyor mu?
  • Reklamın hedef kitlesi: Reklam, çocuklar veya diğer hassas grupları hedef alıyor mu?
  • Reklamın etkisi: Reklam, insanların yanlış kararlar almasına neden oluyor mu?

Bu hususlara dikkat ederek, internet reklamlarından para kazanmanın caiz olup olmadığına karar verilebilir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuyla ilgili fetvası şu şekildedir:

“İnternette reklam vermek, İslam’ın yasakladığı bir şeyi teşvik etmediği sürece caizdir. Örneğin, bir ürünü veya hizmeti tanıtan reklamlardan para kazanmak caizdir. Ancak, alkol, uyuşturucu, kumar, fuhuş gibi şeyleri teşvik eden reklamlardan para kazanmak caiz değildir.”

Bu fetva doğrultusunda, internet reklamlarından para kazanmanın caiz olup olmadığına karar verirken, reklamın içeriğine dikkat edilmesi gerekir.

BENZER KONULAR:

Kitaplara iman nedir diyanet

Answers ( 3 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini tarafından mübah kılınan malların reklamı alınabilir. Bunda her hangi bir sakınca yoktur. Fakat alınan reklamlar haram malların ticaretini yapan şirketlere aitse, insanları fuhşiyata sevk eden açık kadınları içeren görselleri içeriyorsa ve faiz muamelesinde bulunan bankalarsa o zaman yapılan reklam kötülük üzerine yardımlaşmadır, caiz değildir. Zira Allah (cc) Kuran`ı Kerim`de “İyilik ve takva üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. Allah`a karşı gelmekten sakının. Çünkü Allah`ın cezası çok şiddetlidir.” (Maide 2) diye buyuruyor.

    Özetle; Asli itibariyle helal olan reklamcılık, alınan teklifin içeriğine göre hüküm alır. Eğer içerik haram şeylerden ibaretse aynı hüküm reklam ve bu reklamı düzenleyen grafikçi ve tabelacılar için de geçerlidir.

  2. Soru avatarı
    0
    2023-07-25T05:34:02+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Açık kadının reklamda oynaması caiz mi ? araba ev yemek buzdolabı gibi

     

     

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Açık kadının reklamda oynamasının caiz değildir.

Cevapla