Görgü kuralları ile ilgili ayetler

Question

Gorgu kurallari ile ilgili ayetler

Görgü kuralları hakkında ayetler var mı varsa ekler misiniz?

CEVAP:

Kur’an-ı Kerim, insanlara iyi ahlak ve güzel davranışların önemini vurgulamaktadır. Bu bağlamda, görgü kuralları ile ilgili de birçok ayet bulunmaktadır.

Saygı ve nezaket:

  • “Ey iman edenler! Bir topluluğa yemek çağırdığınızda, onlara genişçe yer açın. Eğer (onları ağırlayacak) gücünüz yoksa, (onları çağırmaktan) vazgeçin. Allah, fakirleri çok iyi bilir. İhtiyaçsız yere yeyip içmeyin. Çünkü bu, günahtır ve kötü bir yoldur.” (İsra, 26-27)
  • “Ey iman edenler! Seslerinizi, Peygamber’in sesinin üstüne yükseltmeyin. Birbirinizi incitecek şekilde yüksek sesle konuşmaktan sakının. Çünkü Allah, haddi aşanları sevmez.” (Hucurât, 2)
  • “Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini yaratan ve ikisinden birçok erkek ve kadın yaratan Rabbinize karşı saygılı olun. Allah’ın huzurunda birbirinize saygılı olun. Kadınlara iyi davranın. Çünkü onlar, sizin üzerinize Allah’ın emanet ettiği kimselerdir. Onlara sert davranmayın. Eğer onlardan hoşlanmıyorsanız, bilin ki Allah’ın sizin hoşlanmadığınız şeylerde sizin için bir hayır vardır.” (Nisa, 1)

Hoşgörü ve bağışlama:

  • “Ey iman edenler! Bir topluluk diğer bir topluluğa alay etmesin. Belki de onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlar da kadınlara alay etmesin. Belki de onlar kendilerinden daha iyidirler. Birbirinizi çekiştirmeyin, birbirinizi arkanızdan çekiştirmeyin. Sizden biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah tövbeleri çok kabul edendir, çok merhamet edendir.” (Hucurat, 11)
  • “Bir kötülüğü, ondan daha iyiyle savuşturun. O zaman, seninle aralarında düşmanlık bulunan kimse, sanki yakın bir dost oluverir.” (Fussilet, 34)

Dürüstlük ve doğruluk:

  • “Ey iman edenler! Allah’a karşı dürüst olun. Doğru söz, ancak Allah’a karşı dürüst olmayı gerektirir.” (Ahzab, 70)
  • “Ey iman edenler! Allah için adaleti ayakta tutun ve şahitlik ederken aranızdaki anlaşmazlıklara uymak için eğilmeyin. Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletsizliğe sevketmesin. Adaletli olun. Bu, Allah’a karşı gelmekten daha iyidir. Allah, hakkı gözetendir, her şeyi bilendir.” (Maide, 8)

Kendisine saygı:

  • “Kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah, size karşı çok merhametlidir.” (Nisa, 29)
  • “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennemden koruyun. Onun başında, acımasız, sert, Allah’ın buyruğundan asla sakınmayan birtakım melekler vardır.” (Tahrim, 6)

Din ve inançlara saygı:

  • “Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan apaçık ayrılmıştır. Kim tağutu inkar eder ve Allah’a inanırsa, muhakkak ki o, sağlam bir kulpa yapışmıştır ki, o kulp asla kopmaz. Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.” (Bakara, 256)
  • “De ki: ‘Ey insanlar! Ben sizin hepinize Allah’ın elçisiyim. Allah’a kulluk edin ve O’na ortak koşmayın. Herkesin kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. Sizden hiçbir kimse, başkasının günah yükünü yüklenmez. Sonunda hepiniz Rabbinize döndürüleceksiniz. O, size yaptıklarınızı haber verecektir.” (Yunus, 104)

Bu ayetler, görgü kurallarının temelini oluşturan saygı, nezaket, hoşgörü, bağışlama, dürüstlük, doğruluk, kendine saygı ve din ve inançlara saygı gibi kavramları vurgulamaktadır. Bu kavramlara dikkat ederek, toplum içinde iyi bir izlenim bırakabilir ve karşımızdaki kişilere saygı gösterebiliriz.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2023-05-25T08:30:30+03:00

    İslam, hayatın çeşitli yönlerinde görgü kurallarının, görgü kurallarının ve etik davranışların önemini vurgular. İşte görgü kurallarının önemini vurgulayan Kuran’dan birkaç ayet:

    İyilik ve Güzel Muamele: “İnsanlara güzel söz söyleyin, namazı kılın ve zekatı verin.” (Bakara 2:83) “İnsanlara yanağını [küçümseyerek] çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Şüphesiz Allah, kendini beğenmiş ve böbürlenen kimseyi sevmez.” (Kuran 31:18)

    Yumuşak huyluluk ve bağışlayıcılık: “Ve Allah’ın rahmetiyle sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer [sözde] kaba ve kalben katı olsaydın, çevrenden dağılır giderlerdi.” (Kuran 3:159) “Affet, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir.” (Kuran 7:199)

    Doğruluk ve Doğruluk: “Ey iman edenler, Allah’tan korkun ve doğrularla beraber olun.” (Tevbe, 9/119) “Ve bile bile hakkı batıla karıştırmayın ve hakkı gizlemeyin.” (Kuran 2:42)

    Saygı ve İkram: “Ey iman edenler, bir kavim [başka] bir kavimle alay etmesin; belki kendilerinden daha hayırlıdır; kadınlar da [diğer] kadınlarla alay etmesin; belki kendilerinden daha hayırlıdırlar.” (Kur’an-ı Kerim 49:11) “Ey iman edenler, kendi evlerinizden başka evlere hoş geldin demeden ve sakinlerine selam vermedikçe girmeyin.” (Kuran 24:27)

    Sabır ve Nefsine hakim olmak: “Andolsun ki, sizi biraz korku, açlık ve mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz, sabredenleri müjdele.” (Bakara 2:155) “Rahmân’ın kulları da öyledir ki, yeryüzünde tevazu ile yürürler ve cahiller kendilerine [sert] söz söylediğinde barış [sözleri] söylerler.” (Kuran 25:63)

    Bu ayetler, Müslümanlara güzel ahlak sergilemenin, başkalarına saygılı ve nazik davranmanın ve çeşitli durumlarda ahlaki davranışları desteklemenin önemini hatırlatır. Müslümanların erdemli karakter özelliklerini geliştirmeleri ve başkalarıyla olumlu etkileşimler kurmaları için rehberlik ederler.

    Bu ayetlerin sadece birkaç örnek olduğunu ve Kur’an ve Hadis’in (Hz.Muhammed’in öğretileri ve eylemleri), Müslümanlara günlük yaşamlarında kapsamlı rehberlik sağlayan görgü kuralları, ahlak ve etik davranışlar hakkında çok sayıda öğreti içerdiğini belirtmek önemlidir.

    En iyi cevap
    0
    2024-10-07T07:39:20+03:00

    Kur’an’da görgü kurallarıyla ilgili bazı ayetler bulunmaktadır. Bu ayetler, insanlara nasıl davranmaları gerektiği, toplumda saygılı ve ahlaklı bir şekilde yaşamaları konusunda rehberlik eder. İşte görgü kuralları ile ilgili bazı ayetler:

    1. Selamlaşma Adabı
      Kur’an’da selamlaşmanın önemine dair şöyle buyrulmaktadır:

      • “Bir selam ile selamlandığınız zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı şekilde karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.”
        (Nisa Suresi, 4:86)
    2. Özel Alanlara Girme Adabı
      Başkalarının evine girerken izin istemek ve selam vermekle ilgili ayetler:

      • “Ey iman edenler! Kendi evlerinizden başka evlere, sahiplerinden izin alıp onlara selam vermeden girmeyin. Bu, sizin için daha hayırlıdır; umulur ki düşünürsünüz.”
        (Nur Suresi, 24:27)
    3. Gıybet ve Dedikodu
      Başkaları hakkında kötü konuşmaktan kaçınmak gerektiğine dair:

      • “Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın ve biriniz, diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Bundan tiksindiniz, değil mi? O halde Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, tövbeyi çok kabul edendir, çok merhametlidir.”
        (Hucurat Suresi, 49:12)
    4. Konuşma ve Hitap Adabı
      İnsanlarla nazik ve güzel bir şekilde konuşma ile ilgili:

      • “Kullarıma söyle: En güzel sözü söylesinler. Çünkü şeytan aralarını bozar. Şüphesiz şeytan, insanın apaçık düşmanıdır.”
        (İsra Suresi, 17:53)
    5. Toplum İçindeki Davranışlar
      Yürürken mütevazı ve sakin olmakla ilgili:

      • “Rahman’ın (Allah’ın) o has kulları öyle kimselerdir ki, yeryüzünde alçak gönüllü olarak yürürler ve cahiller onlara hitap ettiğinde ‘Selam’ derler.”
        (Furkan Suresi, 25:63)
    6. Misafirperverlik ve Ziyaret Adabı
      Ziyaretlerde yemek zamanı geldiğinde beklememek ve kalabalık yapmamak:

      • “…Yemeğe davet edilmeden girmeyin; fakat davet edilince girin ve yemeği yediğinizde hemen dağılın, sohbete dalmayın. Çünkü bu, Peygamber’e eziyet veriyor, o da size bunu söylemekten utanıyor; fakat Allah gerçeği söylemekten utanmaz…”
        (Ahzab Suresi, 33:53)

    Bu ayetler, Kur’an’ın insanlara toplum içinde saygılı, nazik ve ahlaklı bir şekilde nasıl davranmaları gerektiğini öğütlediği temel rehberlerdir. Hem kişisel ilişkilerde hem de sosyal hayatta dengeli ve düzgün bir iletişim kurmak İslam’ın önemli prensiplerindendir.

Cevapla