şirk oluyor mu
Gösterişte bulunmanın günahı nedir
Question
Selamun Aleyküm ben 1 .2 yıl once namAzları ve kur and gösteriş yapıyorum 14 yaşı dayım 1 ay sonra 15 e gircem ben bunun gizli şirk olduğunu gördüm ve tevbe ettim ve uzak duruyorum şimdi bana o zaman bilmiyordum van günah yazıldığı cevabınız
için sağolun
aleyküm selam samimiyet gerekir ibadetlerde ihlas gerekir.madem tövbe etmişsin bir daha dikkat et araştır en güzel ibadet nasıl yapılır.
- İbadette riyâ gizli şirktir.
- Müslümanlara her işlerinde gösteriş değil, ihlas ve samimiyet yaraşır.
- Riyâ, imanın aslını ortadan kaldırmazsa da amellerin sevabını engeller.
- Allah Teâlâ kendisine asla ortak koşulmasına razı olmaz.
- Riyâ ve gösteriş, insanı sonuçta şirke kadar götürebilir.
Answer ( 1 )
Gösterişte bulunmak (riyâ), İslam’da büyük günahlardan biri olarak kabul edilir. Riyâ, ibadetleri, hayır işlerini veya iyi davranışları Allah rızası için değil, insanların takdirini kazanmak, övgü almak veya kendini üstün göstermek amacıyla yapmaktır. Kur’an-ı Kerim ve hadislerde gösterişin büyük bir tehlike olduğu vurgulanmıştır.
Kur’an-ı Kerim’de Riyâ ile İlgili Ayetler:
Maun Suresi 4-6. Ayetler:
“Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar. Onlar gösteriş yaparlar ve küçük bir yardımı bile esirgerler.”
Bakara Suresi 264. Ayet:
“Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı hâlde malını insanlara gösteriş için harcayan kimse gibi, sadakalarınızı başa kakmak ve incitmek suretiyle boşa çıkarmayın.”
Nisa Suresi 38. Ayet:
“Onlar mallarını insanlara gösteriş yapmak için harcarlar; Allah’a ve ahiret gününe inanmazlar. Kim şeytana arkadaş olursa, ne kötü bir arkadaştır!”
Hadislerde Riyâ ile İlgili Uyarılar:
Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
“Sizin için en çok korktuğum şey, küçük şirktir.” Ashab, ‘Küçük şirk nedir?’ diye sorduğunda, Efendimiz, ‘Riyâdır. Kıyamet günü, Allah insanlara amellerinin karşılığını verdiğinde, riyakârlara, ‘Gidin, dünyada kime gösteriş yaptıysanız, karşılığını ondan alın’ denilecektir.” (Ahmed bin Hanbel, Müsned)
Bir başka hadisinde şöyle buyurmuştur:
“Kim bir iş yapar da, içinde bir başkasının hoşnutluğunu kazanma düşüncesi varsa, Allah onun amelini kabul etmez.” (Nesâî, Cihad 24)
Gösterişin Günahı ve Zararları:
Şirke Yakın Bir Günah: Riyâ, “küçük şirk” olarak kabul edilir, çünkü niyetin Allah’a değil, insanlara yönlendirilmesi söz konusudur.
Amellerin Boşa Gitmesi: Riyâ ile yapılan ibadet ve hayır işleri kabul edilmez ve sevap getirmez.
Kalbi ve Ruhu Bozar: Gösteriş tutkusu, insanın kalbini manevi hastalıklarla doldurur, ihlası (samimiyeti) yok eder.
Topluma Zararı: Riyakârlık, toplumu samimiyetsiz ve güvenilmez bir hâle getirir, insanlar arasında sahtekârlık ve ikiyüzlülük yaygınlaşır.
Riyâdan Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
Niyeti Sürekli Kontrol Etmek: Yapılan her ibadet ve hayır işinde, “Bunu gerçekten Allah rızası için mi yapıyorum?” diye düşünmek gerekir.
Gösterişten Kaçınmak: İnsanların gözü önünde yapılan ibadetleri ve iyilikleri, sırf başkaları görsün diye yapmaktan sakınmak gerekir.
İhlaslı Olmak: Amelleri yalnızca Allah için yapmak, içten bir bağlılıkla O’na yönelmek gerekir.
Dua Etmek: Peygamberimiz (s.a.v), riyadan korunmak için şu duayı öğütlemiştir:
“Allah’ım! Bildiğim ve bilmediğim her türlü riyadan Sana sığınırım.” (Tirmizî, Deavât 36)
Özetle, gösteriş yapmak ibadetleri ve iyilikleri boşa çıkaran, kalbi hastalıklı hâle getiren ve ahirette ciddi bir pişmanlığa sebep olacak büyük bir günahtır. Samimiyetle Allah’a yönelmek ve ihlaslı bir hayat sürmek, riyadan korunmanın en etkili yoludur.