Paylaş
Göz damlası orucu bozar mı? Diyanet
Question
Göz damlası orucu bozar mı?
Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98).
Göz damlası Hanefi Şafii maliki ve Hanbeli mezhebine göre orucu bozmaz
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Vücudumuza doğal bir yol yani ağız yolu ile giren ve boğazımızdan aşağı inen her bir katı veya sıvı gıda orucumuzu bozar. Tedavi amaçlı uygulanan ve vücudumuza dolaylı bir yol ile giren ve gıdalanma amacı da olmayan bu göz damlası veya kulak damlası gibi direk olarak boğazımızdan aşağı inmeyen bu damlalar orucumuzu bozmaz.
İslami öğretilere göre göz damlası kullanmak orucu bozmaz. İslam’da oruç sırasında tıbbi nedenlerle veya kuruluk veya tahrişi gidermek için göz damlası sürmek genellikle caiz kabul edilir. Göz damlaları sindirim sistemine girmediği için orucu bozmaz.
Bununla birlikte, yorumlar ve görüşler değişebileceğinden, belirli hükümler ve rehberlik için bilgili bir dini otoriteye veya alime danışmak her zaman tavsiye edilir. Kullanılan göz damlalarının belirli içeriklerine ve doğasına bağlı olarak daha kesin rehberlik sağlayabilirler.