Gülme vesvesesi, günaha gülen dinden çıkarır mı?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Benim bir kaç sorum olacaktı, bu sorulardan istediğiniz herhangi birini yanıtlayabilir misiniz?

Gulme vesvesesi gunaha gulmek

Bu olaylardan dolayı kişi günah işlemiş olur mu?

1- Benim biraz gülme sorunum olabilir. Okulda bir kimse bize dinden çıkaracak tehlikeli bir söz söylerse, bu durumda ben karşı tarafı kalbimle onaylamadan ve istemeden tebessüm etsem veya duyulmayacak şekilde kalpten gülsem veya sesli gülsem sonra karşı tarafı uyarsam bu durum dinden çıkarır mı?

2- Okulda öğretmen ders anlatırken uygunsuz kelimeler kullansa, bu durumda ben o kelimeyi kalbimle onaylamadan o sınıfta kalsam ve içimden “Estağfirullah. Allah hidayet versin.” desem bu durumda orada kaldığım için dinden çıkar mıyım?

3- Bazı öğrenciler uygunsuz hareketler yapabiliyor bana ben de istemeden gülebiliyorum onaylamadan ve sonra uyarıyorum bu durum guslü gerektirir mi?

4- Boş derste, veya derste, veya da teneffüste yine tehlikeli kelimeler işitebiliyorum ancak kalbimle onaylamadan ve kalben buğzederek tebessüm edebiliyorum veya istem dışı gülebiliyorum ve aynı zamanda sözün söylenen ortamda kalmak istemediğim halde bu tarz ortamlarda zorunlu bir şekilde durabiliyorum, bu durum dinden çıkarır mı?

5- Bir keresinde ezan okunurken öğretmen pencereyi kapatmamı istedi, ben de pencereyi kitlemeden biraz örttüm, ezan okunurken benim ezan ile alay etme niyetim olmadan pencereyi kapatmam dinden çıkarır mı?

6- Bir kimse dinden çıkaracak bir söz söylerse veya bir davranışta bulunursa, ardından yaptığı şeyden hemen sonra pişman olup Kelime-i Şehadet getirse imanlı sayılır mı?

Benim bu tarz konularda vesvesem var, ne yapsam uygun olur?

BENZER KONULAR:

Answers ( 9 )

    1
    2022-05-10T13:49:28+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İnsan kalbinde zerre kadar iman olduğu halde dinden çıkmaz. Günahlara gülme, dalga geçmek, alay etmek mahiyetinde olmadığı müddetçe kişi dinden çıkmış olmaz. Fakat yapmış olduğu davranış çirkin bir davranış olmuş olur. Her ne olursa olsun Müslüman’ın vesveseden uzak bir hayat yaşaması gerekmektedir. Vesvese sadece Müslüman’ın ibadetlerini yapmada engel olmaz, günlük hayatında da kişiyi oldukça olumsuz etkiler.

    Yukarıda da söylediğim gibi; kişinin günaha gülmesi dalga ve alay etme olmadığı müddetçe kişiyi dininden etmez.

    En iyi cevap
    1
    2022-05-10T19:35:55+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bir de 6. soruyu cevaplayabilir misiniz? Bir kişi dinden çıkaracak bir söz söylese veya bir davranışta bulunsa ardından pişman olup hemen Kelime-i Şehadet getirse imanlı sayılır mı?

    Bir kişi dinden çıkaracak bir söz söylese veya davranışta bulunsa ardından tevbe edip Kelime-i şehadet getirse ve bu olaylardan bir kaç gün sonra dinden çıkaracak bir söz veya davranışta bulunsa o kişinin işi biter mi? Hâla tevbe etme şansı var mıdır? Delilleriyle ayrıntılı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

      1
      2022-05-13T12:13:53+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Bir kişi küfre girecek bir amel işlerse; (söz, fiil vb) hemen yaptığı hatanın farkına varıp; Allah’a tevbe etmelidir. Bu tevbesinde samimi olması gerekir ve bir daha aynı hatayı tekrar etmemesi gerekmektedir.

    1
    2022-05-13T15:20:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tekrar aynı günaha düşerse bu durumda ebedi cehennemlik mi olur? Hala ölüm anına kadar tevbe etme fırsatı var mıdır?

    1
    2022-06-27T15:13:00+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Vesvese ve sol tarafa üç defa tükürmek

    Namazda vesvese ve kötü rüya durumunda sol tarafa üç defa tükürme durumunu biliyorum ancak günlük hayatta da aklımıza vesveseler geldiğinde sol tarafımıza üç defa tükürüksüz şekilde tükürebilir miyiz? Bunun namaz ve rüya dışında karşılaştığımız vesveselere faydası olur mu veya yapmamız uygun mudur?
    Yani kısacası günlük hayatımızda herhangi bir vesvese ile karşılaştığımızda sol tarafa üç defa tükürmek uygun mudur yoksa bu sadece namaz ve rüya için mi geçerlidir?

      0
      2024-11-20T07:16:41+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Günlük hayatta vesvese ve kötü düşüncelerle karşılaştığınızda, sol tarafa üç defa tükürme uygulaması genellikle namazda ve kötü rüyalarla ilgili olarak tavsiye edilen bir davranış şeklidir. Bu davranış, İslami öğretilerde özellikle şeytanın vesvesesinden korunmak amacıyla kullanılır.

      Namazda ve rüyalarda yapılan bu uygulamanın, belirli bir ibadet ve korunma ritüeli olarak bir anlamı vardır. Ancak, günlük hayatta bu tür vesveselere karşı sol tarafa tükürmenin, dini açıdan belirli bir zorunluluğu ya da tavsiye edilen bir kuralı yoktur. Yani, günlük yaşamda vesvese ile karşılaşıldığında sol tarafa üç defa tükürmek, namazdaki ve rüya ile ilgili uygulama kadar geçerli veya önerilen bir davranış değildir.

      Günlük hayatta vesveselere karşı mücadele etmek için önerilen başka yaklaşımlar vardır. Örneğin:

      Zikir ve dua: Allah’a yönelerek dua etmek, namaz kılmak, “Euzu billahi mineşşeytanirracim” gibi dualarla Allah’tan yardım dilemek,
      Dikkati başka bir şeye yönlendirmek: Vesvesenin kaynağını düşünmek yerine başka bir konuya odaklanmak,
      İman güçlendirmek: İslam’ın öğretileri üzerine düşünmek ve imanınızı güçlendirmek vesveseyi engellemeye yardımcı olabilir.
      Kısacası, vesvese ile karşılaştığınızda günlük hayatınızda tükürmek yerine, yukarıda bahsedilen alternatif yöntemleri kullanmanız daha uygun olacaktır. Sol tarafa üç defa tükürmek, sadece belirli durumlar için (namaz ve rüya) geçerli bir uygulamadır ve günlük yaşamda buna gerek yoktur.

    1
    2022-06-27T15:20:15+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Gülme hastalığı

    SelamunAleykum hocam benim gülme hastalığım var kendimi tutamıyorum ne kadar tutmaya çalışsamda en fazla kahkaha atmamayı tutabiliyorum dini şeyler izlerken, ilim sohbetleri izlerkende oluyor hatta dini soruları okurken bile tebessüm geliyor içimden bıraksam mı diye düşünüyorum acaba bu hastalık;
    1-İmanıma zarar verir mi?
    2-Özürlü sayılır mıyım?
    3-Gunaha girer miyim tedavi mi olmalıyım?

    • Yukarıdaki sual hocam avatarı
      1
      2022-07-06T18:57:00+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Hocam yukarıdaki sualimi cevaplayabilir misiniz? her gün gülme hissi geliyor ve her güldüğümde dinden çıkma vesvesesi geliyor.

    1
    2024-11-19T07:45:34+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ve aleyküm selam, kardeşim.

    Öncelikle bu durumunun seni rahatsız ettiğini ve bu konuda endişelendiğini anlıyorum. Gülme hastalığı (bu tür bir durumun tıbbi adı genellikle “psiko-motor hastalık” ya da “patolojik gülme” olarak adlandırılabilir) bazı psikolojik veya nörolojik rahatsızlıkların bir belirtisi olabilir. Ancak burada senin sorularına dair bir açıklama yaparak yardımcı olmayı hedefleyeceğim.

    1. İmanıma zarar verir mi?
    Gülme, bir ruh halidir ve doğal olarak yaşanabilir. Ancak, gülmenin yeri ve zamanı da önemlidir. Dini konularda, özellikle ciddi ilim sohbetlerinde ya da Kuran ve sünnetin ciddiyetini anlatan bir ortamda aşırı gülme, dikkat dağıtıcı olabilir ve yanlış bir mesaj verebilir. Ancak sadece gülme, imanını tehlikeye atmaz. İmanla ilgili bir problem, kalp ve niyetle ilgilidir. Eğer sen gülmeyi istemeden yapıyorsan, ve bunun farkında olup kontrol edemiyorsan, bu sadece bir ruhsal durumdur ve imanını doğrudan zedelemez.

    Önemli olan, niyetinin ve amacının doğru olmasıdır. Gülme, eğlenceli bir şekilde yapılan bir şeydir, ancak ciddi dini sohbetlerde, başkalarının duygularını zedelemeden ve Allah’ın sözlerinin ciddiyetine zarar vermeden bunu kontrol edebilmek daha sağlıklı olacaktır.

    2. Özürlü sayılır mıyım?
    Gülme hastalığı, psikolojik veya nörolojik bir durum olabilir. Eğer bu durumda kendini kontrol etmekte zorluk yaşıyorsan, bunun bir tür sağlık problemi olduğunu kabul edebilirsin. Ancak özürlü sayılmak, çok daha farklı bir durumu ifade eder. Burada önemli olan, bu hastalığın tedavi edilip edilemeyeceği ve yaşam kaliteni nasıl etkilediğidir. “Özürlü” olma durumu, bir kişiyi dışlamak ya da yargılamak anlamına gelmez; sadece kişinin belirli bir fonksiyonu yerine getiremiyor olması anlamına gelir. Eğer bu durum senin günlük yaşamını zorlaştırıyorsa, bir doktora danışmak faydalı olabilir.

    3. Gunaha girer miyim? Tedavi mi olmalıyım?
    Dinimizde, insanın iradesinin dışında gelişen durumlar için Allah’ın rahmeti büyüktür. Eğer gülme, senin isteğin dışında gelişiyorsa ve kendini bu konuda kontrol edemiyorsan, bu durumda seni sorumlu tutmak doğru olmaz. Ancak gülmenin yerini ve zamanını kontrol etmek, belirli ortamlarda daha dikkatli olmak, başkalarını rahatsız etmemek gibi sorumluluklar senin elindedir.

    Tedavi konusu ise gerçekten önemlidir. Eğer bu durum seni rahatsız ediyorsa, psikolojik ya da nörolojik bir uzmana başvurmak iyi bir seçenek olabilir. Hem psikolojik danışmanlık hem de tıbbi tedavi seçenekleri, gülmeyi kontrol etmeni sağlamana yardımcı olabilir. Bu hastalık, tedavi edilebilir bir durumdur ve bu konuda adım atmak, hem senin rahatlamanı sağlar hem de dini ortamlarda daha saygılı bir şekilde davranmanı kolaylaştırır.

    Sonuç olarak:

    Gülme, eğer kontrol edilemiyorsa ve dini konularda istenmeden ortaya çıkıyorsa, bu imanına zarar vermez. Ancak gülmenin yerini ve zamanını bilmek önemlidir.
    Özürlü sayılmak, tıbbi bir durumun ciddiyetine bağlıdır. Sağlık problemleri için profesyonel yardım alman önemlidir.
    Eğer bu durum seni rahatsız ediyorsa ve hayat kalitene olumsuz etkiler yapıyorsa, tedavi olmak faydalı olacaktır.
    Allah yardımcın olsun, ve bu konuda huzur bulmanı diliyorum.

    1
    2024-11-19T07:46:24+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Malının zekâtını vermek konusunda gülmek

    Hocam ablam acik secik giyinenlere malının zekatini veriyor diyor. Demesinin sebebi saka yapmak alay etmek degil dinle. Uygunsuz giyinenleri sitem etmek icin diyor. Ben de buna güldüm dinden cikmam degil mi. Benimde saka yapma gibi bir amacim yok

    1
    2024-11-19T07:59:44+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Merhaba, bu tür bir durum hakkında kafa karışıklığı yaşaman anlaşılabilir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir: Dinî konularda, niyet çok önemlidir. Zekât vermek gibi bir ibadeti, eğer doğru niyetle ve doğru amacınızla yapıyorsanız, bu doğru bir davranış olur.

    Gülme konusunda, eğer sadece bir şaka yapıyorsanız ve alay etme amacı gütmüyorsanız, dinî açıdan dinden çıkma gibi bir durum söz konusu olmaz. İslam’da, kişinin niyetine göre hareket edilir. Eğer gülme anında kimseyi aşağılamadan, sadece bir espri yapıyorsanız ve samimiyetle bir ibadet amacı güdüyorsanız, bu sizin dinî durumunuzu etkilemez.

    Öte yandan, zekâtın verilmesi ve başkalarına uyarı yapılması ayrı bir konu. Ablanızın ifade ettiği şekilde “açık giyinmek” üzerine yapılan eleştiriler, çoğu zaman bir şaka veya sitem şeklinde olsa da, bu tip durumların saygılı bir şekilde dile getirilmesi önemli. Dinî hassasiyetler söz konusu olduğunda, insanlar arasında hoşgörü ve anlayış ön planda olmalıdır.

    Özetle, eğer niyetiniz halis ve sadece şaka yapıyorsanız, bu durumda dinden çıkmanız söz konusu olmaz. Ancak dinî mevzularda dikkatli olunmalı ve kimseye hakaret edilmeden, güzel bir dil ve uslup kullanılmalıdır.

  1. Lutfu avatarı
    1
    2024-11-19T18:50:48+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Allah razı olsun hocam.

Cevapla