Günah işlemekten sakınmak
Günahlardan sakınmak, Kur’an’da takva, kavramıyla ifade edilmektedir. Bu anlamda; şirkten ve küfürden uzak durmak, Rabbimizin yasakladığı haramları terk edip, emrettiği farzları yerine getirmek ve Allah’tan başka her şeyi kalpten uzaklaştırarak, sadece ona yönelmek takvadır. Bunun ilk adımı da günaha giden yolu kapatmak, hataen günah işlendiğinde ise, derhal tevbe etmektir. Kur’an-ı Kerim de, “Eğer siz, yasaklandığınız büyük günahlardan kaçınırsanız, diğer kusurlarınızı örter, sizi güzel bir makama koyarız”(4) buyrulmaktadır.
Peygamber Efendimiz (sav) de, “Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın. Yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki, bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran”(5) buyurmuştur.
Dünyada ve ahirette kurtuluşa ermek istiyorsak, hesap gününü ve Rabbimizin: “Günahın açığını da gizlisini de bırakın! Çünkü günah işleyenler, yaptıklarının cezasını mutlaka çekeceklerdir”(6) ikazını her zaman hatırlamalı ve günaha götüren davranışlardan, çevrelerden uzak durmalı, ibadetlerimize devam etmeliyiz. Ahirette herkesin yaptığı en küçük iyiliğin ve işlediği en ufak kötülüğün hesabını vereceğini unutmamalıyız.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da günahtan kaçınmak, imanı yaşamanın ve doğruluğu aramanın temel bir yönüdür. Müslümanlar, Kuran ve Sünnet (Hz. Muhammed’in uygulama ve öğretileri) öğretilerine göre yasaklanan veya günah sayılan eylem, davranış ve düşüncelerden uzak durmaya teşvik edilir.
İslam’da günahtan kaçınmak için bazı temel ilke ve yaklaşımlar şunlardır:
İslam’ın insanın hata yapma ve günah işleme kapasitesini tanıdığına dikkat etmek önemlidir. Bununla birlikte İslam, bağışlanmayı, tövbe etmeyi ve kişinin davranışlarını düzeltmek için samimi çaba sarf etmesinin önemini de vurgular. Odak noktası, günahtan kaçınmaya çalışmak, Allah’ın rehberliğini aramak ve sürekli kişisel gelişim ve doğruluk için çalışmaktır.