Günah İşleyip Tevbe Etmek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İstiğfar Ve Tevbe Ne Demektir ?

Gunah Isleyip Tevbe Etmek

Sözlükte “pişmanlık, dönme, nedamet” anlamına gelen tevbe, İslamî bir kavram olarak, kulun işlediği kötülük ve günahlara pişman olup, onları terk ederek Allah’a yönelmesi, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah’a sığınarak bağışlanmasını dilemesi demektir.[1]

Yüce Allah yaratıkların en mükemmeli olan insana çeşitli özellikler ve farklı güzellikler bahşetmiştir. İnsan iyi ve kötü, hayır ve şer, sevap ve günah olan şeyleri yapabilecek kabiliyette yaratılmıştır. Günahsız olarak doğan insan, ergenlik çağından sonra nefsine ve şeytana uyarak günah işleyebilir. Bu itibarla Allah’ın koruması altında bulunan peygamberler hariç bütün insanların günahı vardır. İnsanın günah işleyebilen bir varlık olması nedeniyle, Yüce Allah günahtan kurtuluş yolu olarak tevbe kapısını insanlara açmıştır. Her insanın tevbeye ihtiyacı vardır. Önemli olan hiç günah işlememek değil, günahta ısrar etmemektir. Peygamberimizin “Günahkârların en hayırlısı tevbe edenlerdir”[2] hadisi buna işaret etmektedir. Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayette Yüce Allah ve birçok hadisi şerifte Peygamberimiz (sav) tevbe etmeyi emretmektedir. Bir ayeti kerimede “Ey mü’minler! Hepiniz Allah’a tevbe edin ki kurtuluşa eresiniz”[3] buyrulmaktadır.

Ümit edebiliriz ki sonsuz rahmet sahibi hâlik-i zü’l celal, insana neredeyse son nefesine kadar bir kurtuluş ipi sunmaktadır. Bütün hayatı boyunca insana, gönderildiği bu dünya sınavından başarıyla çıkması için fırsat üstüne fırsat tanımaktadır. Gündüzler ve geceler boyunca tövbe kapısı açıktır.

Bilmeliyiz ki İblis’i şeytan yapan günah işlemesi değil günahında ısrar edip onu savunmasıdır. Biliyoruz ki ilk insan Âdem (as) da günah işlemiş fakat o günahında ısrar etmeyip tevbe etmiştir. Önemli olan tevbede samimiyettir, içtenliktir ve bir daha günaha dönmemeye azmetmektir. Bize düşen görev de günahlarımız için Allah’tan bağışlanma dilemek ve Allah’ın rahmetinden hiçbir zaman ümidimizi kesmemektir.

[1] Dînî Kavramlar Sözlüğü, DİB

[2] İbn-i Mace, Zühd, 30/hadis no:4251

[3] Nûr, 24/31

[4] Hucurât, 49/11

[5] Tahrîm, 66/8

[6] Mü’min, 40/3

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da günah, Allah’ın emir ve öğretilerine aykırı hareketler anlamına gelir. Müslümanlar, insan doğası gereği yanılabilir olduğu için herkesin hata yapmaya ve günah işlemeye eğilimli olduğuna inanır. Ancak İslam, tövbe etmenin ve Allah’tan bağışlanma dilemenin önemini de vurgular. İslam’da günah işlemenin ve tövbe etmenin bazı önemli yönleri şunlardır:

    1. Günahın Tanınması: Günahların farkına varmak, tövbenin ilk adımıdır. Müslümanlar, eylemlerinin bilincinde olmaya ve Allah’ın koyduğu sınırları aştıklarında bunu kabul etmeye teşvik edilir.
    2. İçten Pişmanlık ve Pişmanlık: Tövbe, işlenen günahlardan içten pişmanlık ve pişmanlık duymayı gerektirir. Müslümanlar, yanlışları için derin bir üzüntü duymaya ve eylemlerinin ciddiyetini anlamaya teşvik edilir.
    3. Günahkâr Davranışı Durdurmak: Tövbe, günahkâr davranışlarda bulunmayı bırakmak için samimi bir taahhüt gerektirir. Müslümanların aynı günahları tekrarlamamak için bilinçli bir çaba göstermeleri, karakter ve davranışlarını düzeltmeye çalışmaları beklenir.
    4. Allah’tan Bağışlanma Dilemek: İslam’da tövbe, Allah’a yönelmeyi, O’ndan bağışlanma dilemeyi ve O’ndan rahmet dilemeyi içerir. Müslümanlar, Allah’tan bağışlanma ve merhamet dilemek için samimi dua (du’a) yapmaya teşvik edilir.
    5. Düzeltme ve Tazminat Verme: Bazı durumlarda tövbe, günahın neden olduğu zararı telafi etmeyi ve tazmin etmeyi de içerebilir. Bu, haksızlığa uğrayanlardan af dilemeyi ve günahkar eylemlerin sonuçlarını düzeltmek için adımlar atmayı içerebilir.
    6. Doğruluğa Bağlılık: Tövbe sadece geçmiş günahlar için af dilemekle ilgili değildir, aynı zamanda doğruluğa bağlılığı ve gelecekteki günahlardan kaçınmayı da gerektirir. Müslümanlar, Allah ile ilişkilerini güçlendirmeye, ibadetlerini artırmaya, erdemli ve erdemli bir yaşam sürmeye teşvik edilir.
    7. Allah’ın Merhametinde Umut: İslam, Allah’ın En Merhametli ve Bağışlayıcı olduğunu öğretir. Müslümanlar, Allah’ın her zaman samimi tövbeleri kabul etmeye ve samimi bir kalple onu arayanları bağışlamaya hazır olduğunu bilerek, Allah’ın rahmetinden ve bağışlayıcılığından umut beslemeye teşvik edilirler.

    Unutulmamalıdır ki, tövbe son derece teşvik edilir ve Allah’ın rahmeti geniş olmakla birlikte, daha sonra tövbe niyetiyle günah işlemeye devam etmek için bir mazeret değildir. Müslümanlara doğruluk için çabalamaları ve tekrarlanan günah döngüsüne düşmekten kaçınmaları tavsiye edilir.

    Özetle İslam, insanın günah işlemeye yatkın olduğunu kabul eder, ancak tövbenin, af dilemenin ve doğruluk için çabalamanın önemini vurgular. Tövbe, kişinin günahlarının farkına varıp pişmanlık duymasını, günahkâr davranışlardan vazgeçmesini, Allah’tan bağışlanma dilemesini ve doğru bir hayat sürmeye kendini adamasını içeren bir süreçtir. Müslümanlar, Allah’ın rahmetine ve bağışlayıcılığına inanırlar ve samimi bir tövbe ve O’ndan bağışlanma dileyerek Allah’ın rızasını kazanmaya çalışırlar.

    Allah hepimizi tövbe etmeye yöneltsin, günahlarımızı bağışlasın ve O’nun razı olacağı salih bir hayat sürmemizi nasip etsin.

    Ve Allah en iyisini bilir.

    En iyi cevap

Cevapla