Paylaş
Günah nedir zararları nelerdir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
GÜNAHLARDAN SAKINMAK DİNİMİZİN EMRİDİR
Günahların insana verdiği zararlar nelerdir?
Yüce Allah’ın emirlerini yerine getirip yasakladıklarından sakınmak, Müslümanların en önemli görevidir. Bunları yerine getirmemek ise, günahtır.
Günah işleyenin akıbeti eğer tevbe etmezse, acı bir hüsrandır. Çünkü günah, sonsuz kudret ve azamet sahibi Yüce Allah’a bir isyandır. Onun engin rahmetine ve rızasına karşı bir perdedir.
Günah, insanın Hakk’a olan meylini köreltir, kötü temayüllerinin önünü açar, kalbine huzursuzluk verir, gönlünü bulandırır ve giderek onun fıtratını bozan manevî bir musibet olur.
Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyurulmaktadır: “Hayır! Bilakis onların işlemekte oldukları (kötülükler) kalplerini kirletmiştir.”(1) Bu âyette geçen “kalp kirlenmesi” tabirini, Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle açıklamaktadır: “Kul bir günah işlediğinde, kalbinde siyah bir nokta belirir. Eğer o, günahından tevbe edip uzaklaşırsa kalbi saydamlaşır. Eğer tevbe etmeyip, günah işlemeye devam ederse, o siyah nokta artar ve kalbi istila eder. İşte Yüce Allah’ın Kur’an’da zikrettiği kalp kirlenmesi, işte budur.” (2)
Günahlar, nefsin kötü arzularına veya şeytanın çeşitli desiselerine kapılmanın sonucunda işlenir. Yüce Allah, şeytanın mü’minler üzerinde hakimiyet kuramayacağını, şöyle açıklamaktadır: “Gerçek şu ki; iman edip yalnız Rablerine tevekkül edenler üzerinde onun (şeytanın) bir hakimiyeti yoktur. Onun hakimiyeti, ancak onu dost edinenlere ve onu Allah’a ortak koşanlaradır.”(3)
O halde, nefsânî arzulara kapılarak, şeytana uymamalıyız. Allah’a şirk koşmak, ana-babaya âsi olmak, yalan söylemek, yalancı şahitlik yapmak, haksız yere adam öldürmek, sihir ve büyücülük yapmak, yetim malı ve faiz yemek, savaştan kaçmak, iffetli kadınlara iftira atmak, zina etmek, başkasına veya kamuya ait bir malı zimmetine geçirmek, içki içmek ve kumar oynamak gibi günahlardan şiddetle kaçınmalıyız. Çünkü Yüce Allah; “Günahın açığını da gizlisini de bırakın! Çünkü günah işleyenler, yaptıklarının cezasını mutlaka çekeceklerdir.”(4) ve “Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir yere koyarız.”(5) buyurarak, her türlü günahtan kaçınmamızı emretmektedir.
Günahlardan kaçınmak için ölümü ve hesap gününü çok hatırlamalıyız. Sabır gösterip günahlardan sakınanları, cennetin kapısında; “Sabrettiğinize karşılık size selam olsun! Dünya yurdunun sonu (cennet) ne güzeldir!”(6) müjdesiyle Meleklerin karşılayacağını bilmeliyiz. İbadetlerimizi zamanında yerine getirmeli ve bu hususta Yüce Allah’ın, “(Resûlüm!) Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz, hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir.”(7) emrine kulak vermeliyiz. Nefsânî duyguların esiri olmamak için dua ve niyazla Allah’a sığınmalı, günaha tahrik eden ortamlardan uzaklaşmalıyız. Mahşer gününde mahçup bir duruma düşmemek için, Yüce Allah’ın bizi görüp gözettiğini, her halimizden haberdar olduğunu, asla unutmamalıyız. Günahlarımıza derhal tevbe etmeli ve şimdiden O’nun eşsiz rahmet ve mağfiretine sığınmalıyız. Çünkü Allah, samimi olarak tevbe eden kullarını sever ve tevbelerini kabul buyurur.
__________________________
1-Mutaffifin,14
2-İbni Mace,Zühd,Bab:29,H,1418,H,4244
3-Nahl,100
4-Enam,120
5-Nisa,31
6-Rad,24
7-Ankebut4
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Günâhlarda ısrar etmek, hakkın aynası olmak için yaratılan iman yeri olan kalbi karartır. Günâh kalbe işleyip onu karartarak iman nurunu oradan çıkarıncaya kadar katılaştırır. Her bir günâhın içinde küfre gidecek bir yol vardır. Günâh istiğfar (tövbe) ile hemen yok edilmezse, kalbi kötülüğe sürükler ve Allah’ın itaatinden çıkmış bir kalp hâline getirir.
Allah’ın rahmetinden ümidini keserek serkeşlik yapmaya devam etmek veya azabından emin olarak günâha aldırış etmeden tövbe etmemek caiz değildir. Mümin ne kadar günâh işlerse işlesin korku ve ümid arasında olmalı, Rabbinden yüz çevirmemelidir.
Bir mümin, kalbinde tasdik, dilinde ikrar olduğu halde günâh işler veya farzları yerine getirmede gevşeklik gösterir, fakat bu günâhların karşılığında cezayı da hak ettiğine inanıyorsa bu kişi günâhkâr mümindir. Allah Teâlâ’nın böyle bir insanı küfürle vasıflaması, mecâzîdir. Yani nimeti inkâr, nankörlük manasındadır. Bir Müslüman günâhı helâl kabul eder veya yapmadığı farzı inkâr ederse gerçek anlamıyla kâfir olur.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Günah Nedir?
Günah, İslam inancına göre Allah’ın emir ve yasaklarına aykırı olan, kulun manevi sorumluluk altına girmesine neden olan fiil, söz veya düşüncelerdir. Günahlar, kişiyi Allah’a olan yakınlığından uzaklaştırır ve ahiret hayatında cezaya sebep olabilir. Günahlar, kişinin ruhuna, çevresine ve toplum düzenine zarar veren davranışlardır.
Günahın Zararları
Günahlardan Sakınmanın Önemi
Dinimiz, günahlardan sakınmayı emrederek insanı ahlaken ve manen temiz bir birey olmaya teşvik eder. Günahlardan sakınmak, kişinin Allah’a olan bağlılığını artırır ve dünya ile ahiret hayatında huzura ermesini sağlar.
Kur’an-ı Kerim’den Günahlardan Sakınmaya Dair Ayetler:
Günahlardan Korunma Yolları
Sonuç:
Günahlardan sakınmak, hem bireysel hem toplumsal huzurun anahtarıdır. Allah, kullarına rahmet ve mağfireti bol olandır, ancak kullarından da O’nun yolunda gayret göstermelerini ister. Günahların zararlarını bilerek, tevbe ederek ve takva yolunda ilerleyerek manevi hayatımızı temiz tutabiliriz.