Günaha sebep olmak kişiye günah kazandırır mı?

Question

Günaha, kötülüğe sebep olmanın ve kötü bir çığır açmanın vebali nedir?

Günaha sebep olduğuna emin olamama

Ben yurtta kalırken yurdun wifi’sine bağlanarak gece müstehcen videolar seyrediyordum. Bununla alakalı sorularım var.

1- Bu videoları seyrettiğim platformlar malum olduğu üzere izlenmekle para kazanıyorlar dolayısıyla şerre yardım oluyor. Bu sebeple benden sonra kim bu platformlardan bu videoları seyrederse bana da günah yazılır mı?

2- Bu videoları etrafımda insanlar varken de izledim. Bu insanların benim izlediğimi görüp görmediklerinden emin değilim. Eğer görüp etkilendilerse ve günahlara düştülerse benim vebalim nedir? Bu kişilerden bazılarına ulaşma imkanım var. Bu kişilere günahıma şahit olup olmadıklarını sormalı mıyım?

3- Bu müstehcen videoları izlerken ” İyi ki bunlar var yoksa kendimi nasıl tatmin edecektim ” demenin hükmü nedir? Günaha rıza sebebiyle o platformlarda işlenen tüm günahlardan vebal alır mıyım?

4- Bu müstehcen videoları, onları yayınlayanlara para kazandırmak için izlemenin vebali nedir? Bunda tevbe edilse dahi şerre yardım sebebiyle o videolar yüzünden işlenen tüm günahlardan hisse alır mıyım?

5- Ortak kullanılan wifi ağlarında reklamlar ortak dağıtılıyor. Ben de yurdun wifisinden izlediğim için bu müstehcen videoları, o wifiye bağlanan insanların telefonlarında müstehcen reklam çıkmış olma ihtimali var. İnsanlar bunlar sebebiyle günahlara düştülerse benim vebalim nedir? Ne yapmam gerekir?

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    0
    2022-02-01T19:13:02+03:00

    Namahrem olan videolar izlemek dinen haramdır. Öncelikle bu bilinçte olmanız gerekmektedir.

    1) Eğer başkaları sizin sebebiyetiniz ile bu videoları izlemiş ise; bu günah sizlere de vardır.

    2) Bu soru birinci sorunun cevabı ile aynıdır. Siz bu videoaları izlerken başkaları bundan etkilenmiş ise sizin vasıtanız ile bu videolar izlenmiş ise bu vebaldir.

    3) Söylemiş olduğunuz bu sözden dolayı samimi bir şekilde Allah’a tevbe etmelisiniz. Ve aynı hataları yapmamanız gerekmektedir.

    4) Eğer samimi bir şekilde tevbe edip, aynı hataları bir daha yapmamak üzere tevbenizde samimi kaldığınız müddetçe Allah (cc) inşaallah tevbenizi kabul eder.

    5) Allah insana irade vermiştir. Sizin vasıtanız ile izlenme olasılığı olsa bile Müslüman bu şekilde videolar izlememelidir. Ekrana gelir gelmez videodan çıkmalıdır.

    Hülasa; yapmış olduğunuz şey günahtır. Ve bu günahınızdan dönüp Allah’a tevbe etmelisiniz.

    0
    2022-11-11T16:52:37+03:00

    Günaha sebep olmanın cezası

    Hocam merhaba,
    Ben 20 yaşında bir müslüman kardeşinizim imam hatip mezunuyum şuan ilahiyat öğrencisiyim..geçen sene çok ağır bir tramva yaşadım hâlâ atlatamıyorum.nasil böyle bir günaha girerim ben ya ben ben ben..bu olayi yasamadan önce çok mutluydum rabbimle konuşuyormuş gibi samimiydim birgun olurda rabbimle arama bir duvar girer  korkusu ile hergun dua ediyprdum rabbim beni herseyle imtihan et ama senden uzaklaşmakla imtihan etme beni huzurundan kovma diye agliyarak uyudugum gunleri hatirliyorum ..ve bilmiyordum ki basima boyle bisey gelicegini karsima biri cikti kendimi ona kaptirdim hayatimda hic bilmedigim çirkinlikler o igrenç insan yuzunden öğrendim.ya bakıyorum da o insan miydi ne kötülük desen var benim zittım..nasıl böyle bir denklik olur anliyamiyorum..hep onu suçluyorum eğer o gelmeseydi ben rabbime daha çok yakın olurdum ama artık zina işledim ve en çok sevdiğim uğrunda herşeyimi feda ediceğim dediğim rabbim ile aramda koca dağlar girdi ..hiç unutmuyorum kafayı yemek üzereyim tövbe de ettim ama gene sindiremiyorum..nasıl böyle bir tuzağa düştüm .size sormam gereken şey .günah işlemem vesile olan kişiye hakkımı helal etmiyorum iki cihanda da elim yakasında..sonuç ne diyecekseniz günahının farkına varır varmaz bitirdim . Ama o beni suçluyor  nefsine uymasaydin diyor ..yani bütün suç bende benim gibi mahlukata ..ya hayır eğer o çıkmasaydı ne güzel nefsimi bastırıyodum kimseye yan gözle bile bakmıyordum

      0
      2022-11-25T08:14:11+03:00

      O olmasaydı olmazdı sözü biraz sıkıntılı bir söz. Allah, insana iyi ile kötüyü seçecek bir kabiliyet vermiştir. Ve biz buna irade diyoruz. İnsan yapıp ettiklerinden sorumludur. İnsan, günah işlemeyen değildir. Günahında ısrar etmemesi gerekir bir Müslüman’ın. Ve günahından sonra ise samimi bir şekilde tevbe edip bir daha aynı hatayı tekrar etmemesi gerekmektedir. Şu anda yapmanız gereken adeta temiz bir sayfa açıp Allah’a daha da yakınlaşmak olmalıdır.

Cevapla