Paylaş
Günahı küçük görmek, Günahı hafife almak
Question
Günahı hafife almanın anlamı nedir? Günah nasıl hafife alınır?
Şeytanın insanı aldatma vasıtalarından biri de; onun Müslümana gelip içine düşürünceye kadar: Bu, küçük bir günahtır, bu basittir demesidir. Böylece hafife almak suretiyle birçok günah işlenir ve Allah’ın haram kıldığı şeyler (yasaklar) çiğnenir.
Ancak akıllı Müslüman, günahların küçük ve büyüklerinden sakınır. Çünkü küçük günah işlemek büyüğe götürür. Hatta, küçük günahlar kişide toplanıp biraraya gelirlerse, onu helak ederler.
Sehl b. Sa’d’ın rivayet ettiğine göre, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Küçümsenen (önem verilmeyen) günahlardan sakının. Küçümsenen günahların durumu, bir vadiye inen bir topluluğun durumuna benzer. Onlardan birisi bir odun getirir, öbürü bir odun getirir. Sonunda, ekmeklerini pişirecek kadar odunu biriktirirler. Ne zaman küçümsenen günahlar işlenirse, onlar sahibini helâk ederler.”
Ebu Hureyre’nin rivayet ettiğine göre, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kul, bir günah işlediğinde kalbinde siyah bir iz olur. Sonra o kişi, kendini o günahtan çekip çıkarır ve Allah’tan mağfiret dilerse, kalbi cilâlanıp temizlenir. Eğer tek rar günah işlemeyi fazlalaştırırsa, kalbindeki siyah iz de fazlalaşır. İşte Allah’ın kitab’ında: “Hayır (onların sandıkları gibi değil). Onların kazandıkları günahlar, kalplerini paslandırıp karartmıştır” ayetinde buyurduğu ran (pas) budur. ”
Sevban’ın rivayet ettiğine göre, Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
إن الرجل ليحرم الرزق بالذنب يصيبه *
“Kişi, işlediği günah yüzünden rızkından mahrum olur.”
İbn Mes’ud şöyle der: “Ben, kişinin işlediği günah yüzünden, ilmi, öğrendiği gibi unuttuğunu zannediyorum.” Günahlara önem vermeme, iman zayıflığını gösteren işâretlerdendir. Çünkü kulun îmanı güçlü olursa, fazla korkar ve günahlardan iyi korunur.
Enes şöyle demiştir: “Siz size göre kıldan ince olan birçok amel işliyorsunuz. Halbuki biz onları, Peygamber zamanında helâk edici günahlar sayardık.”
Şöyle denilmiştir: Günahın küçüklüğüne bakma. Ama, is yan ettiğin kimsenin büyüklüğüne bak.
Bu ümmetin, îmanı en sağlam ve en müttaki kişileri ol masına rağmen, sahabiler, münafık olmaktan korkacak dere cede günahtan sakınıp korunuyorlardı. İbn Ebî Muleyke şöyle der: Rasûlüllah’ın (s.a.v.) ashabından otuzuna yetiştim. Hepsi de münafık olmaktan korkuyordu.
Kurtuluşu isteyen kulun, küçük günahları hafife almaması gerekir.
Peygamber (s.a.v.) Hz. Aişe’ye şöyle demiştir: “Günahların küçümsenenlerinden sakın. Çünkü onlar için de, Allah tarafından bir araştırıcı (melek) vardır.”
Esed b. Musa, Zuhd’de Ebu Eyyub el-Ensari’den şunu rivayet etti: “Kişi, iyi bir amel işler, ona güvenir, küçümsenenleri unutur. Sonunda küçümsenen günahlarla kuşatılmış olarak Allah’la karşılaşır. Kişi kötü bir amel işler ve o yüzden devamlı korkuyla yaşar, sonunda güven içinde Allah’la karşılaşır.”
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
İslam’da günahı hafife almak veya ona kayıtsız davranmak caydırılır ve olumsuz bir tutum olarak kabul edilir. Günah, İslam’ın emir ve öğretilerine aykırı hareketler, düşünceler veya niyetleri ifade eder. Günahı hafife almanın birçok zararlı etkisi olabilir:
İslam, müminleri günaha karşı dengeli bir yaklaşıma sahip olmaya teşvik eder. İslam, günahın ciddiyetini kabul ederken, Allah’ın merhametini ve bağışlayıcılığını da vurgular. Müslümanlar, günah işlemekten kaçınmaya, yanlış yaptıklarında tövbe etmeye ve karakterlerini ve davranışlarını sürekli olarak geliştirmeye teşvik edilirler.
İslam’ın günah işleyen kişilere karşı şefkatli ve yargılayıcı olmayan bir yaklaşımı desteklediğine dikkat etmek önemlidir. Müslümanlar birbirlerini destekleyici, anlayışlı ve doğruluğa doğru yönlendirmeye yardımcı olmaya teşvik edilir. Ancak bu, günaha göz yummak veya günahı hafife almak olarak yanlış anlaşılmamalıdır.
Özetle İslam, müminleri günahı ciddiye almaya, olumsuz sonuçlarını kabul etmeye ve ondan kaçınmaya çabalamaya teşvik eder. Günahı hafife almak, imanı zayıflatabilir, yanlışı normalleştirebilir, sonuçlarını göz ardı edebilir ve tövbenin önemini ihmal edebilir. Bunun yerine Müslümanlar, korku ve umut dengesini korumaya, Allah’tan bağışlanma dilemeye ve doğru ve vicdanlı bir yaşam sürmeye çabalamaya teşvik edilir.
Sünneti hafife almak küfür müdür?
Misal sakal uzatmak sünnet ama ben yapmıyorum. Ama yapmanın iyi birşey olduğunuda bilirim.Ama Sünnet olduğu zorunluluk olmadıği içinde ben umursamıyorum.Yani yapmıyorum.
Bazen elde sol elle su içtiğim oluyor sonuçta günahı yok sol elle içmeye devam ediyorum.Sağ elle yemek içmek tabikide sünnet iyi birsey ama ben o anda devam ediyorum.
Bu benim tavrım hafife almak mı oluyor?