Paylaş
Günahlara karşı sabır
Question
Günahlara Karşı Sabır
Bizler şu geçici dünyada ebedi bir hayatı kazanmanın mücadelesini vermekteyiz. Bu mücadeleden başarıyla çıkmamız ve Rabbimize karşı bağlılığımızı ve kulluğumuzu göstermek için, dikkatli bir hayat yaşamalı, nefsin arzularına ve şeytanın aldatmalarına karşı devamlı uyanık ve bunların telkini olan günahlara karşı da devamlı surette sabırlı olmak durumundayız.
Muhterem Müslümanlar! Günah her köşe başında tezgâhını kurmuş ve onun nerede, ne zaman ve nasıl karşımıza çıkacağı belli değildir. Çoğu zaman da kendi ayaklarımızla gidip kapısını çalarız. Bundan dolayı günahlara karşı sabretmek, güçlü bir iman ve sağlam bir iradeyi gerektirir. “La havle vela kuvvete illa billah” diyerek imanımızla günahları aşma azmi ve gayreti içinde olmalıyız. Zira günahtan kaçınma bir sevap olduğu gibi onlara karşı sabretmek de çok büyük mükafattır. Efendimiz (s.a.v) günahlara karşı sabredenlerin nail olacağı ecri bizlere şöyle haber vermektedir. “Sabır üçtür: Musîbetlere karşı sabır, ibadetlere karşı sabır, günah işlememekte sabır. Kim de günaha karşı sabrederse Allah ona dokuz yüz derece yazar”1
Günümüz dünyası âdeta bir günah deryası haline gelmiş ya da getirilmiştir. Bugün şeytan ve onun hizmetkârları her yerde kol gezmekte, her köşe başında kendi ağına düşecek kurbanlarını beklemektedir. Her mümin, böyle bir ortamda dikkatle ve sabırla hareket etmeli, duygu ve düşüncelerinde günaha düşmemeye gayret göstermelidir.
Yanlışlıkla bir hata işlediği zaman hemen tevbe ve istiğfarla Rabbine yönelmeli, pişmanlık ve hüznünü dile getirmelidir.
Bu duygular onun bütün benliğini sarmalı ve kalbinin ritmini değiştirmelidir. Aksine böyle bir yakarışla pişmanlığın dile getirilmemesi, o günaha giden yolların açık bırakılması demektir ki, şeytanın o kapıdan tekrar girmesi her an mümkündür. Mümin, herhangi bir hata karşısında, hemen tevbe ve istiğfarla günahın kirlerinden arınmalı ve bir iyilik yaparak onu izale etmelidir.
Günah; Allah’a ve O’nun emirlerine karşı işlenen suçlardır. Yüce Allah, günahlara karşı sabır konusunda bize peygamberlerini örnek verir. Bu konuda Kur’an’daki en güzel örneklerden birisi Hz. Yusuf (a.s)’dır. O’nu, Mısır Aziz’inin karısı çirkinliğe çağırdığında O, böyle bir şeyden Allah’a sığınmıştır.2 Günah işlemenin tüm yollarının açık olmasına rağmen O, Allah’tan sakınmış ve günaha sabretmişti. Böylece Yusuf (a.s) bizlere ve gelecek nesillere bir örnek olmuştur.
Günahlara karşı sabır, kötülükleri bırakmak, günahtan kaçınmak ve bu hususlarda sebat etmekle olur. Bunun için de ölümü ve hesap gününü çok hatırlamalıyız. Sabır gösterip günahlardan sakınanları, cennetin kapısında: “Sabrettiğinize karşılık size selam olsun! Dünya yurdunun sonu (cennet) ne güzeldir!”3 müjdesiyle meleklerin karşılayacağını bilmeliyiz. iki ayetin mealiyle bitiriyorum. “Sabredenlere mükâfatları elbette hesapsız olarak verilir.”4 “İşte onlar, sabretmelerine karşılık cennetin en yüksek makamlarıyla mükâfatlandırılacaklar ve orada esenlik dileği ve selâmla karşılanacaklardır.”5
1-Kütüb-i Sitte Terc. ve Şerhi, 9/538.
2-Yusuf, 12/23.
3-Ra’d, 13/24.
4-Zümer,39/10.
5-Furkan,25/75.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
İslam’da sabır (sabr) çok değerlidir ve günahla başa çıkmak da dahil olmak üzere bir Müslümanın hayatının çeşitli yönlerinde çok önemli bir rol oynar. Günaha sabretmek, günahın doğasını derinlemesine anlamayı, Allah’tan bağışlanma dilemeyi ve bu günahkâr eylemleri bir daha yapmamaya çabalamayı gerektirir. İslam’da günaha sabırla ilgili bazı önemli noktalar şunlardır:
Günaha sabrın teşvik edilmesine rağmen, bunun günahın gönül rahatlığı veya kabulü anlamına gelmediğine dikkat etmek önemlidir. Müslümanlar, doğruluk için çabalamak ve kendilerini sürekli geliştirmekle yükümlüdürler. Günaha karşı sabır, günahkâr davranışlarda ısrar etmek için bir mazeret olmamalı, aksine bağışlanmayı istemek, hatalardan ders almak ve aktif olarak kişisel gelişim için çalışmak için bir motivasyon olmalıdır.
Allah bize hayatımızın her alanında günaha sabretme, O’ndan bağışlanma dileme ve doğruluk için çaba gösterme gücü versin.
Ve Allah en iyisini bilir.
Günahlara karşı sabır, İslam dininde kişinin kendisini günahlardan koruması ve nefsiyle mücadele etmesi anlamına gelir. Bu, iman eden bir insanın, Allah’ın rızasını kazanmak için günah işlemekten kaçınarak, sabır ve irade gücüyle nefsini kontrol altında tutmasıdır.
Günahlara karşı sabır, üç ana sabır çeşidinden biri olarak kabul edilir:
1. İbadetlerde sabır: Farz olan ibadetleri yerine getirirken zorluklara karşı dirençli olmak.
2. Günahlardan kaçınmada sabır: Günah işlememek için nefsin isteklerine ve şeytanın vesveselerine karşı koymak.
3. Musibetlere sabır: Yaşanan sıkıntı ve zorluklar karşısında Allah’a tevekkül etmek ve metanet göstermek.
Günahlara karşı sabırlı olmak, kişinin manevi olarak güçlenmesini sağlar ve ahiret hayatı için büyük bir mükâfat kazandırır.