Paylaş
Guslün sadece farzını alan gusül abdesti ile namaz kılabilir mi?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Selamun Aleyküm, gusül abdesti ile namaz kılınıyor diye biliyorum ama bunu söyleyenler gusül abdestinin içerisinde zaten namaz abdesti bulunduğu için namaz kılınabildiğini söylüyorlar yani, Gusül Abdestinin sadece farzını yapanlar (Ağza su vermek burna su vermek ve tüm vücudu iğne deliği dahi kalmayacak şekilde yıkamak) da guslün ardından namaz kilabilirler mi? Sonuçta Gusül abdestinin farzlarında namaz abdesti yok. Ben emin olmak için ardından bir de normal namaz abdesti almak istiyorum ama hadislerde Peygamber efendimiz (a.s.) Gusül abdesti ardından namaz abdesti alan bizden değildir. diyor, hadislerde geçiyor. Bende bu yüzden alamıyorum belirli bir zaman geçtikten sonra alıyorum. Lütfen detayli aciklar mısınız??
Gusül abdesti alan kişi namaz abdestini de almış olur çünkü abdest sırasında yıkadığımız uzuvlar zaten gusül sırasında yıkanıyor
Gusülden sonra abdest almak mekruhtur öncesinde alınması gerekir sünnete uygun gusül önce taharet alınır sonra namaz abdesti alınır sonra gusül alınır fakat sadece guslün farzlarını yerine getirmek isteyen kişi baştan aşağı kendini yıkar bu hem cünüplüğü kaldırır hem de namaz abdestini almış olur namaz kılabilir ibadetini yapabilir
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Gusül abdesti alan bir kişi aynı zamanda namaz abdestini de almış olur. Gusül abdesti aldıktan sonra namaz abdestini almak mekruhtur. Gusül abdestinde önce namaz abdesti almak sünnete uygun olanıdır. Önce taharet alınır sonra namaz abdesti alınır sonra gusül alınır fakat sadece guslün farzlarını yerine getirmek isteyen kişi baştan aşağı kendini yıkar bu hem cünüplüğü kaldırır hem de namaz abdestini almış olur namaz kılabilir ibadetini yapabilir
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da iki tür gusül vardır: farz gusül ve müstehab gusül. Vazîr gusül, cinsel ilişki, meni, lohusalık, âdetin bitmesi gibi büyük pisliklerden arınmak için yapılır. Cenabe guslü olarak da bilinen müstehap gusül, cinsel aktivite veya boşalmadan sonra yapılır.
Gerektiğinde sadece farz olan gusül abdesti almak caiz ve yeterlidir. Cinsel ilişki veya diğer büyük cünüplükler gibi guslün farz olan şartlarını yerine getirdiyseniz, farz gusül almak, bu gibi durumlarda temizlenmenin olmazsa olmaz şartıdır.
Cinsel ilişkiden sonra arınma için önerilen gusül (gusül-i cenabe) şiddetle tavsiye edilirken, zorunlu değildir. Dolayısıyla farz guslü büyük necasetlerden arındırmak için alsa, arınma için kâfi gelir ve müstehap guslün, sağladığı ek mânevî ve maddî faydalar için tercih etmedikçe, farz gusül alma zorunluluğu yoktur.
Unutulmamalıdır ki, müstehap guslü (gusül-i cenabe) almaya niyet edilirse, bunu doğru niyetle ve tavsiye edilen uygulamalara uyarak yapmak tercih edilir. Ancak müstehap gusülden vazgeçilse bile, farz gusül yine de büyük pisliklerden arınmanın gereklerini yerine getirir.