Gusül abdesti nedir niçin alınır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

GUSÜL ABDESTİ

Gusul abdesti nedir nicin alinir

Gusül abdesti nedir neden alınır

İslam Dini, temizlik üzerine kurulmuştur(1) buyuran Peygamberimiz; “Temizlik imanın yarısıdır” (2) beyanıyla dinimizin temizliğe verdiği önemi belirtmiştir. Temizlik aynı zamanda bir çok ibadetimizin ön şartlarındandır. Müslüman her zaman, içi ile dışı ile yaşadığı mekan ve çevresiyle temiz insandır. Buna rağmen özel şartları gereği, bir takım temizlenme işlemlerini yapmak zorundadır. Bu özel temizlik işlemlerinden birisi de gusüldür. Boy abdesti olarak da ifade edilen gusül, cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmi kirlilikten temizlenme niyetiyle bütün vücudu su ile yıkamayı ifade eder.

Belirtilen durumlarda gusletmek buluğ çağına gelmiş olan tüm Müslümanlara farzdır. “Eğer cünüp oldunuz ise, boy abdesti alın”(3) “Temizleninceye kadar onlara -hayızlı kadınlara- yaklaşmayın.” (4) ayetleri, Peygamberimizin söz ve uygulamaları bu farziyyetin kitap, sünnet ve icma ile sabit olduğunu göstermektedir.
Gusülde bütün vücudun, kuru bir yer kalmayacak şekilde tamamen yıkanması şarttır. Gusülde ağza su alıp çalkalamak, buruna su çekmek, tüm vücudu kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak, guslün üç farzını oluşturmaktadır.
Cünüplük, hayız ve nifas hali hükmi kirlilik olarak adlandırılmıştır. Konuyla ilgili hadislerden de hareketle bu durumda olanların gusledinceye kadar namaz kılmaları, camiye girmeleri, Kur’an’a el sürmeleri, Kâbe’yi tavaf etmeleri caiz görülmemiştir.

İbadetler için bazı temizlik şartlarının konması bu durumdaki kimselerin necis sayıldığını ifade etmez. Bu, onların belirli ibadetleri yapmak için gerekli ruhi ve manevi hazırlığa sahip olmadığı anlamına gelir. Bunun yanında guslün kişiye sağlayacağı maddi temizlik, biyolojik ve tıbbi faydalarda kayda değer bir önem taşır. Gusül esnasında vücudumuzda kuru yer kalmamasına dikkat edilmeli. Parmakta yüzük, kulakta küpe oynatılmalı, saç, sakal diplerine su ulaştırılmalıdır.
Ayrıca, Cuma namazına, Bayram namazına giderken, Arafat’ta vakfeye dururken, gusül abdesti almak sünnettir. Mübarek geceleri ihya etmek, kutsal beldeleri ziyaret için ise müstehaptır.

Dinimiz temizlikle iç içedir.. Müslümanların her daim tertemiz olması gerekmektedir.
Önce içimizi imanla ve güzel duygularla temizleyelim. Bunun gereği olarak bedenimizi, elbisemizi, evimizi ve çevremizi temiz tutalım.
———————————————————–

1-Meşarık c.2 S.107
2-Müslim Tahare -1-
3-Maide 6
4-Bakara 222

BENZER KONULAR:

Gusül abdesti gerektiren haller, Guslün alınışı, Guslün hikmet ve fazileti

Dört mezhebe göre abdest nasıl alınır

Answer ( 1 )

    1
    2021-01-31T14:21:30+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Gusül abdesti genel ve basit tarifi ile gerekli farzlar yerine getirildikten sonra tüm bedeni kuru yer kalmayacak şekilde yıkamaktır. Gusül abdesti iki türlüdür. Biri farz olan gusül, diğeri sünnet olan gusüldür. Farz olan gusül; kişinin cünüplük halini gidermesi için alınır. Kişi cünüp olduğunda veya kadınların hayız ve nifas halleri bittiğinde temizlenmeleri için alınan gusüldür. İkincisi sünnet olan gusül; cuma günü cuma namazına gitmeden alınan gusül abdestidir. Bu güslü Rasulullah (sav) almıştır ve bizlere de tavsiye etmiştir.

    En iyi cevap

Cevapla