Gusül Abdesti ve Mezhep
BildirPlease briefly explain why you feel this question should be reported.
Selamun aleykum hayırlı cumalar bir sorum olacak. Ben Hanefi mezhebine mensubum ancak Şafii fıkhına ait bir bilgiyi öğrenmek istiyorum. Şafii de ellerini veya başka bir uzuv yıkanırken niyet getirilmekte, niyet getirilirken yıkanan bir uzuv yıkanmamış sayılır mı? Tekrardan niyet ettikten sonra yıkamak gerekir mi?
Bu arada ben hanefiyim ama ellerimi yıkarken niyetimi ediyorum sünnettir sonuçta ama niyet ettikten sonra tekrar yıkıyorum. Böyle yapmam da bir sıkıntı olur mu? Cevaplarınızı bekliyorum.
Bu arada Hanefi mezhebinde olmama rağmen ellerimi yıkarken niyet etsem sorun olur mu hocam?
mumsema hocam bugun yogunsunuz galiba veya sorum gozden mi kacirildi? Rahatsizlik vermiyorumdur insallah bir bakabilirseniz cok sevinirim. Selametle…
Hocam cevap en geç ne zaman a kadar gelir akrabalarımda olacağım ve internet yok orada iyi akşamlar
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Gusül abdesti, İslam dininde cünüp durumdan temizlenmek için alınan bir abdest şeklidir. Gusül abdestinin nasıl alınacağı konusunda farklı İslam mezhepleri arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. İslam’da en yaygın olan dört mezhep, Hanefi, Şafi, Maliki ve Hanbeli mezhepleridir. Her bir mezhebin gusül abdesti konusunda kendi görüşleri ve uygulamaları vardır.
Örneğin, Hanefi mezhebine göre, gusül abdesti alırken belirli bir sıra ve adımlar izlenir. Önce niyet edilir, sonra önce ağıza su alınır, ardından buruna su çekilir. Sonrasında bütün vücut yıkanır. Hanefi mezhebine göre, gusül abdesti için belirli bir miktar suyun kullanılması zorunlu değildir. Su tasarrufu yapmak ve yeterli bir şekilde temizlik sağlamak önemlidir.
Diğer mezheplerde ise farklı uygulamalar olabilir. Örneğin, Şafi mezhebine göre, gusül abdesti alırken belli bir sıra izlenir ve belli miktarlarda su kullanılması önerilir. Maliki mezhebinde ise bazı detaylar farklılık gösterebilir. Hanbeli mezhebinde ise gusül abdesti alırken vücudun tamamen yıkanması ve belli bir sıra takip edilmesi gerektiği vurgulanır.
Gusül abdesti konusunda bu mezhepler arasındaki farklılıklar, mezheplere göre ayrıntılı olarak incelenir ve mezhep mensupları, kendi mezheplerine uygun olarak abdest alır.
Bununla birlikte, İslam dininde gusül abdesti konusunda temel prensip, cünüp durumdan tam bir temizlik sağlamaktır. Her mezhep, bu temel amacı yerine getirmek üzere kendi yorumlarına ve uygulamalarına sahiptir.
Mezhepler arası farklılıklar konusunda daha kesin ve ayrıntılı bilgi için ilgili mezheplerin kaynaklarına veya yerel bir din alimine başvurmanız önerilir.