Gusül abdestiyle cuma namazı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

gusül abdesti alıp cuma namazı kılınır mı

Abilerim,ben cumaya gitcektim ama saatini 12:45 zannediyodum ama namaz 12:30 ta okundu ben o sıra banyodaydım gusul alıp çıkcaktım ezan sesini duyunca apar topar niyet etmeden gusul alıp çıktım camiye koştum kıldığım namazın hükmü nedir ?


Banyoya girerken gusül abdesti alma niyeti ile girmiş iseniz guslünüz geçerlidir
Lütfen lütfen buna benzer fıkhi bir soru sorduğun zaman Hanefi ve Şafii olduğunuzu yazınız çünkü durum değişiyor

İmam şafi’ye göre ise niyet etmek farzdır gusül abdesti almaya başlayınca niyet etmek gerekir O sırada niyet etmeyen kişi gusül almamış olur.
Hanefi mezhebine göre niyet sünnet olduğu için niyet etmemiş olsa bile gusül almış sayılır ve namaz kılabilir

Answers ( 2 )

    1
    2021-08-01T20:40:28+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bir kişi banyoya giderken gusül abdesti almak için banyoya giderse gusül abdesti geçerlidir.

    İmam Şafii ye göre niyet farzdır. Yani gusül abdesti almaya başlanınca o kişinin niyet etmesi farzdır. Niyet edilmediği takdirde gusül geçersizdir Şafii mezhebine göre.

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cuma namazı (Jumu’ah) için gusül abdesti almak şart değildir. Gusül, özellikle Cuma günleri Müslümanlara tavsiye ve şiddetle teşvik edilir, ancak özellikle Cuma namazına katılmak için zorunlu değildir.

    Cuma namazına katılmak için abdest almak yeterlidir. Cuma namazı, haftada bir, genellikle ikindi vakti kılınan cemaatle kılınan bir namazdır. Cemaatle kılınan bir vaazdan (hutbe) oluşur.

    İslam’da özel bir gün olarak kabul edildiğinden, genellikle Cuma günleri Müslümanların gusül almaları tavsiye edilir ve faziletlidir. Ancak cuma namazına katılmak için ön şart değildir. Cuma namazından önce gusül almak, kişinin tercih ve bağlılığına göre kişisel bir tercih olabilir.

    Şunu belirtmek önemlidir ki, bir kimse cinsel ilişki, ıslak rüya veya başka sebeplerden dolayı büyük bir cünüp (cenap) durumunda ise, herhangi bir ibadete girmeden önce kendini arındırmak için gusül alması gerekir. cuma namazı Fakat küçük bir cünüplük halinde (tuvalete gitmek, yellenmek vb. sebeplerle abdest alma ihtiyacı gibi) bulunursa, abdest almak cuma namazına katılmak için yeterlidir.

    İslam’ın öğretilerine ve yerel toplumunuzun uygulamalarına dayalı özel tavsiyeler sağlayabilecek bilgili bilim adamlarından veya dini otoritelerden rehberlik almanız her zaman tavsiye edilir. Daha ayrıntılı içgörüler sunabilecekler ve dua ve arınma ile ilgili her türlü özel endişeyi ele alabilecekler.

Cevapla