Paylaş
Gusül alma şekli
Question
Kadın ve erkekler için gusül alma şekli
GUSLETMENİN ŞEKLİ:
Guslün şartı: Temizleyici suyun engel hâller olmadan, bütün bedene tamamen yayılmasıdır.
a) Önce Besmele çekilip “cünüplükten gusletmeye” niyet edilir. Eller, bileklere kadar -üç defa- yıkanır. Sonra avret yerleri ve bedende necaset bulaşığı varsa oralar yıkanır. Daha sonra da ağza ve buruna üçer defa su çekilip, tıpkı namaz abdesti gibi abdest alınır. Yalnız bu abdestte, ağıza ve buruna suyu gayet bolca almalıdır. Ağzın her tarafının, diş çukurlarıyla birlikte iyice ıslanması için, suyun ağızda iyice çalkalanması lâzımdır. Buruna da suyu sertçe çekerek, bütün burun boşluğunun ıslanması icap eder. Buruna su çekildikten sonra sol elle sümkürülür. Çıkarılabilen takma dişlerin altı da yıkanır.
b) Abdestten sonra evvelâ başa, sonra sağ omuza, sonra da sol omuza su dökülerek, tepeden tırnağa kadar bütün beden güzelce yıkanır. Daha sonra da yine başa, sağ ve sol omuza su dökülerek, bütün vücut aynen birincisi gibi yıkanır. Bundan sonra da, birinci ve ikincisinde olduğu gibi başa, sağ ve sol tarafa su dökülüp, bedenin tamamı bir kere daha yıkanır. Böylece, tepeden tırnağa bütün vücut -sünnete uygun olarak üç defa yıkanmış ve gusül abdesti tamamlanmış olur.
(Bu şekilde tam bir gusül için, dört-beş kilo su kâfi gelir. Suyu lüzumsuz yere fazla dökerek, israf etmek doğru değildir. Fakat, bedenin iyice temizlenmesi için suyu fazla kullanmakta zarar yoktur. Elleri dışarıda yıkadıktan sonra, kabın içinden avuçlanan su ile abdest ve gusül alınabilir.)
Yukarıda tarif edildiği şekilde gusül abdesti alırken, birinci yıkayışta vücudu ovarak, suyu her tarafa ulaştırmalıdır. Gusül yaparken, vücutta en ufak bir yerin kuru kalmamasına dikkat etmelidir. Bunun için de vücudun herhangi bir yerinde macun, mum, sakız, oje, su geçirmez boya vs. gibi, suyun geçmesine mâni olan şeyler var sa, önce onlar temizlenmelidir. Her taraf ıslanmazsa, gusül sahih olmaz. Tamamen ıslandığına kanaat edinceye kadar yıkanmalıdır.
Gusülde ıslanması şart olan bazı mühim yerler de şunlardır:
a – Göbek içi ve kapanmamış olan küpe delikleri;
b- Ferc veya mak’adın normal oturuş hâlinde dışta kalan kısmı ve sünnet derisinin içi (sünnetsizlerde);
c- Saç, sakal, kaş ve bıyıklar, altındaki derileriyle beraber… Erkeğin saçı örgülü olursa, saçlarını da çözüp içini yıkaması lazımdır. Kadınların ise, örgülü saç diplerinin ıslatılması kâfidir. Ayrıca örgünün içini veya dışını yıkamak icap etmez. Örgülü olmayan saçların ise yıkanması lâzımdır.
Gusülde bütün vücut tek uzuv sayıldığından, bir organdaki suyun diğer organa taşınması câizdir. Abdestte ise, azaların birindeki müstamel (kullanılmış) suyla başka tarafı ıslatıp yıkamak sahih değildir.
Gusletmeye başlamadan biraz önce, küçük su dökmelidir. Böyle olursa, idrar yolundaki meni temizlenmiş olur. Cünüp olduktan sonra su dökmeden veya biraz zaman geçmeden hemen yıkanılmış olsa da, peşinden meni artığı tekrar aksa, yeniden gusül gerekir. Fakat gusül esnasında, mezi veya sidik gibi ancak abdesti bozan bir şey aksa, bunun gusle zararı olmaz; sâdece abdest bozulur. Yâni, bu durumda cünüplükten çıkılmış olur. Lakin namaz için ayrıca abdest icap eder.
Gusül yaparken, kimsenin görmeyeceği bir yerde yap malıdır. Umumi hamamlarda, insanlar arasında yıkanırken, avret yerlerini kapalı tutmak farzdır, açıkta göstermek haramdır. Kadının kadına karşı olan avret yeri, erkeğin avret yeri gibidir. Yâni, göbeği ile dizkapakları arasını, diğer kadınlara göstermek caiz değildir. Şayet gusletmek için tenha veya kapalı bir yer yoksa avret yerlerini örtecek bir şey de bulunamayıp, insanlar arasında açılmak mecburiyeti hâsıl olursa -namaz vakti de daralmışsa- gusül yerine teyemmüm yapılır. Sonra münasip yerde ayrıca gusledilir.
BENZER KONULAR:
- “Niyet ettim gusül abdesti almaya” niyet şekli doğru mu?
- Gusülde niyet ne zaman edilir
- İç çamaşırdaki lekeden şüphelenmek gusül gerektirir mi?
- islamda cinsel ilişki şekli ve adabı diyanet
- Gusül nedir faydaları nelerdir
- Tümünü görüntüle.
Cevapla