Paylaş
Gusül Çeşitleri – Diyanet
Question
Gusül abdesti alma çeşitleri
Gusül Türleri – Gusül üç çeşittir:
1.Farz olan gusül:
a)Erkek ve kadının cünüp olması.
b)Kadınların âdet (aybaşı) halinin bitmesi.
c)Çocuk doğuran kadınların lohusalıklarının sona ermesi hallerinde gusûl yapmak farzdır.
2.Sünnet olan gusül :
Gusül yapmanın farz olduğu haller olmaksızın şu durumlarda gusül
yapmak sünnettir:
a)Cuma namazı için.
b) Bayram namazları için,
c) Hac ve Umre için ihrama girerken.
d) Hac vazifesini yapan kimsenin zeval vaktinden sonra Arafat’ta.
Baygınlıktan, çılgınlıktan ve sarhoşluktan ayılan, ölü yıkayan, günahından tevbe eden. temiz iken (önceden gusül yapmış olarak) müslümanlığı kabul eden. yoldan gelen, bir topluluğa giden, yeni elbise giyen, yağmur duasına çıkan. Berat ve Kadir gecelerine kavuşan kimselerin gusül yapmaları da menduptur.
Kaynak: Diyanet islam ilmihali
BENZER KONULAR:
- 4 mezhebe göre gusül abdesti
- Kafir ve Mürted, Müslüman olduktan sonra gusül alması şart mı?
- El ve Ayak Tırnaklarını Aynı Anda Kesmek gusül Gerektirir mi?
- gusül Alırken İdrar Kaçırmak Guslü Bozar mı? Diyanet
- Gaz çıkarmak gusül abdestini bozar mı?
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
İnsan iki şekilde gusül abdesti almaktadır. Ya kendisine gusül abdesti almak farz olmuştur. Cünüplük hali gibi, hanımların hayız ve nifastan temizlendikten sonra alması gereken gusüldür. Bu gusül abdestini alması Müslümanın üzerine farzdır. Vakit kaybetmeden ilk yapılacak iş gusül abdesti almak, güzel olandır bu durumda. Ya da Rasulullah (sav) yaptığı için sünneti icra etmek, yerine getirmek için alınmış olan gusül abdestidir. Cuma günü, cuma namazına hazırlık yapmak için alınan gusül abdesti sünnet olan gusle örnektir.
Gusül iki çeşittir. Birincisi kişiye farz olan gusül, ikincisi de sünnet olan gusüldür. Farz olan gusül; kişinin cünüplük halinden kurtulmak, kadınların ay başı hali bitmelerinde, yine kadınların lohusalık dönemi bittiği zaman. Bu haller meydana geldiğinde kişinin gusül abdesti alması farzdır. Vakit kaybetmeden ilk fırsatta kişi gusül abdesti almalıdır. Sünnet olan gusül abdesti ise; cuma ve bayram namazlarına gitmeden hemen önce gusül abdesti almak, hac ve umre için ihrama girmek için gusül abdesti almak, hac görevini yapan kimsenin Arafat’ta gusül abdesti alması. Bu haller de meydana geldiği zaman gusül abdesti almak sünnettir.
Gusül abdesti iki çeşittir. Birinci üzerine gusül abdesti alması farz olan durumlardır. Kadın ve erkeğin cünüp olması, kadının ay başı halinden temizlenmesinde aldığı gusül ve doğum yapan kadının lohusalık denen döneminin bitmesidir. Bu durumlarda kişinin gusül abdesti alması farzdır. Gusül abdesti almadan namaz kılamazlar, Kur’an’dan ayetler okuyamazlar. Vakit kaybetmeden gusül abdesti almaları gerekmektedir. İkinci çeşidi guslün; sünnet olan gusüldür. Buna da örnek olarak cuma günü cuma namazına gitmeden alınmış olan guslü örnek olarak verebiliriz.