Paylaş
Habeşistan’a hicret özet kısa
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Habeşistan’a Hicret
Hz. Peygamber, baskı ve işkenceden bunalan Müslümanların Habeşistan’a hicret etmelerini emretti. Bunun üzerine müslüman ların bir kısmı Habeşistan’a hicret etti. Bu hicrete, 12 erkek, 4 kadın katıldı. Bir müddet sonra da 83 erkekle 11 kadın daha hicret etti.
Mekkeli müşrikler, Hz. Peygamber ve müslümanlar yüzünden Haşim ve Muttaliboğullarına ve tabiiki müslümanlara üç yıl bo yunca ambargo uyguladılar. Müslümanlarla birlikte Haşim ve Muttaliboğullarına, yiyecek satılmasını, onlardan kız alınıp onlara kız verilmesini, onlarla birarada bulunmayı yasakladılar. Müslü manlar üç yıl boyunca açlık ve susuzluk çekerek, türlü sıkıntı ve acılar içinde yaşadılar. Nihayet sonunda ambargo kalktı.
Ambargonun kalkmasından sonra, nübüvvetin 10. yılında Hz.Peygamber’in en büyük destekçisi ve yardımcısı olan sevgili eşi Hz.Hatice ile koruyucusu olan amcası Ebu Talib vefat etti. Bunun ardından, Mekkeli müşrikler, Hz.Peygamber’e ve müslümanlara iş kencelerini daha da artırdılar. Zira artık Hz. Peygamber’in koruyu cusu kalmamıştı.
Hz.Peygamber, tebliğini rahatça sürdürecek bir yer bulmak ümidiyle Taif e gitti. Fakat, umduğunu bulamadı; Taifliler Hz. Pey gamber’i taşlatıp ayaklarını kanlar içerisinde bıraktılar. Hz. Pey gamber bir bahçeye sığınmak zorunda kaldı. Orada rabbine yöne lerek şöyle dua etti:
İlahi! Kuvvetimin zaafa uğradığını, çaresiz kaldığımı, halk na zarında hor görüldüğümü ancak sana arzederim. Ey merha metlilerin en merhametlisi! Herkesin hor görüp dalına bindiği çaresizlerin rabbi sensin. Ilahi! Sen beni, huysuz, yüzsüz bir düşman eline terketmediğin gibi, hayatımın dizginlerini eline verdiğin bir dosta bile bırakmaksızın beni korursun. İlahi! Se nin gazabına uğramadıkça, çektiğim sıkıntılara, belalara aldır mam. Senin af ve mağfiretin, bana bunları hissettirmeyecek ka dar geniştir. İlahi! Senin gazabına uğramaktan, karanlıkları ay dınlatan, dünya ve ahirette şifa kaynağı olan nuruna sığınırım. İlahi! sen razı oluncaya kadar affinı diliyorum. Bütün kuvvet ve kudret senindir.
İşte böylesine üzüntü ve sıkıntılar içinde olan Hz. Peygamber bu sıralarda Allah tarafından mirac ile şereflendirildi.
Rasûlullah her zamanki gibi hacc mevsiminde kabileleri putla ra tapmaktan vazgeçip müslüman olmaya davet ediyordu. Nübüv vetin 11. yılında Cemrelerin yanında bulunan Akabe mevkiinde Evs ve Hazreç kabilerinden oluşan bir gurupla karşılaştı. Onları İslâm’a davet etti, onlar da daveti kabul ederek müslüman oldular. 6 veya 7 kişiden oluşan bu gurup Medine’ye dönerek Islâm’ı tebliğ etmeye başladılar. Ertesi yıl, yani nübüvvetin 12. yılında 12 Medi neli daha İslam’ı kabul etti. Rasûlullah, Kur’an okuyup onlara İs- lâm’ı öğretmesi için Musab b. Umeyr’i onlarla birlikte Medine’ye gönderdi. Kısa bir zamanda İslâm Medine’ye yayıldı. Ertesi yıl, hac mevsiminde 71’i veya 72’si erkek, 2’si kadın olmak üzere 73 veya 74 Medineli müslüman, hacc için Mekke’ye geldiler ve Hz.Peygam ber ile buluşup; ona yardımcı olacaklarına, karılarını ve çocukları ni korudukları gibi, onu da her tehlikeye karşı koruyacaklarına söz verdiler ve Hz. Peygamber’i Medine’ye davet ettiler. Hz. Peygamber de aralarından 12 temsilci seçti.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Rasulullah (sav) Mekke’deki zulüm ve baskı ortamında bulunan Müslümanlara Habeşistan’da adaletli bir hükümdar bulunduğunu bildirerek onların can güvenliğini ve aynı zamanda dinlerini özgürce yaşayabileceklerini bildirmiştir. Ve bununla beraber Habeşistan’a geçici bir şekilde hicret etmelerini tavsiye etmiştir. O tavsiye eden sonra sahabe iki kabile olmak üzere Habeşistan’a hicret etmiştir. İlk kafilenin Habeşistan’a hicreti nübüvvetin beşinci yılına denk gelmektedir. İkinci kafilede bundan bir yıl arayla yine Habeşistan’a hicret etmiştir. Bu iki kafilenin hicretindeki toplam sayı on yedisi kadın olmak üzere yüz beş kişidir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Nedeni: Mekkeli müşriklerin artan zulmü ve baskısından kurtulmak için.
Zamanı: Hicretin 5. ve 6. yıllarında olmak üzere iki aşamada gerçekleşti.
Kafileler:
Habeşistan’daki Hayat:
Hicretin Sonuçları:
Hicretin Önemi: