Paylaş
Hac ibadetinin adabı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Haccın adabı, hac adabı
Hac farizasını edâ etmeye niyet eden bir müminin şu âdaba riâyet etmesi müstehap kabul edilmiştir.
1- Hazırlık dönemi âdabı:
Hac farizasının yerine getirilebilmesi için hac ile ilgili temel hükümlerin bilinmesi kaçınılmaz olduğundan bunları öğrenmek farzdır. Bunun gibi, haccın tüm âdâb ve erkânına uygun şekilde ifası için gereken bilgileri edinmek üzere hazırlık yapılması da haccın âdâbındandır. Bunun için, hacı adayının, bilgisine ve tecrübesine güvendiği kimselerle istişarede bulunması; yanına hac menâsikini açık bir şekilde gösteren ve fırsat buldukça gözden geçirebileceği bir
kitap alarak eksiklerini ve yanlışlarını en aza İndirmeye çalışması müstehap sayılmıştır.
Kişi, hacca gitmeye azmettiği andan itibaren bütün günahlarından ötürü tevbe edip, her türlü çirkin davranışlardan uzak durmaya gayret etmelidir. Bu arada borçlarını ödemeli, yanında emanet mal varsa, onu da sahibine iade etmelidir. Yakınlarıyla helâlleşmeyi, vasiyetini hazırlamayı ve her konuda nihâî bir hazırlık içinde olmayı özellikle -hayatta iseler- anne-babasının ve eşinin rızasını almayı ihmal etmemelidir. Hac yolculuğuna, helâl yoldan kazanılmış para ile ve sâlih-dindar arkadaş yahut arkadaşlarla birlikte çıkmaya da özel önem vermelidir.
2- Hac yolculuğu âdabı:
Hacı adayının, yola çıkmadan önce iki rekât namaz kılması ve bu namazın birinci rekâtında Kâfirûn sûresini, ikinci rekâtında İhlâs sûresini okuması âdaba uygun görülmüştür. Hacı adayı, yola çıkarken ailesi İle, -imkânlar ölçüsünde- komşuları ve yakınları ile vedalaşır. Hz. Peygamber’in uzun yolculuk Öncesinde vedalaşırken “Sizi emanetleri zayi etmeyen Allah’a emanet ediyorum” (Müsned, II, 403) dediği rivayet edilmiştir. Türkçedeki “Allah’a ısmarladık” sözü de bu temanın kısa ifadesidir.
Hacı adayı yol boyunca çevresine rahatsızlık verici davranışlardan kaçınmaya özen göstermeli, sıkıntılar karşısında sabırlı davranmaya çalışmalı, olabildiğince dua ve teşbihe devam etmelidir.
3- Hac menâsikini ifa âdabı:
Ferdî olarak yapılan diğer ibadetlerden farklı, kendine özgü birtakım meşakkatleri olan hac farizasını ifa ederken, her mümin
ahlâkî faziletleri kendine rehber edinmeli, davranışlarını kontrol etmeli, güzel olmayan huylardan arınabilmek ve nefis terbiyesi için bu ibadeti iyi bir vesile saymalıdır. Aksi takdirde, alışmadığı coğrafi şartlar, değişik bir kültür mozayiği ve aşırı izdihamla yüzyüze geliveren kişinin infiale kapılması ve davranışlarında aşırılıklara kaçması her an mümkündür. Bu ise, haccın anlamını idrak etmeye engel bir durumdur.
Mümin, hac esnasında daima huşu içinde bulunmaya, zikir, teşbih, Kur’ân-ı Kerîm tilaveti ile meşgul olmaya, bu arada hac ibadetini de farzları, vacipleri, sünnetleri ve müstehaplarıyla birlikte eksiksiz olarak ifa etmeye büyük özen göstermelidir.
4-Hacdan dönüş ile ilgili âdâb: Hac İbadetini tamamlayan mümin, hacca giderken gözettiği yolculuk âdabına, dönüşte de riâyet etmeye çalışmalı, mümkünse evine girmeden önce en yakın mescidde iki rekât namaz kılmalıdır. Hacı ziyaretine gidenler, ondan kendileri için istiğfarda bulunmasını istemeli, hacı da ziyaretçileri için dua etmeli ve istiğfarda bulunmalıdır.
Hac dönüşü ile ilgili en önemli husus ise kişinin hacdan döndükten sonra, dinî ve ahlâkî yaşantısının önceki halinden daha mükemmel olması için çaba harcamasıdır. Bazı İslâm bilginlerine göre, haccının kabul olduğunun alâmeti budur.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hac ibadeti, İslam’ın en önemli ve kapsamlı ibadetlerinden biridir. Hac ibadetinin yapılışında dikkate alınması gereken bazı adablar vardır. İşte hac ibadetinin genel adabı:
Bu adablar, hac ibadetini yerine getirirken dikkate alınması gereken bazı önemli kurallardır. Hac ibadetiyle ilgili daha detaylı bilgi almak ve adabın detayları hakkında daha fazla bilgi edinmek için yerel bir İslam alimi veya hac organizasyonlarından destek almanız önemlidir.