Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Haç işareti şanssızlık getirir mi ?

Question

Haç işareti

Hac isareti sanssizlik getirir mi

Selâmün Aleyküm başlıkta belirttiğim gibi Haç işareti şanssızlık getiriyor mu ? takmak anlamında değil izlediğimiz bir videoda ya da bir fotoğrafta görmek bu şanssızlık getiriyor mu ?

Cevap:

Haç işaretinin müslümanlıkta yeri yoktur.böyle şeylere özenmemek ve heveslenmemek gerekir.

Bu tür şeyler sana şans ve uğur getirmez ne istersen neyi dilersen yüce Allahtan iste ve dile buda duadır.

Cevap:

Haç Hristiyanlık’ta büyük önem taşıyan dini fügüre denir. Haç kelimesi türkçe’ye ermenice’den geçmiştir. Haç’ın islam dininde yeri yoktur. nsanlar çevrelerinde gördükleri birtakım şeylerde ve tabiat olaylarında uğursuzluk bulunduğuna inanagelmiştir. Çağımızda da bu anlayışı benimsemiş pek çok kişiye rastlamak mümkündür. Bu kişiler uğursuz kabul ettikleri şeylerden kendilerine kötülük ve zarar geleceğini sanır, onlardan uzak durmaya çalışır, bu yüzden de korku ve endişe içinde yaşarlar. Aslında hiçbir şeyde uğursuzluk bulunmadığı gibi hiçbir şey başlangıçta uğurlu da değildir. Uğursuzluk herkesin kendinde, kendi yorumunda ve anlayışındadır. Halk arasında kullanılan, “Uğurlu geldi, uğursuzluk getirdi” gibi sözler birer zan ve kuruntudan ibarettir. Ay ve güneş tutulması, köpeklerin uluması, baykuşun ötmesi, kedi ve köpeğin yürüyen bir kişinin önünden geçmesi, ayrıca merdiven altından geçmek, salı günü işe başlamak veya yola çıkmak, gece aynaya bakmak, tırnak kesmek vb. pek çok şeyde uğursuzluk bulunduğunun kabul edilmesi birer temelsiz inançtır. Bir nesneyi veya olayı mutlaka bir şeye yormak gerekirse Hz. Peygamber’in tavsiyesine göre iyiye yormak gerekir. Kur’ân-ı Kerîm’de açıkça beyan edildiği üzere Cenâb-ı Hak fizik âlemin işleyişini kanunlara bağladığı gibi sosyal hayat için de kanun ve kurallar koymuştur. Canlı cansız bütün tabiat Allah’ın emir ve iradesi altındadır. O’nun emrinin dışına çıkılması sadece insanlar için söz konusu olup bu da Allah’ın insan türüne verdiği bir irade ve seçim imkânından ibarettir. Güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar gibi tabiatı teşkil eden nesneler ve yaratıklar Allah’a secde eder (el-Hac 22/18); yani O’nun varlığını, birliğini, engin ilmini, derin hikmetini, sınırsız irade ve kudretini halleri veya dilleriyle ispat ve kabul eder. İslâmiyet’in asıl ilkesi tevhiddir. Hayır ve şer Allah’tan beklendiğine göre eşya kendi kendine uğurlu veya uğursuz olamaz; onun iyi kullanılması hayır, kötü kullanılması şer getirir. Kullanımdan kaynaklanan hataları nesne ve olaylara atfederek onları uğursuz kabul etmek doğru değildir. Ayrıca bir şeyi uğursuz sayma, dinin yanı sıra ilim, akıl ve gerçekle de bağdaşmamaktadır.

Answer ( 1 )

  1. İslam dini, haç işaretinin veya başka sembollerin şanssızlık getireceğine dair bir inancı desteklemez. Haç işareti, Hristiyanlıkta önemli bir semboldür ve İslam ile doğrudan ilişkili değildir.

    İslam’da, inanç ve uygulamaların temeli, Allah’a tevhid inancıdır. İslam dini, putperestlik veya şirk olarak adlandırılan inançlardan uzak durmayı öğretir. İslam inancına göre, bir sembolün veya nesnenin, kişinin hayatında şans veya şanssızlık getireceğine dair herhangi bir dayanak bulunmamaktadır.

    İslam’ın perspektifinden, insanların hayatında meydana gelen olaylar, Allah’ın takdirine ve kaderine bağlıdır. İyi veya kötü olayların gerçekleşmesi, sembollerin varlığına veya yokluğuna değil, Allah’ın hikmetine bağlıdır.

    Bu nedenle, İslam dini, haç işaretini veya başka sembolleri şanssızlık getiren veya bağlayıcı olarak kabul etmez. İslam’ın öğretilerine göre, bir Müslüman’ın inanç ve uygulamaları, Allah’a tevhid inancına ve İslam’ın öğretilerine uygun olmalıdır.

    Özetlemek gerekirse, İslam dini, sembollerin veya işaretlerin şanssızlık getireceğine dair bir inancı desteklemez. İnanç ve uygulamaların temeli, Allah’a tevhid inancıdır ve İslam’ın öğretilerine göre hareket etmek önemlidir. Sembollerin veya nesnelerin şans veya şanssızlık getireceğine dair inançlar, İslam’ın öğretileriyle uyumlu değildir.

    En iyi cevap

Cevapla