Hac telbiye duası

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şafii mezhebinde “Telbiye

telbiye duasi arapca

Resulullah (s.a.)’in okuduğu telbiyeyi okumak müstehaptır. Telbiyenin lafzı şöyledir:

“Hizmetine geldim. Ey Allah’ım! Hizmetine geldim. Hizmetine geldim. Senin ortağın yoktur, hizmetine geldim. Hamd ve nimet senindir. Mülk de senin*dir. Ortağın yoktur.”

Telbiyenin bu şekline bir şey ekleyen müstehab olanı terk etmiş olur. Ancak en sahih görüşe göre, mekruh değildir. İhrama giren kimsenin şu işleri yapması müstehap görülmüştür:

1. Telbiyeden sonra Resulullah (s.a.)’a salat ve selam getirmek. Allah’ın rızasını, cennetini, cehennem ateşinden sakınmayı dilemek. Bundan sonra kendisi ve dostları için dua etmek.

2. Telbiyeyi çok okumak.

3. Telbiyeyi her zaman -ayaktayken, otururken, binit üzerindeyken, yürürken, uzanmışken, cünüp veya hayız halinde bile- okumak. Zaman, mekan ve durumlarda değişiklik oldukça telbiye okumak ise kuvvetle müstehaptır. Tepelere çıkıp inerken, vasıtaya binip inerken, arkadaşlarla bir araya gelirken, kalkarken, otururken, seher vaktinde, akşam ve sabah vakitlerinde ve her namazdan sonra telbiye okumak.

Mescid-i Haramda, Mina’daki Mescid-i Hıyf te, Arafat’taki mescidi İbrahim (a.s.)’de telbiye okumak. Zira bu yerler hac nüsukunun eda edildiği yerlerdir. En sahih görüşe göre, sair mescitlerde de telbiye okumak müstehaptır.

Bu mescitlerde telbiye okurken diğer mescitlerde olduğu gibi, en sahih görüşe göre yüksek sesle okumak. Bir görüşe göre ise, mescitlerde yüksek sesle telbiye okunmaz. Bir başka görüşe göre, sadece üç mescitte (Mescid-i Haram, Mescid-i Hıyf ve Mescid-i İbrahim’de) yüksek sesle telbiye okunur. En sahih görüşe göre, kudüm tavafı ve sa’y esnasında telbiye okunmaz. Zira bunların özel zikirleri vardır. Ziyaret tavafında ise telbiye okunmaz. Çünkü telbiyenin zamanı bitmiş oluyor.

4. Erkeklerin, kendilerine zarar vermeyecek şekilde telbiyeyi yüksek sesle okumaları müstehaptır. Telbiyeden sora Resulullah (s.a.)’a salat okurken daha alçak bir sesle okumak. Kadınlar seslerini ancak kendileri işitebilecek kadar yükseltirler. Seslerini yükseltmeleri mekruh olup haram değildir.

5. Her defasında telbiyeyi üç kere tekrarlamak. Telbiye okunurken ard arda okunmalı ve araları söz veya başka bir şeyle kesilmemelidir. Telbiye okuyana selam verilirse selamı sözle alır. İmam Şafii ve arkadaşlarının -Allah onlara rahmet eylesin-görüşü böyledir. Telbiye okuyana selam vermek mekruhtur. Telbiyeyi okuyan kişi, hayretini celbeden bir şeyi gördüğü zaman:

“Himmetine geldim. Şüphesiz ki yaşamak ahiret yaşamasıdır.” demesi sünnettir.

Telbiyeyi arapça ile güzel okuyamayan kendi lisanıyla okur.

Telbiyenin vakti, ihrama girerken başlar ve birinci tahallül devresine kadar devam eder. Bu konudaki geniş açıklama Allah’ın izniyle ilerde açık bir şekilde gelecektir.

Telbiye duasi

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2022-03-14T15:45:34+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hac görevini yerine getirirken telbiye duasını okumak müstehaptır. Telbiye duası şu şekildedir;

    Lebbeyk Allahümme Lebbeyk

    Lebbeyke Le Şerike Leke Lebbeyk

    İnnel Hamde venni’mete

    Leke Vel Mülk Le Şerike Lek.

    Telbiye duasının Türkçesi ise;

    Hizmetine geldim. Ey Allah’ım! Hizmetine geldim. Hizmetine geldim. Senin ortağın yoktur, hizmetine geldim. Hamd ve nimet senindir. Mülk de senindir. Ortağın yoktur.

    En iyi cevap

Cevapla