Hacamat ile ilgili kısa hadisler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hacamat hakkında kısa hadisler

Hacamat ile ilgili kisa hadisler

Hz.Peygamber (s.a.v.) “Miraç gecesinde meleklerden hangi bir topluluğa uğradıysam, bana şöyle tavsiye ediyorlardı: “Yâ Muhammed! Size, tedavi maksadıyla kan aldırmanızı tavsiye ederiz. Ümmetine de kan aldırmalarını tavsiye ediniz!” buyurmuştur. (İbn-i Mace, Tirmizî)

Hz. Peygamber (s.a.v.) bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir hacamatçıya (haccam) hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp o kişiye ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: “Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır.)”(Buhâri, Tıp 13; Müslim, Musakat 62)

Hz. Peygamber (s.a.v.) ihramlı iken hacamat yaptırmıştır. (Buhâri, Savm, 22; Müslim, Hac 87)

İhramlı iken saç kestirmemek şartıyla hacamatın caiz olduğu hususunda âlimler arasında görüş birliği vardır Aynı şekilde Hz. Peygamber (s.a.v.) oruçlu iken de hacamat yaptırmıştır. (Buhâri, Tıb, II; Ebû Davûd, Siyam, 29)

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

  1. 1
    0
    2020-09-07T08:56:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hayırlı geceler düzenli olarak kan bağışı yapıyordum. İçimde de sürekli hacamat yaptırmak geçiyordu. Hacamat yaptırdığım taktirde 1 yıl boyunca kan bağışı yapamayacaktım sebebini sorduğumda cerrahi operasyonlar gibi hacamat ta kesilen yerlerde mikrop olma ihtimalinden dolayı kan bağışında yaptığım kanı kullanılacak olan hastaya zararı olmasın diye öyle bir kural konulmuş iyi yapmışlar tabi tedbir amaçlı. Ve kan bağışı yaptığımız yer belli bir bağıştan sonra teşvik amaçlı kan bağışı sayısına göre gümüş ve altın ödülü olunca insan daha fazla kan bağışı yapası geliyor tabi ama son 1 aydan beri nefis ile yaptığım mücadelede kan bağışımı yoksa hacamat mı arasında gelgitler oldu kafamda ama Allah’a hamd olsun hacamatı seçerek Alemlerin Efendisi Hz. Muhammed (sav)’in sünnetini yerine getirdim ve İnşaAllah devam da ettireceğim O (sav) bizlerin cennete girmesi için örnektir. Biz müslümanlar olarak her daim O’ nun izinden gitmemiz gerekir.
    Bir olan Allah’a emanet olun
    Hayırlı geceler olsun

  2. 1
    0
    2020-09-07T09:45:34+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sünnete bağlılığımız çok güzel Allah’ın izniyle bu yol sizi cennete kadar götürür.
    Lakin hacamat ile birlikte kan vermeyi de ihmal etmeyin ikisinin faydası ayrıdır.
    Hacamat hem sünnet sevabı hem sağlık açısından yararlıdır kan bağışı ise hem kendimize hem insanlara faydalıdır

  3. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da Hacamat (hacamat) ile ilgili birkaç kısa hadis:

    1. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz elinizdeki ilaçların en iyisi hacamattır.” (Sahih Buhari) Bu hadis, Hacamat’ın terapötik bir tedavi olarak değerini ve etkinliğini vurgulamaktadır. Hacamatın çeşitli rahatsızlıklar için faydalı bir ilaç olduğunu öne sürüyor.
    2. Hz.Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Çare olarak kullanılabilecek mükemmel bir şey varsa, o da hacamattır.” (Sünen İbn Mace) Bu hadis, Hacamat’ın çeşitli hastalık ve sağlık durumlarına çare olarak etkinliğini vurgulamaktadır.
    3. Peygamber Efendimiz (sav), “Aç karnına hacamat (hacamat) en iyisidir. Aklı artırır ve hafızayı geliştirir.” (Sünen İbn Mace) Bu hadis, yemekten önce yapılan hacamatın zihinsel yetenekleri geliştirmek ve hafızayı geliştirmek gibi ek faydaları olabileceğini düşündürmektedir.
    4. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim hicri kameri ayın 17., 19. veya 21. gününde hacamat yaparsa, o her hastalığa şifadır.” (Sünen-i Ebu Davud) Bu hadis-i şerif, hacamat için tavsiye edilen günleri vurgulayarak, pek çok hastalık için faydalı bir tedavi olabileceğine işaret etmektedir.

    Bu kısa hadisler, İslam’da Hacamat’ın olumlu görüşünü ve terapötik bir uygulama olarak potansiyel faydalarını göstermektedir. Müslümanları hacamat yapmayı çeşitli rahatsızlıklar için bir çare olarak düşünmeye teşvik ederler ve sağlığı korumak için faydalı tedaviler aramanın önemini vurgularlar. Ancak Hacamat da dahil olmak üzere herhangi bir tıbbi veya terapötik prosedürü düşünürken kalifiye tıp uzmanlarına ve deneyimli pratisyen hekimlere danışmak önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla