Paylaş
Haccı Geciktirerek Eda Etmenin Hükmü HACCI ERTELEMEK
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Haccı Ertelemek
Haccın vacip olmasının şartları mevcut olunca kişinin o yıl içinde değil, terahi (geciktirme) üzere haccı eda etmesi vacibtir. Kendisine hac farz olan kişi, haccı eda etmekten aciz kalacağından korkmazsa haccı tehir edebilir. Eda etmekten aciz kalacağından korkarsa, en sahih görüşe göre geciktirmesi haramdır. Mezhebimizin görüşü böyledir.
İmam Malik ve ebu Hanife (Allah onlara rahmet eylesin), imam Ahmet ve Müzni haccın acele üzere eda edilmesinin vacip olduğunu söylemişlerdir. Mezhebimize göre kişi haccını tehir eder ve ölürse, en sahih görüşe göre, tefrit sebebiyle asi olarak ölmüş olduğu bilinir. Asi olarak ölmüş olmak şunu ifade eder:
Bir kimse bir davaya şahitlik eder ve dava henüz karara bağlamamışken ölürse, ifadesine göre karar verilmez. Şahidin fasık olduğu anlaşılması gibi. En sahih görüşe göre, hacca gitmeye imkan bulup da gitmezse, gitmediği ilk seneden itibaren değil, son seneden itibaren asiliğine karar verilir.
Bir kimseye hac farz olursa başka bir hac yapması sahih olmaz. Kişi farz, kaza veya adak hac yapması gerekirse, önce farz olan haccı eda eder, sonra kazaya kalan haccı ve daha sonra adak haccı eda eder. Farz haccı eda etmesi gereken kişi, başka bir hacca niyet ederse, farz hac yerine geçer, niyet ettiği hacca sayılmaz. Kaza veya adak gibi hacc borcu olan, -farz hacc dışında- başka haccı eda edemez. Farz haccı eda etmediği halde başka hacc için ihrama girerse, eda etmesi gereken hacca sayılır.
Ma’dub (aciz) kişi, kendisi yerine kaza haccı yapmak üzere bir vekil tayin eder ve farz haccı eda etmemişse, vekilin eda ettiği hac farz hacc yerine sayılır. Şayet iki vekil tayin eder ve her iki vekil aynı senede hac ederlerse en sahih görüşe göre caizdir.
Bu bölümün tali meseleleri çoktur. Burada işaret ettiğimiz hükümler, belirtmediğimiz meseleler için bir açıklama mahiyetindedir. Allah daha iyi bilir.
Benzeri konular:
- Hicret, muhacir, ensar, Veda haccı ve Veda Hutbesi ne demektir? Araştırınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.
- haccın insanlar arası etkileşime ve iletişime olan katkıları hakkında bilgi veriniz.
- haccın nasıl yapıldığını Diyanet İşleri Başkanlığının resmî sitesinden, ilmihâl kitaplarından vb. kaynaklardan araştırınız
- Hanefi Mezhebine Göre Hac ve haccın Vakit ve Mikatları
- Temettu haccı Ne Demek? Kısaca
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da, hac ibadetinin belirli bir zamanında yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, hac ibadetini geciktirmek ve sonraya ertelemek, genel olarak tavsiye edilen bir durum değildir. Hac ibadetinin zamanı, İslam takvimine göre Zilhicce ayının ilk on günüdür. Bu dönemde hac ibadeti yerine getirilmelidir.
Ancak, bazı durumlarda hac ibadetini ertelemek veya geciktirmek mümkün olabilir. Örneğin, kişinin maddi imkânları yetersiz olabilir veya sağlık sorunları gibi engellerle karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda, hac ibadetini daha sonraki bir zamanda yerine getirmek mümkün olabilir. Ancak, hac ibadetini erteleme kararı alınırken, kişinin niyeti ve imkânları göz önünde bulundurulmalıdır.
Hac ibadetini ertelemek için geçerli bir sebep olduğunda, kişi bu sebepleri dikkate alarak ve uygun bir zamanda hac ibadetini yerine getirmek üzere niyet ederek erteleme yapabilir. Bu durumda, kişi ertelenen hac ibadetini en kısa sürede yerine getirmeye çalışmalıdır.
Sonuç olarak, hac ibadetinin belirli bir zaman diliminde yerine getirilmesi gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda hac ibadetinin ertelenmesi mümkün olabilir. Bu gibi durumlarda, kişinin niyeti, imkânları ve uygun bir zamanda hac ibadetini yerine getirme çabası önemlidir. İlgili mezhep alimlerinden veya yerel bir İslam aliminden danışmanlık almak, kişinin durumunu daha iyi değerlendirmesine yardımcı olabilir.