Hacda Kadınlara Özel Durumlar

Question

Hacda Kadınlara Has Durumlar

Hacda Kadinlara Ozel Durumlar

Kadınlar bütün hac ve umre menâsikinde erkekler gibidir. Ancak aşağıdaki hususlar­da, erkeklerden farklı hareket ederler.

– İhramlı iken normal elbise, eldiven, ço­rap, ayakkabı, çizme ve mest giyebilirler, başlarını örterler. Ancak yüzlerini Örtmezler.
– Telbiye, tekbir, tehlil ve dua yaparken seslerini yükseltmezler.
– Tavafta “Iztıba ve remel”, sa’y’da ise yeşil ışıklı sütunlar arasında “hervele” yap­mazlar.
– İhramdan çıkmak için saçlarının ucun­dan kesmekle yetinirler.
– İzdihamlı durumlarda Hacer-i esved’i istilâm etmezler ve Makam-ı İbrahim’de namaz kılmazlar. Arafat’ta da erkekler arasına karışıp Cebel-İ rahme’de vakfe yapmazlar.
– Hayız ve nifas denilen özel halleri se­bebiyle ziyaret tavafını “eyyâm-ı nahr” dan yani bayramın 3. gününden sonra yapmak ve veda tavafını terketmekle kendilerine ceza gerekmez.

İhrama girmeden önce veya ihrama gir­dikten sonra özel halini gören kadınlar, tavaf dışında haccın bütün menâsikini yapabilirler. Tavaf için “hadesten taharet” vacip olduğundan kadınlar, hayız ve nifas hallerinde tavaf yaparlarsa, ceza gerekir. Bu durumda olan bir kadın, kudüm veya umre tavafını yapmadan, Arafat vakfesini yapmak mecburiyetinde kalırsa şu durum­lar ortaya çıkar:

a- İfrad haccı yapmak üzere ihrama gir­mişse, temizlendikten sonra ziyaret ve veda tavaflarını yapar. Kudüm tavafını terketmesi sebebiyle birşey gerekmez ve haccı tamam sayılır.

b- Şayet temettü haca yapmak üzere, umre için ihrama girmişse, Arafat’a çıkıla­cak zamana kadar temizlenmesini bekler. Temizlenemeden veya temizlendikten sonra umre tavafını edâ etme zaman ve imkânını bulamadan Arafat’a çıkmak zo­runda kalırsa, “hac için niyet ve telbiye” yaparak, umre İhramını iptal eder. Bu yeni durumda hacdan Önce umre yapma imkânı ortadan kalktığı için, “ifrad haccı” yapmış olur. Dolayısıyla temettü kurbanı kesmesi gerekmez. Ancak hacdan sonra bu umreyi kaza eder ve iptal ettiği için, ceza kurbanı keser. Bu hüküm Hanefî mezhebine göre­dir. Diğer mezheplere göre, hac için niyet ve telbiye yapmakla, umre ihramı ile hac ihramı birleşmiş sayıldığından, “kıran hac­cı” yapmış olur. Bu sebeple şükür hedyi kesmesi gerekir. Fakat hacdan sonra umre için ayrıca tavaf ve sa’y yapmaz. Hac için yapılan tavaf ve sa’y, umre için de yeterli olur.

c- Kıran haccı yapmak üzere, hem umre hem de hac için ihrama girmişse, umre tavafından önce Arafat vakfesi yapmakla, umresini iptal etmiş sayıldığından, “ifrad haccı” yapmış olur. Kıran için şükür kurbanı kesmesi gerekmez. Hacdan sonra bu um­reyi kaza ederve ayrıca ceza kurbanı keser. Bu hüküm de Hanefî mezhebine göredir. Diğer üç mezhebe göre ise, bu durumda da umre İptal edilmiş olmaz. Kıran hedyi kes­mek gerekir. Umre için, hacdan sonra ayrı­ca tavaf ve sa’y gerekmez. Hac için yapılan tavaf ve sa’y, umre için de yeterli olur.

Benzeri konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2022-05-16T20:10:32+03:00

    Oruç ve namaz ibadetlerinde olduğu gibi; hac ibadetinde de kadınlara özel durumlar bulunmaktadır.

    Hacda kadınlara özel durumlar yukarıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Buna göre özet geçecek olursak; ihramlı iken normal elbise, eldiven, ço­rap, ayakkabı, çizme ve mest giyebilirler, başlarını örterler. Ancak yüzlerini örtmezler.

    Kadınlar hacda tavafta “Iztıba ve remel”, sa’y’da ise yeşil ışıklı sütunlar arasında “hervele” yap­mazlar.

Cevapla