Hacet namazı ile ilgili kısa bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hacet namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır, nasıl dua edilir

Hacet Namazı:

Dünyevi veya uhrevi bir dileği bulunan kimse, abdest alıp, peşine iki, dört veya on iki rekat namaz kılar, dualar okur, dileğinin yerine gelmesi için Allah’a yalvarır. Peygamberimiz bu hususta şöyle buyurmuştur:

“Her kimin Allah’tan veya insanların bi­rinden bir dileği varsa, abdest alsın ve abdestini güzel yapsın, sonra iki rekât namaz kılsın, sonra Allah’a sena etsin ve Rasûlüne salatü selam getirsin. Daha sonra da şöyle desin:

“Lâ ilahe illâllahu’l-Halîrnu’l-Kerîrn,
Sübhana’llahi Rabbİ’l-Arşi’l-Azîm,
Elhamdü lillâhi Rbbi’l-Âlemîn,
es’elüke mûcibâti rahmetike ve azaime mağfiretike ve’l-ismete min külli zenbin ve’l-ğanimete min külli birrin ve’s-selâmete min külli ismin la teda’ lî zenben illa ğafertehü velâ hernmen illa ferrectehü vela hâceten hiye leke rıdan İllâ kadaytehâ, Ya Erhame’r-Rahİmîn
” (et-Tirmizî, Salât, 348).

Hacet namazı iki rekât olarak kılındığın­da, birinci rekâtta Fâtiha’dan sonra, üç defa âyetü’l-kürsi, ikinci rekâtta Fâtiha’dan sonra İhlâs sûresi okunur. Dört rekât kılın­dığında üçüncü ve dördüncü rekâtlarda Fâtiha’dan sonra, Felâk ve Nass sureleri okunur. Namazdan sonra, hadislerde belir­tilen hacet dualarını okur ve kendi isteğini de Cenab-ı Hakk’a İletir. Hacet namazının on iki rekât olarak kılınmak istenildiğinde, şu şekilde kılınacağı ve hacet duasının da secdede aşağıda belirtilen şekilde okuna­cağı rivayet edilmiştir: Her iki rekâttan sonra teşehhütte bulunmak kaydıyla on iki rekât namaz kılınır ve namazın son oturu­şunda Allah’a sena edip, Peygamberimize sâlatü selâm getirdikten sonra, Allâhu Ekber deyip secdeye kapanılır ve secde halindeyken, yedi kere Fatiha, yedi kere Âyetü’l-Kürsi, yedi kere İhlas sûresi ve on kere de, “Lâ ilahe illallahu vahdehû lâ şeri­ke leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr” okur. Sonra yine secdede iken şu duayı okur: “Allahümme innî es’elüke makaide’l-izzi min arşike ve münteha’r-rahmeti min kitabike ve’smike’l-a’zam ve ceddike’l-a’la ve kelimetike’t-tammeti” ve daha sonra Cenab-ı Hakk’tan isteyeceğini ister ve secdeden başını kaldırıp, sağa ve sola ver­mek suretiyle namazını bitirir.

Hacet namazı ferdi veya ümmeti ilgilen­diren sıkıntılardan kurtulmak için kılabilir.

Hacet duasını arapça olarak ezbere bile­meyen kimse Rabbine münacaat ve tazar-ruda bulunabilir. Talebi, bir kere hacet namazı kıldığı halde yerine gelmeyen kim­se, dualarım kabul edilmiyor diye vazgeçip ümitsizliğe kapılmamalı ve ısrarla buna devam etmelidir.

Answer ( 1 )

    0
    2021-04-02T23:53:58+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hacet namazı; dünyevi veya ahirette isteyeceği bir şeyi istemeden önde kılınan namazdır. Abdest alıp; 2, 8 veya 12 rekat olarak kılınan bir namazdır hacet namazı. Namazdan sonra ise, hacet duasının okunmasının tavsiye edildiği söylenmiştir.

Cevapla