Hacılar için Mekkeye Girme adabı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

MEKKE’YE GİRMEK

Hacilar icin Mekkeye Girme adabi

1. Mekke’ye Girme Adabı

1. Kişi hac veya umre için mikatta veya başka bir yerde ihrama girdikten sonra, Mekke’ye yönelmeli ve oradan da Arafat’a çıkmalıdır. Böyle yapmak sünnettir. Ama bu zamanda Irak hacılarının vakitlerinin dar olması nedeni ile acele ederek, Mekke’ye girmeden Arafat’a çıkmaları bir çok sünneti kaçırmalarına sebep olmaktadır. Mesela; kudüm tavafı yapmamak, sa’yı acele yapmak, beyti tavaf etmek, mescidi haramda fazla namaz kılmak, imamla birlikte yedinci günde Mekke’de bulunmamak, Arefe gecesinde Mina’da bulunmamak, orada salavat okumamak, oraları görmemek ve bunların dışında Allah’ın izni ile zikredeceğimiz diğer sünnetler.

2. Mekke’ye ulaşınca kişinin şu duayı okumasını bazı arkadaşlarımız müstehap görmüşlerdir:

“Allah’ım! Bu, haremin ve emniyet (yurd)indir. Beni ateşe haram et, kullarını dirilteceğin günde beni azabından emin kıl ve beni dostlarından ve taat ehlinden eyle.”

Hacı adayı huşu içinde, kalbiyle ve bütün bedeniyle mümkün olduğu kadar ibadet halinde bulunmalıdır.

3. Hacı adayı Mekke’ye ulaşınca Zituva vadisinde yıkanmalıdır. Bu yer umrenin mutad olan yolu ve Hz. Aişe (r.a.)’nin mescidi yönünde Mekke’nin en alt tarafıdır. Burada Mekke’ye giriş niyeti ile yıkanır. Yolu Zituva yönünde olan böyle yapmalıdır. Yolu bu yönde olmayan kimse ise başka bir yerde yıkanmalıdır. Bu yıkanma, herkes için hatta hayız ve ni-fash kadın ve çocuklar için sünnettir. Bununla ilgili açıklama ihram bölümünde yapıldı.

4. Seniyetü’1-Keda yolundan Mekke’ye girmek sünnettir. Burası Mekke’nin en üst tarafıdır. Oradan da kabristana iner. Hacı çıkıp memleketine gitmek istediği vakit, Seniyetü’l-Küden yolundan çıkıp gider. Burası Kikean dağına yakın Zituva yönünden Mekke’nin en alt tarafıdır. Bazı arkadaşlarımız alt ve Seniye yolundan Arafat’a çıkmanın müstehap olduğunu söylemişlerdir. Seniye, iki dağ arasındaki dar yoldur.

Bil ki, muhakkik alimlerin kabul ettiği muhtar ye sahih görüşe göre, Mekke’ye üst taraftan girmek müstehaptır. Seniye yolu geldiği yol olsun veya olmasın hükmü aynıdır. Yolu üzerinde olmadığı halde Resuluüah (s.a.)’in Mekke’ye oradan girdiği rivayeti sahih görülmüştür. Ebubekir Saydalanî ve Horasanlı arkadaşlarımızdan bir cemaat, yolu üzerinde olanın oradan girmesinin müstehap olduğunu ama yolu üzerinde olmayanın oraya yönelmesi müstehap olmadığını söylemişlerdir. Resulullah (s.a.)’m oradan Mekke’ye girdiğinin görüş birliği ile söylenmesi zayıf olup reddedilmiştir. Doğru olan bunun herkes için müstehap olan bir nüsuk olduğudur.

5. Arkadaşlarımız Mekke’ye yaya olarak mı yoksa binekle mi girmenin faziletli olduğu konusunda görüş ayrılığına düşmüşlerdir. En sahih görüşe göre Mekke’ye yaya olarak girmek daha faziletlidir. Buna göre kişi meşakkatli olacağından korkmazsa yaya olarak girmesi daha evladır.

6. Kişi gece veya gündüz vaktinde Mekke’ye girebilir. Zira Resulullah (s.a.) veda haccmda gündüz, umre için de gece vaktinde Mekke’ye girmiştir. Bulardan hangisinin faziletli olduğu konusunda farklı iki vecih vardır. En sahih veçhe göre gündüz girmek daha faziletlidir. İkinci veçhe göre ise, fazilet konusunda gece ve gündüz vakti eşittir.

7. Hacı adayı Mekke’ye girişte halka eziyet etmekten sakınmalıdır. Kendisine eziyet edene karşı nazik davranmalıdır. Bulunduğu veya yöneldiği bölgenin yüceliğini kalbinde mülahaza etmelidir. Kendisine zahmet verenin özrünü kabul etmelidir. Zira kötü olanın kalbinde acıma duygusu bulunmaz.

8. Harem dışından Mekke’ye giren kimse, hac veya umre için ihrama girmeden Mekke’ye girmemelidir. Mekke’ye girenin ihram giymesi farz veya müstehap olduğu konusunda ihtilaf olup bu konuda üç görüş vardır: En sahih görüşe göre, Mekke’ye giren kimsenin ihram giymesi müstehaptır. İkinci görüşe göre vacip, üçüncü görüşe göre ise; oduncu, su dağıtıcısı, avcı vb. gibi devamlı Mekke’ye girip çıkanların ihrama girmeleri vacip değildir. Tüccar, ziyaretçi, elçi ve Mekkeli olanlar gibi devamlı girip çıkmayanlar seferlerinden döndükleri vakit ihrama girmeleri vaciptir. Bu kimselerin ihrama girmeleri vaciptir dememiz halinde bunun bazı şartları vardır:

a. Bu kişiler hür olmalıdır. Kölenin ihrama girmesi görüş birliğiyle vacip değildir. Şayet ihrama girmesi için efendisi izin verirse ihrama girmesi lazım değildir.

b. Harem ehli olan haremin haricinden gelmelidir. Dışardan gelmeyenin ihrama girmesi görüş birliğiyle vacip değildir.

c. Mekke’ye savaş için değil de emniyet için girmelidir. Bir zalimden veya fakir olup alacaklısı onu hapsetmekten korkan veya benzerlerinin veya nüsu-ku eda etmenin zahiren mümkün olmayan kimsenin veya baş kaldıranlarla veya yol kesenlerle savaşmak üzere Mekke’ye girenin ihram giymesi görüş birliğiyle lazım değildir. Mekke’ye ihramlı girmek vaciptir dememiz halinde, ihramsız giren asi olur ve vakti geçtiğinden kaza etmesi gerekmez. Mescide girip Ta-hiyyatü’1-Mescid-i kılmadan oturan kimsenin bu sünnet namazı kaza etmesi gerekmediği gibi fidye vermesi de gerekmez. En sahih görüşe göre hareme girmenin hükmü, zikrettiğimiz hususlarda Mekke’ye girmenin hükmü gibidir. Zira saygı göstermede her ikisi müşterektir.

9. Kişi beyti görünce ellerini kaldırıp dua etmesi müstehaptır. Zira müslüman Kabe’yi gördüğünde yapacağı duaya icabet edildiği hadiste varid olmuştur. Beyti gören şu duayı okur:

“Allah’ım! Bu Beyt’in şeref, azamet, keramet ve heybetini artır ve ona şeref veren, onu tazim eden hac ve umre edicilerin şeref, keramet, azamet ve sevabını artır.”

Bu duaya şu cümle de ilave edilir:

“Allah’ım! Sen selam (selamet kaynağı) sın, ve selamet senden gelir. Rabbimiz! Bizi selamla karşıla.”

Bundan sonra kişi, dünya ve ahiret için, sevdiği mühim şeyler için dua eder. En mühim olan istek Allah’tan mağfiretini dilemektir.

Bil ki, Kabe’nin binası (Allah şerefini artırsın) yüksektir. Mescide girmeden “Re’sü’r-Radam” denilen yerden görünür. Mekke’nin üst tarafından girildiğinde orada durulur ve dua edilir. Durulan yerde geçip gidenlere veya başkalarına zarar vermekten sakınmak gerekir.

Yine bil ki, Kabe göründüğünde mümkün olduğu kadar huşu, tezellül ve itaat içinde bulunmak gerekir. Salih ve arif insanların adeti böyledir. Zira beyti görmek, beytin sahibi olan Allah’ı hatırlamaya ve O’na bağlanmaya vesiledir.

Hikaye edilir ki, bir kadın Mekke’ye girdiğinde şöyle demiş:

– Rabbimin beyti nerede?

Kendisine:

– Şimdi beyti görürsün, dediler. Beyt görününce:

– İşte Rabbinin beyti budur, demişler.

Beyte doğru yürümüş ve alnını duvarına koymuştur. Onu kaldırdıklarında can vermişti.

Rivayete göre Ebî .Bekir Şiblî (Allah’ın rahmeti üzerine olsun) Kabe’yi gördüğünde bayılmış ve ayıklığında şu beyti söylemiştir: “Bunlar onların evidir. Ey Allah’ım gözlerde yaş kalıncaya kadar sen sevilensin.”

10. Hacı adayı Mekke’ye girer girmez ilk başta ev kiralamaya veya eşyalarını indirmeye veya elbiselerini değiştirmeye, tavaftan önce başka bir şey yapmaya başlamaması müstehaptır. Tavaf yapıp dönünceye kadar arkadaşların bir kısmı eşyaları ve yükleri beklemelidir. Sonra eşyalarının yanma gelirler ev kiralamaya bakarlar. Re’si’r-Redm denilen yerde dua ettikten soma mescide girerek, babı beni Şeybe (Babü’s-Selam) kapısından içeri girerler. Hangi yönden gelirlerse gelsinler, herkesin buradan mescide girmesi müstehap görülmüştür. Bunda ihtilaf yoktur. Şayet iyilik sahibi veya şerefli bir kadın mescide girerse, erkeklere görünmemesi için tavafım tehir etmesi ve mescide gece girmesi müstehaptır.

Kişi mescide girerken sağ ayağı ile girer ve şu duayı okur:

“Kovulmuş şeytandan büyük olan Allah’a, kerem sahibi zatına ve ebedi kudretine sığınırım. Allah’a hamd olsun. Allah’ım! Muhammed ve aline merhamet et. Allah’ım! Günahlarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç.”

Çıkarken de sol ayağı ile çıkar ve aynı duayı okur. Ancak yerme “Allah’ım! Senden fazlını isterim.” der. Herhangi bir mescide girildiğinde bu zikir ve duaları okumak müstehaptır. Bu konuda varid olan hadisler, sahih ve diğer hadis kitaplarında vardır. Zikrettiğim bu duaları ve ahireti talep edenlerin muhtaç oldukları duaları, “el-Ezkâr” ve emsali kitaplarımda topladım.

11. Hacı adayı mescide girince Tahiyyatü’1-Mes-cid’i veya başka namazları kılmakla meşgul olmamalıdır. Belki Hacerü’I Esved’e yönelir ve kudüm tavafını yapmaya başlar, Mescid-i Haram’in Tahiy-yatü’I-Mescid’i kuçlüm tavafıdır.

Mescid-i Haram’a giren herkesin ihramlı olsun veya olmasın mescidi tavaf etmesi müstehaptır. An-, cak girdiğinde; farz namazın vaktini veya vitir namazını veya sabah namazının sünnetini veya bunun dışında revatib sünnetleri veya farz namazı cemaatle kılmayı kaçıracağından korkarsa tavaf yapmaz. Şayet vakti olur veya kaza etmesi gereken bir farz namazı geçirmişse bunları tavaftan önce yapar sonra da tavaf eder. Şayet mescide girdiğinde tavaf yapihmyorsa Tahiyyatü’I-Mescid kılar.

BENZER KONULAR:

Cennet nedir? Cennetin özellikleri nelerdir

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hacılar için Mekke’ye giriş yaparken İslam’da belirli adab ve kurallar bulunmaktadır. İşte hacılar için Mekke’ye giriş adabı hakkında bazı önemli noktalar:

    1. İhrama Girmek: Hacılar, Mekke’ye girmeden önce ihram giymelidir. İhram, özel bir ibadet elbisesidir ve hac ibadeti süresince giyilir. Mekke’ye yaklaşırken veya Mekke’ye girdikten sonra ihrama girmek gerekmektedir.
    2. İbadet ve Tesbih: Mekke’ye girerken, hacılar ibadet ve tesbih etmeye teşvik edilirler. Kabe’yi görünce ve Mescid-i Haram’a yaklaştıkça tesbih, dua ve ibadetle meşgul olmak önerilir.
    3. Hürmet ve Saygı: Mekke, Müslümanlar için en kutsal yerlerden biridir. Bu nedenle, Mekke’ye girerken hacılar hürmet ve saygı göstermelidir. Mekke’ye saygıyla yaklaşmak, huzur ve ibadet ortamını korumak önemlidir.
    4. Tavaf ve Safa-Marva: Mekke’ye giren hacılar, ilk olarak Kabe’yi tavaf etmelidir. Tavaf, Kabe’nin etrafında yedi tur atmak anlamına gelir. Ardından Safa ve Marva tepeleri arasında Sa’y adı verilen yürüyüşü gerçekleştirmelidirler.
    5. İstiğfar ve Dua: Mekke’ye girerken, hacılar geçmiş günahlarından tövbe etmeli, istiğfar etmeli ve dua etmelidir. Allah’a bağışlanma dilemek ve günahlarından arınmak önemlidir.
    6. Mescid-i Haram’ı Temiz Tutmak: Mescid-i Haram, hacılar için en kutsal mabetlerden biridir. Hacılar, Mescid-i Haram’a girdiklerinde çevreye ve mescide saygılı olmalı, temizlik ve düzeni korumalıdır.

    Hacılar için Mekke’ye giriş adabı, saygı, ibadet, tesbih, temizlik ve düzen gibi İslami değerlere uygun davranmayı içerir. Hacılar, Mekke’ye girerken bu adabları gözetmeli ve hac ibadetini saygıyla yerine getirmelidirler.

    En iyi cevap

Cevapla