Hadis-i şeriflerde geçen “oruç benim içindir” ne demektir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Oruç benim içindir ne demek?

Bu ifade oruç hakkında rivayet edilen kuds-i hadisin bir cümlesidir. »الصَّوْمِ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ« Bütün ameller Allah için olmasına rağmen bu ifadenin neden kullanıldığı, maksadının ne olduğu hakkında elli kadar farklı izah yapılmıştır. Bunların bir kısmı şöyledir:

1. Oruca diğer amellerden farklı olarak riya girmez. Zira diğer ameller dışa yansıyan hareketlerle yapılmasına karşılık oruç niyet ile eda edilir, görünür bir yönü yoktur. Niyetin yeri ise kalptır. O da Allah ile kul arasında bir sırdır. Şu hadis de bu anlamı tekid eder: “Oruçta riya yoktur.”

لَيْسَ فِي الصِّيَامِ رِيَاءٌ)

2. Oruç, Allah’a en sevimli ibadet olarak sırf Allah’ın rızası için tutulur. Allah’ın orucu kendi nefsine izafe ederek “benim için” demesi bunu göstermektedir. Oruç ile Allah’tan başkasına ibadet edilmez. Yani açlık ve susuzlukla ne putlara ibadet edilir ne de yeryüzü krallarının herhangi birisine yaklaşmak için katlanılır. Halbuki namaz, secde, sadaka, tavaf, kurban gibi ibadetler sahte ilahlar için de yapılabilmektedir.

3. Oruç dışındaki salih amellerin mükafatının, on mislinden yedi yüz katına kadar olacağı açıklandığı için insanlar bunu biliyorlar. Ancak orucun mükafatını Allah, bir ölçü ve miktar tayini olmaksızın ziyadesiyle vereceğini haber vermiştir. O miktarı da ancak Allah Teâlâ bilir. “Sabredenlere mükafatları hesapsız verilecektir.” (Zümer, 10) Ayetteki sabredenlerin oruçlular olduğu ifade edilmiştir.

4. Oruçlunun yememe, içmeme, cinsel arzulardan uzaklaşma hali, Allah’ın sıfatlarına uygun düşmektedir. Yani oruçlu Allah’a, sifatlarından biriyle alakalı bir işle yaklaşmaktadır.  Kısacası kul oruç ile Allah’ın Samediyet yani ihtiyaçsızlık sıfatı ile ahlaklanmış olmaktadır. Allah’tan başkasına izafe edilemeyen bu sıfatın anlamı yemeyen, içmeyen ve bir başkasına ihtiyacı olmayan demektir. Oruç tutan kimse geçici bir süre yiyip içmediği için bu vasıftan bir derece taşımaktadır. Ya da bu vasıfla meleklere benzemiş olmaktadır.

5. Oruç, şeytanı kahreden, ümidini kesen, nefse giriş kapılarını kapatan bir ibadettir. Çünkü mel’un şeytan insan nefsine kötü arzular aracılığıyla yol bulur. Nefsanî kötü arzular ise yemek ve içmekle kuvvetlenir. Dolayısıyla oruç ibadeti ile Allah’ın düşmanı şeytanın etkisini kırmak ve onu kahretmek Allah’ın dinine yardımdır. Böylece oruç sadece Allah’ın dinine yardım için tutulmuş olur ki bu da orucun Allah için olması demek olur.

6. Ahirete kul haklarını ihlal ederek gidenlerin oruç dışındaki ibadetlerden elde ettikleri sevapları alınıp hak sahiplerine verilir. Oruç özeldir onun sevabı kimseye verilmez. Sadece oruç kalınca Allah, hak sahibinin kalan haklarına kefil olur, orucun sevabını, onu tutana bırakır. Oruç da gelir o kişiye şefaat eder. Şu hadis bu anlamı tekid etmektedir.

كُلُّ الْعَمَلِ كَفَّارَةٌ، إِلَّا الصَّوْمَ، وَالصَّوْمُ لِي، وَأَنَا أَجْزِي بِهِ

“Oruç hariç, kulun her ameli kefarettir. Oruç benim içindir ve onun mükafatını ben vereceğim.”

BENZER KONULAR:

Cevapla