Paylaş
Hadislerde İsraf – arapça türkçe
Question
Sünette İsraf – İsraf hakkında arapça hadisler ve türkçe anlamı
İbn’ul-Esir diyor ki:
İsraf kelimesi hadiste tekrar tekrar geçmiştir. Çoğunlukla fazla günah ve hata işlemek, günaha ve isyana batmak manalarında kullanılmıştır.
…وَكُلُوا وَاشْرَبُوا وَلَا تُسْرِفُوا اِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفينَ
Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah, israf edenleri sevmez.
******
وَالَّذِينَ اِذَا اَنْفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَلَمْ يَقْتُرُوا وَكَانَ بَيْنَ ذَلِكَ قَوَامًا
“Rahman’ın kulları, harcadıkları zaman ne savurganlık ederler ne de cimrilik, bu ikisi arasında orta bir yolu tutarlar”[5]
وَآتِ ذَا الْقُرْبَى حَقَّهُ وَالْمِسْكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَلَا تُبَذِّرْ تَبْذِيرًا اِنَّ الْمُبَذِّرِينَ كَانُوا اِخْوَانَ الشَّيَاطِينِ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِرَبِّهِ كَفُورًا
“Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver, fakat saçıp savurma. Çünkü saçıp savuranlar şeytanın kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karsı çok nankörlük etmiştir.”
وَلاَ تَجْعَلْ يَدَكَ مَغْلُولَةً إِلَى عُنُقِكَ وَلَا تَبْسُطْهَا كُلَّ الْبَسْطِ فَتَقْعُدَ مَلُومًا مَحْسُورًا
“Elini boynuna bağlı tutma (cimrilik yapma). Onu, büsbütün de açıp-saçma (İsraf da yapma), sonra kınanır, kaybettiklerinin hasretini çeker durursun
Benzeri konular:
Answer ( 1 )
İslam kaynaklarında, hadisler aracılığıyla israf konusuyla ilgili pek çok öğüt ve uyarı bulunmaktadır. İşte israf konusuna dair bazı hadisler:
Bu hadiste, yemek konusunda aşırılıktan kaçınmanın ve israftan sakınmanın önemi vurgulanmaktadır. İnsanların yemek yemede ölçülü olmaları, aşırı yemekten kaçınmaları öğütlenmektedir.
Bu hadiste, bir Müslümanın israf etmemesi gerektiği ifade edilmektedir. İsraf, Allah’ın yaratılışta takdir ettiği ölçülülüğe aykırıdır ve Müslümanların tutumlu olmaları, kaynakları verimli kullanmaları teşvik edilmektedir.
Bu ayet, Allah’ın israf edenleri sevmediğini ifade etmektedir. İslam’da, israf etmek, Rabbimizin verdiği nimetleri boşa harcamak ve kaynakları gereksiz yere tüketmek olarak görülmektedir.
Bu hadiste, malı gereksiz şekilde israf etmekten kaçınılması ve ileride pişmanlık duyulabileceği uyarısı yapılmaktadır. İslam’da, malın yerinde ve doğru kullanılması, gereksiz harcamalardan kaçınılması öğütlenir.
Bu hadisler, İslam’ın öğretileri çerçevesinde israf konusuna dikkat çeken örneklerdir. İslam, kaynakların verimli ve ölçülü şekilde kullanılmasını teşvik eder, israfı ise hoş karşılamaz. Müslümanlar, nimetlere şükretmeli, kaynakları korumalı ve gereksiz harcamalardan kaçınmalıdır.