Paylaş
Hadislere inanmak
Question
Hadislere inanmamak günah mıdır?
imam begavi kitabında En’am suresi 145.ayet için İbni Abbas ve Hz Aişe annemizin ayet hakkında 4 tane haramdan başka haram yoktur dediler diyor. Mesala Buhari, Amr b. Dinar’dan şöyle dediğini rivayet etmektedir: Ben, Cabir b. Zeyd’e şöyle dedim: Onlar Rasulullah (s.a.v.)’ın ehli merkeplerin etlerini yemeyi yasakladığını iddia ediyorlar. O da şöyle dedi: el-Hakem b. Amr el-Gıfari, Basra’da bizim yanımızda böyle diyordu: Fakat, el-Bahr (okyanus gibi alim) İbn Abbas bunu kabul etmeyerek: “De ki: Bana vahyolunanlar arasında … haram olduklarını bulduğum yiyecekler yalnızca şunlardır” ayetini okudu En’am 145 i örnek gösterdi ve haramı saydı.
Yine Ebu Davut’ta ibni Abbas diyor ki cahile ehli bazı şeyleri pis gördüğü için yer bazısını ise yemezlerdi sonra Allah kitabını indirdi ve Peygamberi gönderdi bazı şeyleri helal kıldı bazı şeyleri haram kıldı bazı şeylerde ise sustu Allah Allah’ın sustugu Allah’ın affetikleridir diyip sonra En’am suresi 145 i okudu.Yine ibni abbastan musannaf abdurrezaktan rivayet edilen bir olayda yine En’am suresi 145i okuyor 4 tane haramı sayıp bunun dışında kalan herşey helaldir diyor ibni Abbas.
Bu görüşün bir benzeride Aişe annemizden nakl olmuş DURUL MENSURDA geçiyor hz aişeye şu hadis soruluyor peygamber efendimiz yırtıcı hayvanları yasakladı Aişe annemiz En’am 145 i okuyor .Yine mesala ibni Abbas Hz peygamberin eşegi haram kılmasını taşıyıcı hayvan oldugu için yasakladı insanlar eşekleri kesip yese yük taşıyacak hayvan kalmayacak o yüzden yasaklandı diyor .Bu yasaklar haram oldugundan degil belli süredir diyenler var. Milkam b. Telib’in babasından naklettiği hadis ile, İbn Abbas ve Ebu’d-Derda’nın şu sözleridir: Allah’ın helal kıldığı şey helaldır, haram kıldığı şey de haramdır. Hakkında bir şey söylemeksizin geçtiği ise affedilmiştir. Hz. Aişe de fare hakkında: O haram değildir, demiş ve: “De ki: Bana vahyolunanlar arasında … haram olduklarını bulduğum yiyecekler yalnızca şunlardır” ayetini okumuştur. Bu rivayetler sahih mi sahihse hz ibni Abbas ve Aişe annemiz hadislere inanmıyor mu?
BENZER KONULAR:
- Kaynaksız Hadislere inanmalı mıyız?
- Kur’an tek başına yeterli değil midir? Hadislere gerek varmı?
- Ahirete inanmayan insanın durumu
- Hadislere karşı müslümanın tavrı nasıl olmalı
- Cariyelerle ilişki konusunda hadis var mıdır
- Tümünü görüntüle.
- Ricâlü’l-Hadis ne Demek? Kısaca
- Müşkilu’l Hadis ne Demek? Kısaca
- Müselsel Hadis ne demek? Kısaca
- Müsned Hadis ne demek? Kısaca
- Münker Hadis- Maruf Hadis ne demek? Kısaca
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Soruya sondan cevap vererek başlayayım;
İbni Abbas ve Hz. Aişe (r.anhume)’nin hadisleri inanmaması asla doğru değildir. Böyle bir iddiayı düşünmek bile yanlıştır.
Fakat hadisler kendi aralarında sıhhat bakımından derecelere ayrılmıştır. Bu bahsedilen hadisler sahih hadis kitaplarında geçiyor mu? Veya hadisin sıhhat derecesi nedir? Bu soruların cevapları verilir ise bu konuda çözüme kavuşur. Fare eti yemek dinen haramdır. Yaratılış bakımından iğrenç olan hayvanların yenmesi haramdır. Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler gibi hayvanlar dinen yenmez.
Her Müslüman’ın sahih kaynaklardan bizlere ulaşan hadislere inanması gerekmektedir.