Hadislere karşı müslümanın tavrı nasıl olmalı

Question

Hadislere karşı müslümanın tavrı nasıl olmalı

Hadislere karsi muslumanin tavri nasil olmali

Selamun aleyküm, ben Allahın indirdiği yüce kitabımızdaki tüm ayetlere ve peygamber efendimizin hadislerine tam olarak inanıyorum.bir gün kuzenimle konuşurken (uydurma hadisler hakkında)
bana şu hadisi gösterdi: ALLAH,ahirette peygamberlere kimliğini kanıtlamak için bacağını açıp baldırını gösterir. ben ilk başta bu hadiste Allah’a haşa insani özellikler veriliyor diye uydurma olduğu kanaatine vardım.ama sonra öğrendim ki burada hakikatın ortaya çıkması anlamına gelen mecazı bir anlam varmış.baldırı açmaktan kasıt buymuş.bu yüzden tövbe ettim.bu hadisede sahih olarak inandım “Bir şeyde (uğursuzluk) olsaydı, bu atta, kadında, meskende olurdu

bir de bu ayeti de atta kadında meskende uğursuzluk vardır diye anlayınca uydurma kanaatine vardım.fakat sonra yine öğrendim ki bu ayet tam tersi ‘olsaydı’ diyerek araplaardaki uğursuzluk inancına karşı çıkıyormuş.bunu anlayınca yine tövbe ettim ve sahih olduğuna hadise inandım.ben kendimi bir mümin olarak görüyorum elhamdülillah. ALLAH muhafaza ben küfre sapıp dinden çıkmamışımdır amellerim boşa gitmemiştir di mi. artık bu konu ben de vesvese halini aldı.durmadan aklıma geliyor ve imanın gitti vesvesi oluyor.lütfen yardım edin



Ve aleykumusselam ve rahmetullah

Hakikati görmekle çok sevindim Allah sana hayır dilemiş ki bir an önce hatamdan vazgeçmişsin Allah sana tövbe nasip etmiş şükret şükür secdesine gitmeye Şükür namazı kıl
Amelin boşa gitmedi asla böyle düşünme.

Sevgili kardeşim. Sana ve herkese tavsiyem iyi bir dini eğitim almadan asla derin ilim gerektiren konulara girmeyin.
Hadis ilmi nedir bu işin usulü nedir hadis ilimleri okumadan bu konular bilinmez. Maalesef bir hadis düşmanlığı almış başını gidiyor..
Örneğin Arapça dili olmayan hiçbir dini eğitim almamış hadisler hakkında hiçbir bilgisi olmayan hadis usulü okumamış biri kalkıp muhaddisleri ve hadisleri eleştirmesi cahilliktir başka bir şey değildir.
Üniversitede okuyan bir genç yanıma geldi bir hadis sordu dedim ki buhari’de geçiyor sanki bir hadistir. öğrenci kardeşimiz dedi ki olsun dedi buharide geçmesi kesin peygamber sözü olduğu anlamına gelmiyor. Peki dedim senden bir isteğim var sonra yine görüşelim. Ona buharinin hayatını okumasını tavsiye ettim.
2 gün geldi çok özür diledi ben de kendimi bilmem zannediyordum dedi tövbe istiğfar etti.
Ona demiştim Buhari hadisleri konusunda İslam alimleri ittifak etmişlerdir 1000 senedir islam alimleri tereddütsüz buhari’yi kur’an’dan sonra ikinci kaynak olarak kabul ediyorlar.
Daha bu halinin hayatında sarf ettiği çabanın bir gününü bile çaba sarf etmeyen insanlar onu eleştirir ve elinin tersiyle bütün hadislerini kabul etmezler reddederler bu sadece ahmaklıktır cahilliktir



ALLAH razı olsun hocam.cevabınız için.içime su serptiniz.dinden çıkmadığıma göre hala elhamdüllilah mümin olduğuma küfre girmediğime göre kelime_i şehadet getirmem gerekmiyor de mi ?
(ben ne olur ne olmaz diye getirmiştim tövbe ettikten sonra ama) size sormak istedim yinede.siz daha bilgilisiniz.saat de geç oldu kusura bakmayın lütfen.sonuçta böyle bir şeyi yanlış anladığımdan dolayı söyleyip sonra istiğfar etmiştim.küfre girmiş olmuyorum di mi ?



Hala elhamdülillah bir müminim,müslümanım di mi hocam

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-12T10:11:58+03:00

    İslam’da hadislere karşı bir Müslüman’ın tutumu, saygı ve itaat esasına dayanır. Hadisler, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından söylenen veya onaylanan sözler, davranışlar ve onun sünneti üzerine kaydedilen öğretilerdir. İslam’ın temel kaynakları olan Kuran-ı Kerim’in yanı sıra, sahih hadisler İslam’ın anlaşılmasında ve yaşanmasında önemli bir role sahiptir.

    Bir Müslüman, hadislere karşı şu tavırları benimsemelidir:

    1. İtaat ve kabul etme: Hadisler, Peygamber Efendimiz’in sünneti ve öğretileridir. Bir Müslüman, Peygamber Efendimiz’e olan sevgi ve saygısını göstermek için hadislere itaat etmeli ve onları kabul etmelidir.
    2. Güven: Hadisler, hadis ilimlerine göre değerlendirilir ve sahih veya zayıf olarak sınıflandırılır. Sahih hadisler, güvenilir isnad zincirine sahip otoriteler tarafından aktarılan hadislerdir. Bir Müslüman, sahih hadislere güvenmeli ve onlara dayanarak hükümler çıkarırken dikkatli olmalıdır.
    3. Bilgi edinme: Bir Müslüman, doğru ve güvenilir hadisler hakkında bilgi edinmeye gayret etmelidir. Hadis ilimleriyle ilgili çalışmalara katılarak, güvenilir hadisleri öğrenmeli ve sahih kaynaklardan hadisleri okumalıdır.
    4. İlim ehline danışma: Hadislerin anlamını ve doğruluğunu değerlendirmek için ilim ehline danışmak önemlidir. İslam’ın bilgili alimlerinden hadisler hakkında doğru bilgi alarak yanlış anlamaların ve yanlış uygulamaların önüne geçebilir.
    5. Uygulama: Hadislerin öğrettiklerini hayata geçirmek önemlidir. Bir Müslüman, hadislerin rehberliğinde yaşamaya çalışmalı, sünnete uygun davranışlar sergilemeli ve Peygamber Efendimiz’in örnek alınacak ahlaki değerleriyle hareket etmelidir.

    Sonuç olarak, bir Müslüman hadislere karşı saygılı ve itaatkâr olmalı, güvenilir hadisleri öğrenmeli ve uygulamaya çalışmalıdır. Hadisler, İslam’ın yaşanmasında rehberlik eden önemli bir kaynaktır ve Peygamber Efendimiz’in sünneti ile birlikte Müslümanların güvenle başvurduğu kaynaklardan biridir.

    En iyi cevap

Cevapla