Hadislerin korunması ve kayıt altına alınması hakkında soru

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hadislerin birçok raviden geçtiğini dikkate alırsak, hadislere neden güvenelim

Hadislerin korunmasi ve kayit altina alinmasi hakkinda soru

Merhaba Hocam

Hadislerde vahiy ürünü olduğu halde niçin onların  korunması konusunda kafa karışıklığı olmuştur. Sahih hasen zayıf gibi kategorilere ayrılmıştır. Kuran, belki de 30 dan fazla ayetinde Peygambere itaati emrediyor. O ne verdiyse onu alın diyor. Hikmeti indiriyor ve peygamber o hikmeti öğretecek diyor. Haşa ama ifade edebilmek  adına söylüyorum,  nasıl ki ayetlerin doğruluğu konusunda bu ayet zayıf vb. gibi bir araştırma yapılmamış ve sorgulanmamışsa,  hadisler vahiy ürünü olduğuna göre onların niye doğrulukları araştırılmış. Hatta o kadarki bazı alimlerin zayıf dediğine sahih   sahih dediklerine zayıf diyenler var. Cerh ve tadil ilmi yapılmış. Ama işte bu inceleme niye yapılmış. Allahü teala hadisleri de vahiy statüsü içinde gönderdiğine göre ve dinin kaynağını teşkil ettiğine göre, zayıf hasen sahih dediğimizde bir şüphe doğuyo insanın içine. Ayrım yapılmasaydı. Aslında sorun olmayacaktı. Allah korumayı söylediyse niye ayrımcılık yapılmış. Sahih hüküm koyuyor. Ama zayıf hadis sadece ameli konular deniyor. Ama niye ayrılmış. Bu soru kafamı çok meşgul ediyor.

 

BENZER KONULAR:

Answers ( 1 )

    1
    2021-10-17T19:17:01+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hadisler derlenip toplandığı zaman çok ince elenip sık dokunmuştur adeta. Hadisler için genel bir kural vardır. Uydurma olmadığı müddetçe hadislerin tamamı ile amel edilebilir. Hadislerin tasnif edilmesi (zayıf, hasen, mütevatir) hadisleri rivayet eden sahabinin sayısı ile alakalı bir durumdur. Yoksa hadislere güvensizlik konusunda değildir.

  1. komutan
    0
    2023-06-15T22:07:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hadislerin birçok raviden geçtiği doğrudur ve bu aktarım zinciri, hadislerin güvenilirlik derecesini belirlemek için önemli bir değerlendirme kriteridir. Hadis ilimleri alanında uzmanlaşmış alimler, hadislerin isnad (aktarım zinciri) analizini yaparak ravilerin güvenilirliğini değerlendirirler. Bu analizde ravilerin adaleti, hafızalarının gücü, doğru aktarma kabiliyeti gibi faktörler dikkate alınır.

    Güvenilir bir hadisin değerlendirilmesi, isnad zincirinin sağlamlığı ve ravilerin güvenilirliği üzerine yapılan detaylı bir çalışmaya dayanır. Eğer hadislerin isnad zinciri sağlam, raviler güvenilir ve tutarlıysa, hadislerin güvenilir olduğuna inanılır.

    Ayrıca, hadislerin içeriğinin Kur’an’la uyumlu olması ve İslam’ın temel prensiplerine aykırı olmaması da hadislerin güvenilirliğini destekleyen bir faktördür. İslam’ın temel kaynağı olan Kur’an’ın doğruluk ve otoriteye sahip olduğu kabul edildiğinde, hadislerin de bu çerçevede değerlendirilmesi önemlidir.

    Hadislerin güvenilirliği, hadis ilimlerine vakıf olan alimlerin ve hadis metinlerini inceleyen uzmanların çalışmaları ve değerlendirmeleri sonucunda belirlenir. Bu nedenle, güvenilir hadis kaynaklarından elde edilen ve doğruluğu doğrulanan hadisler, İslam’ın anlaşılmasında önemli bir kaynak olarak kabul edilir.

    En iyi cevap

Cevapla