Paylaş
Hai sekte nedir? Örneklerle
Question
Kuranda ha-i sekte nedir? Ha-i Sekte örnekleri arapça
HA-İ SEKT ( هاءُ السكْتِ )
Hâ-i sekt: Kelimenin aslından olmayan, müstakil bir anlam da taşımayan, yalnız bulunduğu kelimenin son harfinin harekesini korumak için bazı kelime sonlarında görülen He ( ـه ) harflerine denir.
Kıraat imamları,Kur’an-ı Kerim’de yedi kelimenin sonlarında bulunan Hâ-i sekt’lerin;
A. Vakıf halinde sakin olarak okunması konusunda ittifak etmişlerdir. O halde bu örneklerin bulunduğu yerlerde, diğer kelime sonlarındaki sakin harfler gibi vakıf yapılmalıdır.
B. Vasıl halinde ise bu harflerin okunup okunmaması konusunda ihtilaf etmişlerdir.
Kıraat imamımız İmam-ı Asım, bu yedi kelimenin tamamında, vakf ve vasl halinde Hâ-i sekt’leri, sakin olarak okumuştur.
Bu yedi kelime şunlardır:
1.Bakara, 259. ayette: ( لمْ يَتسَنّهْ ):
Bu kelimeyi; vasl halinde Hamze, el-Kisâî, Yakub, ve Halef, Hâ-i sektsiz okumuşlardır. Diğer imamlar ise hem vakıf, hem vasıl halinde Hâ-i sekt ile okumuşlardır.
Ayrıca bu kelimenin sonundaki He ( ـه ) harfinin; kelimenin aslından mı, yoksa Hâ-i sekt mi olup olmadığı konusunda ihtilaf edildiği bildirilmiştir.
2. En’am, 90. ayette: ( إقْتدِهْ ):
Kıraat imamları, yukarıdaki kelimeyi nasıl okudularsa, bu kelimeyi de öyle okumuşlardır. Yalnız İbni Amir, bu kelimeyi vasl halinde He ( ـه ) hafini kesre ile okumuştur.
3.Hâkkah; 19, 25 . ayetlerde كِتابيَهْ ):
4.Hâkkah; 20, 26. ayetlerde: ( حسابيَهْ ):
5.Hâkkah, 28. ayette: ( ماليَهْ ):
6.Hâkkah, 29. ayette: ( سلْطانِيَهْ ):
7.Kâria, 10. ayette: ( ما هِيَهْ ):
Yukarıda da ifade edildiği gibi, İmam-ı Asım ve Hafs, bu kelimelerin tamamını, vakf ve vasl hallerinde, Hâ-i sekt ile okumuştur.
BENZER KONULAR:
- Medd-i lazım nedir örnekler
- Medd-i arız nedir örnekler
- Medd-i lin nedir örnekler
- Medd-i munfasıl nedir örnekler
- Medd-i muttasıl nedir Örnekler
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Ha-i sekte; kelimenin aslında olmayan aynı zamanda da tek başına anlam ifade etmeyen kelimede ki son harfin harekesini korumaya yaran ه (he) harfidir. Kıraat imamlarının tamamı ha-i sekteyi vakıf halinde yani durulduğu zaman sakin yani harekesiz bir şekilde okunması konusunda ittifak etmişlerdir. Vasıl halinde ise harekeli mi yoksa sakin mi okunması konusunda ihtilaf halinde olmuşlardır. Asım kıraatine göre ha-i sekte vasıl halinde de vakıf halinde de harekesiz okunması gerektiğini söylemiştir.