Paylaş
Hak ile ilgili ayetler
Question
Hak hakkında kısa ayetler
Doğru yolu bulasınız diye Mûsâ’ya kitabı ve hak ile bâtılı ayıran hükümleri verdik.
Bakara : 53
Doğrusu (ey peygamber), biz seni hak ile desteklenmiş bir müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik. Yakıcı azaba mahkûm olanlardan sen sorumlu değilsin.
Bakara : 119
Bu azabın sebebi, Allah’ın, kitabı hak olarak indirmiş olması ve kitap hakkında aykırı görüşlere sapanların derin bir ayrılıkçılık içine düşmüş bulunmalarıdır.
Bakara : 176
Benzer konular:
Answer ( 1 )
Kur’an-ı Kerim’de hak (doğruluk, adalet, gerçeklik) kavramıyla ilgili birçok ayet bulunmaktadır. İslam dininde hak, insanlar arasındaki ilişkilerde adaletli davranma, doğruyu söyleme ve adil bir şekilde hükmetme gibi değerleri ifade eder. İşte hak ile ilgili bazı ayetler:
“Ey iman edenler! Allah için adaleti titizlikle ayakta tutun. Bir topluma olan kininiz, sizi adaletsizliğe sevketmesin. Adaletli olun, bu takva sahibi olmaya daha uygundur. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı hakkıyla görendir.” (Maide Suresi, 8)
“Ey iman edenler! Allah için şahitlik edenler olun. Adaleti ayakta tutan ve doğru bir şekilde tanıklık edenler olun. Bir topluma olan kininiz, sizi adaletsizliğe sevketmesin. Adaletli olun, bu Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha uygundur. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı hakkıyla görendir.” (Hucurat Suresi, 9)
“Ey iman edenler! Adaleti tam olarak ayakta tutan ve Allah için şahitlik edenler olun. Bir topluma olan kininiz, sizi adaletsizliğe sürüklemesin. Adil olun, bu Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı hakkıyla görendir.” (Mâide Suresi, 8)
“Ey iman edenler! Adaleti ayakta tutan ve Allah için şahitlik edenler olun. Bir topluma olan kininiz, sizi adaletsizliğe sevketmesin. Adil olun, bu Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha uygundur. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızı hakkıyla görendir.” (Nisa Suresi, 135)
Bu ayetlerde, adaletin ve doğruluğun önemi vurgulanır. Müminlerden adaletli olmaları, doğru tanıklık etmeleri ve haksızlığa karşı durmaları istenir. Adaletin, insanlar arasındaki ilişkilerde ve toplumsal düzenin sağlanmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çekilir. İnsanların kin, önyargı veya çıkarlarına göre hareket etmek yerine, doğruyu, adaleti ve hakkı savunmaları teşvik edilir. İslam, hak ve adaletin tesis edilmesini, insanların birbirlerine karşı dürüst ve adil olmalarını önemser.